Skanowanie slajdów - VueScan

Jak pokazac fotografie? Albumy, Passe partout, podklejanie zdjęc, prezentacje i strony www

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

aka
-#
Posty: 4537
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Skanowanie slajdów - VueScan

Post autor: aka »

J.A. pisze: 22 maja 2022, 17:51 I teraz uwaga, jeżeli Twój film nie został wywołany prawidłowo i/lub naświetlony w innym niż 5500K to skaner ma prawo przekłamać kolor bo uzna że Twój szary asfalt to odchyłka od jakiegoś wzorca (ma go zaszyty w oprogramowaniu), więc tą odchyłkę skoryguje.
Z tego co słyszałem to różne filmy (kolorowe slajdy) maja swój "koloryt", różnią się oddawaniem barw. Jeśli to jest prawda (a jest?) to "przestrzeń kolorów skanera" ustawiona jako "domyślna" jak może wpłynąć na skorygowanie odchyłki i od czego? W moim przypadku skaner "ufiolecił" asfalt, który jest na filmie szary.
Adams
-#
Posty: 790
Rejestracja: 12 mar 2007, 15:28
Lokalizacja: Poznań
Płeć:

Skanowanie slajdów - VueScan

Post autor: Adams »

Mam IT8 dla różnych filmów.
Zrobiłem profilowanie filmu, jak ze skanerem. W Tango tylko film kalibruje a VS mówi jeszcze o skanerze. O co chodzi?
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8956
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:

Skanowanie slajdów - VueScan

Post autor: J.A. »

aka pisze: 23 maja 2022, 08:48 Z tego co słyszałem to różne filmy (kolorowe slajdy) maja swój "koloryt", różnią się oddawaniem barw. Jeśli to jest prawda (a jest?)
Jest.
aka pisze: 23 maja 2022, 08:48 to "przestrzeń kolorów skanera" ustawiona jako "domyślna" jak może wpłynąć na skorygowanie odchyłki i od czego?
Nie wiem, ale kierunek wydaje mi się na to wskazywać. Program skanujący musi interpretować surowe dane.
Możesz spróbować zapisać rawa, ale one też jest już jakąś interpretacją tego co schodzi z fotokomórek. Nie ma możliwości wyświetlenia RAWa, jeżeli widać obraz, to już one przeszedł przez jakąś obróbkę.
Adams, a jak zrobiłeś profil filmu? Jakoś mi się to nie widzi, przecież żeby wykonać profil czegoś to bierzesz wzorzec i do i sprawdzasz jak się do tego wzorca ma profilowana rzecz.
Bierzesz wzorcowany termometr i porównujesz z własnym.
No chyba, że profil filmu to tak naprawdę pomiar/przeskanowanie wzorca iT8 porównanie wyniku z danymi w z pliku dodawanego do wzorca i w ten sposób powstaje profil filmu. Ale w ten sposób to jest taki "generic" profil.

Z tego by wynikało, że zupełnie inaczej rozumiem ten problem (może lepiej napisać, że go nie rozumiem).
Ale kiedyś przeprowadziłem profilowanie zgodnie z instrukcją i ani jeden raz, ani jeden film (chodziło o Velvię jeszcze bez oznaczenia liczbowego, tą pierwszą), czy to wywołany przeze mnie osobiście, czy w QLabie lata temu, nigdy nie wyszedł tak bym mógł powiedzieć, że widzę na ekranie to, co na slajdzie. A ekran miałem z górnej półki z kalibratorem sprzętowym (w czasach CRT to było).
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#
Posty: 4537
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Skanowanie slajdów - VueScan

Post autor: aka »

J.A. dla porównania zrobiłem skan rzeczonej klatki (tej z fioletowym asfaltem) na płaskim i fioletów nie ma. Ten poprzedni był na minolcie Dual Scan III. Albo pomoże oprofilowanie, albo wiek sprzętu robi swoje.
Adams, a to przypadkiem nie jest kwestia nazewnictwa? Z Twojego postu jakby wynika, że nie profilowałeś Tanga tzn. skanera?
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8956
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:

Skanowanie slajdów - VueScan

Post autor: J.A. »

aka pisze: 23 maja 2022, 16:54 dla porównania zrobiłem skan rzeczonej klatki (tej z fioletowym asfaltem) na płaskim i fioletów nie ma.
Rozumiem, że VS, bo inaczej to mały by był sens.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#
Posty: 4537
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Skanowanie slajdów - VueScan

Post autor: aka »

J.A. pisze: 23 maja 2022, 19:05
aka pisze: 23 maja 2022, 16:54 dla porównania zrobiłem skan rzeczonej klatki (tej z fioletowym asfaltem) na płaskim i fioletów nie ma.
Rozumiem, że VS, bo inaczej to mały by był sens.
Dlaczego mały sens? Minolta i VS daje zafarb, Microtek i SF nie dają. VS i Nikon niebawem sprawdzę.
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8956
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:

Skanowanie slajdów - VueScan

Post autor: J.A. »

aka, bo nie wiesz co jest źródłem zafarbu, czy skaner, czy oprogramowanie
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
aka
-#
Posty: 4537
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Skanowanie slajdów - VueScan

Post autor: aka »

J.A. pisze: 23 maja 2022, 21:50 aka, bo nie wiesz co jest źródłem zafarbu, czy skaner, czy oprogramowanie
Owszem, ale ponieważ pary skaner+oprogramowanie w obu przypadkach są u mnie nie do zmiany, to traktuję je jako niezmienną całość. Pozostaje kwestią nie do rozstrzygnięcia co "zawiniło" - sprzęt czy oprogramowanie. Raczej też nie wiadomo czy profil ICC jest "niezależny" od oprogramowania skanującego tzn. czy skutki jego użycia są takie same bez względu na owe.
ODPOWIEDZ