Utrzymywanie wody w czystości w Jobo CPE

Ciemnia fotograficzna - Podzielcie się receptami wywoływaczy i efektami ich użycia z różnymi negatywami - mile widziane skany ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

darekdp1
-#
Posty: 149
Rejestracja: 19 gru 2020, 00:41

Utrzymywanie wody w czystości w Jobo CPE

Post autor: darekdp1 »

Macie jakieś sposoby na dłuższe trzymanie tej samej wody w CPE, bez rosnących "zielonych glonów" ?
oKuba
-#
Posty: 2154
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Utrzymywanie wody w czystości w Jobo CPE

Post autor: oKuba »

Kolega dezynfekowal zdemineralizowana wode z drogerii Micropur‘em lub Certisil‘em.
darekdp1
-#
Posty: 149
Rejestracja: 19 gru 2020, 00:41

Utrzymywanie wody w czystości w Jobo CPE

Post autor: darekdp1 »

Dzięki za informację. Muszę spróbować.
aka
-#
Posty: 4524
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Utrzymywanie wody w czystości w Jobo CPE

Post autor: aka »

darekdp1 pisze: 17 wrz 2022, 00:09wody w CPE
Ile litrów wody mieści procesor CPE? Co stoi na przeszkodzie żeby ją regularnie wymieniać?
oKuba
-#
Posty: 2154
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Utrzymywanie wody w czystości w Jobo CPE

Post autor: oKuba »

aka pisze: 18 wrz 2022, 08:17 Co stoi na przeszkodzie żeby ją regularnie wymieniać?
Nie posiadam, ale jesli to ja bym uzywal, to wlasne lenistwo ;-)
aka
-#
Posty: 4524
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Utrzymywanie wody w czystości w Jobo CPE

Post autor: aka »

oKuba pisze: 18 wrz 2022, 08:22
aka pisze: 18 wrz 2022, 08:17 Co stoi na przeszkodzie żeby ją regularnie wymieniać?
Nie posiadam, ale jesli to ja bym uzywal, to wlasne lenistwo ;-)
He, he... Leń się odezwał, ten co już ponad setkę filmów wywołał w tym roku ;-)
Sam nie wiem co bardziej w kontrze do lenistwa stoi, wymiana wody czy walka z glonami?

Edit: Gdzieś doczytałem, to blisko 20 litrów wody, no jest to jakieś wyzwanie taka wymiana.
oKuba
-#
Posty: 2154
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Utrzymywanie wody w czystości w Jobo CPE

Post autor: oKuba »

aka pisze: 18 wrz 2022, 08:48 He, he... Leń się odezwał, ten co już ponad setkę filmów wywołał w tym roku
Sam nie wiem co bardziej w kontrze do lenistwa stoi, wymiana wody czy walka z glonami?
Ee.. to nie to samo :-D

Wywolywanie to - przynajmniej dla mnie - sama przyjemnosc. Wymiana wody, pewnie na dodatek dosc upierdliwa ze wzgledu na gabaryty i ciezar urzadzenia z plynem, to juz insza inszosc. Tak tylko dywaguje, gdyz na szczescie to nie moj problem. Ale jak widac Darek nie jest samotny z tym problemem.

No i nie kazdy jak Ty posiada osmoze do produkcji dem. wody. Ja targam 5L kanistry z drogerii..
aka
-#
Posty: 4524
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Utrzymywanie wody w czystości w Jobo CPE

Post autor: aka »

oKuba pisze: 18 wrz 2022, 09:08 No i nie kazdy jak Ty posiada osmoze do produkcji dem. wody. Ja targam 5L kanistry z drogerii..
Skąd ten pomysł, że posiadam osmozę? Ja też dygam 5L kanistry, tyle, że z marketu. Po co demi do procesora? Ja myślę, że wystarczy calgon by się kamień nie osadzał tam gdzie nie trzeba i coś ewentualnie na te glony.
oKuba
-#
Posty: 2154
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Utrzymywanie wody w czystości w Jobo CPE

Post autor: oKuba »

aka pisze: 18 wrz 2022, 09:21 Skąd ten pomysł, że posiadam osmozę?
Cholera pomylilem osoby; sorry. Ktos mi opowiadal, ze zostala mu po akwarium. Ale teraz juz wiem kto ;-)
aka
-#
Posty: 4524
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Utrzymywanie wody w czystości w Jobo CPE

Post autor: aka »

oKuba pisze: 18 wrz 2022, 09:33 Cholera pomylilem osoby; sorry.
Zdarza się...
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8943
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:

Utrzymywanie wody w czystości w Jobo CPE

Post autor: J.A. »

aka pisze: 18 wrz 2022, 08:17
darekdp1 pisze: 17 wrz 2022, 00:09wody w CPE
Ile litrów wody mieści procesor CPE? Co stoi na przeszkodzie żeby ją regularnie wymieniać?
nic. Poza lenistwem oKubay, :-)
Ale poważnie, mam CPP, sporo większy procesor. I właśnie regularnie wodę wymieniam. Pojemność jest około 20 litrów.
Wyzwanie to żadne. A posiadanie ciemni z procesorem, ale bez bieżącej wody i kanalizacji, takie mi się dziwne wydaje.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
wosk
-#
Posty: 965
Rejestracja: 06 mar 2007, 22:26
Lokalizacja: Mazury
Płeć:
Kontakt:

Utrzymywanie wody w czystości w Jobo CPE

Post autor: wosk »

Panowie sprawa jest prosta - Tetenal produkował kiedyś specjalny preparat do procesorów - Algenex Colour. Nawet dostałem kiedyś od Zbyszka całą butlę gratis. Używałem też podobnego preparatu do basenów - Algen super. Jedna nakrętka płynu i po sprawie…


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
darekdp1
-#
Posty: 149
Rejestracja: 19 gru 2020, 00:41

Utrzymywanie wody w czystości w Jobo CPE

Post autor: darekdp1 »

J.A. pisze: 18 wrz 2022, 09:51
aka pisze: 18 wrz 2022, 08:17
darekdp1 pisze: 17 wrz 2022, 00:09wody w CPE
Ile litrów wody mieści procesor CPE? Co stoi na przeszkodzie żeby ją regularnie wymieniać?
nic. Poza lenistwem oKubay, :-)
Ale poważnie, mam CPP, sporo większy procesor. I właśnie regularnie wodę wymieniam. Pojemność jest około 20 litrów.
Wyzwanie to żadne. A posiadanie ciemni z procesorem, ale bez bieżącej wody i kanalizacji, takie mi się dziwne wydaje.
Co to znaczy "regularnie" wymieniam wodę - codziennie ?
Oczywiście mam wodę ciepłą, zimną i kanalizację. Robię ostatnio RA4 w 35 stopniach. Woda robi się zielona już po jednej dobie. Wylać i wlać nową to nie problem (ale jednak 10 litrów), ale trzeba jeszcze wyczyścić wszystkie skomplikowane zakamarki w procesorze
darekdp1
-#
Posty: 149
Rejestracja: 19 gru 2020, 00:41

Utrzymywanie wody w czystości w Jobo CPE

Post autor: darekdp1 »

Dzięki wosk.
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8943
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:

Utrzymywanie wody w czystości w Jobo CPE

Post autor: J.A. »

darekdp1 pisze: 18 wrz 2022, 22:46 Co to znaczy "regularnie" wymieniam wodę - codziennie ?
Oczywiście mam wodę ciepłą, zimną i kanalizację. Robię ostatnio RA4 w 35 stopniach. Woda robi się zielona już po jednej dobie. Wylać i wlać nową to nie problem (ale jednak 10 litrów), ale trzeba jeszcze wyczyścić wszystkie skomplikowane zakamarki w procesorze
to znaczy raz na 5 sesji. Nigdy nie miałem zielonej wody, raczej brunatną.
Piszesz, że przy wymianie trzeba wyczyścić skomplikowane zakamarki, a jak nie wymieniasz, to czyścić nie trzeba? Skoro nie trzeba to i przy wymianie nie tezeba. Ja nie czyszczę. Płaszcza nie traktuję jako zbiornika z wodą pitną nie musi być sterylny.
CPP jest znacznie bardziej skomplikowany i ma znacznie bardziej utrudniony dostęp do wanny, czyszczę go raz na pół roku.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ