Coś się popsuło
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Coś się popsuło
wołałem nie po raz pierwszy w życiu i zdziwienie mnie dopadło gdy wyciągnąłem z koreksa błony. Załączam zdjęcia.
Negatyw się lepi jakby nie był do końca wypłukany. Jest prawie przeźroczysty nie wspominając o potężnych plamach.
Ilford Id11 1+1, rapid fixer i fomacitrol. Chemia z wodą demineralizowaną, płukanie pod bieżącą wodą systemem Ilforda. Negatywy były przechowywane w kasetach. Dodam, że po raz pierwszy używałem tego body lecz nie dopatrzyłem się na miechu dziur. Obiektyw w pełni sprawny.
Aktualnie niestety nie mogę jeszcze zrobić skanu
Negatyw się lepi jakby nie był do końca wypłukany. Jest prawie przeźroczysty nie wspominając o potężnych plamach.
Ilford Id11 1+1, rapid fixer i fomacitrol. Chemia z wodą demineralizowaną, płukanie pod bieżącą wodą systemem Ilforda. Negatywy były przechowywane w kasetach. Dodam, że po raz pierwszy używałem tego body lecz nie dopatrzyłem się na miechu dziur. Obiektyw w pełni sprawny.
Aktualnie niestety nie mogę jeszcze zrobić skanu
Coś się popsuło
Niby ciemne, gęste plamy ale gdyby to było spowodowane wadą prześwietlenie to czy nie "zasłaniałyby" one ławki?
Coś się popsuło
W zastępstwie miałem jobo 2509 z którego korzystałem po raz pierwszy, lecz jestem praktycznie pewien, że poprawnie załadowałem filmy.
-
- -# mod
- Kontakt:
Coś się popsuło
Trudno ocenić, wygląda tak, jakby się posklejały. Zrób zdjęcie, nawet komórką, na tle białej, podświetlonej kartki
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
-
- -# mod
- Kontakt:
Coś się popsuło
wg mnie to sklejenie na 95 procent. efekt miejscowego niedowołania. Miałem, ale nie używałem tej szpuli 2509. Jakoś nie szło mi wkładanie.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Coś się popsuło
Posklejane na 100%
Czy to szpula 2509, czy 2509n?
Jeżeli to drugie, to czy jest kompletna?
Pytanie.
Czy to szpula 2509, czy 2509n?
Jeżeli to drugie, to czy jest kompletna?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Coś się popsuło
Sklejenie w sensie mechaniczne? Bo nie do końca rozumiem związku z niedowołaniem. Teraz widzę to jak przez mgłę, ale jestem prawie pewien, że faktycznie negatywy po wyciągnięciu były bardzo lepkie, jakby niezmyte z chemii. Być może doszło do sklejenia a ja, głupi i niecierpliwy, mechanicznie je oddzieliłem. Czy to doprowadziłoby do takiego "rozlania" na negatywie? Przyznam, że nigdy nie miałem takiej sytuacji i dopiero po fakcie dowiedziałem się, że negatywy mogą się skleić i trzeba je trzymać w wodzie.
Czy prewencją na to będzie użycie jakiejś chemii do kończącej kąpieli? Dotychczas tak jak napisałem używałem wyłącznie bieżącej wody na koniec, a chemii tylko wywoływacz, przerywacz i utrwalacz.
Coś się popsuło
Czyli źle założyłeś wkładki stabilizujące materiał.
Nie, bo to się zaczęło już w wywoływaczu. Po tych negatywach widać, że skleiły się na krótszym boku, ale nie od brzegu, tylko na środku. Jeden negatyw wygiął się w głęboką łódkę i dotknął podłożem emulsji drugiego. Ten drugi to ten z tą plamą.
Coś się popsuło
Czy z tego samego powodu one są zielono-sepiowe?
Coś się popsuło
Raczej to kwestia utrwalania i płukania końcowego. Na pierwszych zdjęciach nie widać jakiegoś specjalnego zafarbu.
Ostatnio zmieniony 22 gru 2022, 20:38 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.