Co tam tektura!
Pewnie to dla ciebie szokujące, ale standardem w budowie sprzętu fotograficznego jest nawet wykorzystanie papieru jako materiału konstrukcyjnego!
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Co tam tektura!
Owszem na lekcjach dla dzieci pokazywałam jak zbudować camera obscura z różnych pudełek,
No i dałaś trollu dowód swojej technicznej ignorancji.
Odpuść, jak sam do siebie zacznie Kubuś pisać, to finalnie zdechnie z głodu i będzie w końcu spokój.Z_photo pisze: ↑24 cze 2022, 21:15No i dałaś trollu dowód swojej technicznej ignorancji.
Papier jest wykorzystywany od grubo ponad stu lat jako "szkielet" miechów - nawet w ekstremalnie profesjonalnych, wielkoformatowych aparatach fotograficznych.
Mieszki w nie mniej profesjonalnych, średnioformatowych Mamiyach są wykonane z laminowanego kartonu.
W idealnym modelu do opisanego efektu stosuje się światło o bardzo wysokiej kierunkowości to znaczy : puszczone przez soczewkę fresnela, plaster miodu w tubie ( dużo kartonu i czarnej farby ) lub poświecone przez otwór o możliwie idealnej krawędzi ( coś a la camera obscura, w pratyce trudna sprawa ponieważ potrzebujemy sporo miejsca i naprawdę silnego źródła światła )českotěšínský pisze: ↑09 sty 2022, 19:32 Słuchajcie, a czy ktoś z Was zna jakieś fajne sposoby, domowe na uzyskanie światła punktowego, chodzi mi o to aby wiązka światła się ne rozpraszała ale tworzyła okrąg,
coś takiego jak w teatrze czy koncercie czy tu już trzeba zastosować profesjonalny reflektor punktowy?
dzięki Ct
A ja nie za bardzo, szczególnie na początek. Przerabiałem to i przy analogach, szczególnie tych manualnych, jest to jednak proteza. Pomijając już kwestię pomiaru, to lampy takie dają specyficzne światło, zmiękczanie go wychodzi różnie, bo znowu zazwyczaj mają za małą moc by użyć jakiś sensownych modyfikatorów. No i najważniejsze, nie mają pilota, który pozwoliłby nam ocenić rozkład światła, a to na początku jest bardzo istotne. Jak ktoś jest już otrzaskany z błyskiem, to pewnie da radę na ślepo ustawić lampkę, ale na początku... no mnie takie rozwiązanie nie sprawdziło się zupełnie, zdecydowanie lepiej używa mi się zwykłej studyjnej lampy błyskowej. Chociaż przyznam uczciwie, że z rzadka używam reporterskiej z jakimś pierścieniowym softboksem.klapkowscy.com pisze: ↑14 kwie 2023, 13:21 Ja na poczatek polecam tanie i reporterskie lampy yn 685 Sam używam w swoich mini sesjach fotograficznych a i przydają się do reportaży fotografii ślubnej.
zlej baletnicy przeszkadza rabek u spodnicy....