Jak fotografujecie księżyc?

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
4Rider
-#
Posty: 5524
Rejestracja: 19 kwie 2018, 12:34
Lokalizacja: Warmia
Kontakt:

Jak fotografujecie księżyc?

Post autor: 4Rider »

J.A., ale on pytał o cyfrę i myślałeś o tym aż od soboty?
I jakby tego nie zrobić zawsze pozostanie to gównianym żenującym kiczem 🌇 / 🎑
... bo plemiona skazane na sto lat samotności nie mają już drugiej szansy na ziemi.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ 🐺
flonidan
-#
Posty: 431
Rejestracja: 14 lis 2009, 18:35
Lokalizacja: Gozdnica
Płeć:

Jak fotografujecie księżyc?

Post autor: flonidan »

Czyli dwukrotna ekspozycja i będzie jeszcze prościej .Wielkie dzięki.
jacek
flonidan
-#
Posty: 431
Rejestracja: 14 lis 2009, 18:35
Lokalizacja: Gozdnica
Płeć:

Jak fotografujecie księżyc?

Post autor: flonidan »

Nie pytałem o cyfrę ale robiłem próbę na cyfraku bo wiem jak księżyc szybko się przesuwa po niebie ,przy zwykłym obiektywie czas musi być 1/25sek a przy 300mm wyszedł mi aż 1/2000sek na 1/850 był wyrażny ruch księżyca.
jacek
flonidan
-#
Posty: 431
Rejestracja: 14 lis 2009, 18:35
Lokalizacja: Gozdnica
Płeć:

Jak fotografujecie księżyc?

Post autor: flonidan »

Nie pytałem o cyfrę ale robiłem próbę na cyfraku bo wiem jak księżyc szybko się przesuwa po niebie ,przy zwykłym obiektywie czas musi być 1/25sek a przy 300mm wyszedł mi aż 1/2000sek na 1/850 był wyrażny ruch księżyca.
jacek
flonidan
-#
Posty: 431
Rejestracja: 14 lis 2009, 18:35
Lokalizacja: Gozdnica
Płeć:

Jak fotografujecie księżyc?

Post autor: flonidan »

sorry nie 1/25 a 1/250sek
jacek
oKuba
-#
Posty: 507
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Jak fotografujecie księżyc?

Post autor: oKuba »

4Rider pisze: 18 paź 2021, 19:59 myślałeś o tym aż od soboty?
Medrcy sie pewnie nie spiesza
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8253
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Jak fotografujecie księżyc?

Post autor: J.A. »

flonidan pisze: 18 paź 2021, 20:43 Nie pytałem o cyfrę ale robiłem próbę na cyfraku
Niektórzy mają problem z dłuższymi zdaniami.
flonidan pisze: 18 paź 2021, 20:37 Czyli dwukrotna ekspozycja i będzie jeszcze prościej .
Tak.
możesz sobie w ten sposób księżyc wstawić nawet w krajobraz w południe.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Posty: 5524
Rejestracja: 19 kwie 2018, 12:34
Lokalizacja: Warmia
Kontakt:

Jak fotografujecie księżyc?

Post autor: 4Rider »

flonidan pisze: 18 paź 2021, 20:43 Nie pytałem o cyfrę ale robiłem próbę na cyfraku bo wiem jak księżyc szybko się przesuwa po niebie ,przy zwykłym obiektywie czas musi być 1/25sek a przy 300mm wyszedł mi aż 1/2000sek na 1/850 był wyrażny ruch księżyca.
flonidan pisze: 18 paź 2021, 20:44 sorry nie 1/25 a 1/250sek
e coś kręcisz, to moje zdjęcia moona i w exifach czytam że kolejno czas naświetlania to
1/200 1/100 i 1/8 i nic się nie rusza, a na dodatek to zdjęcia z ręki z parapetu czy jakoś
DSC02563q.jpg
DSC02563q.jpg (162.9 KiB) Przejrzano 449 razy
DSC02473q.JPG
DSC02473q.JPG (150.47 KiB) Przejrzano 449 razy
PICT1495.jpg
PICT1495.jpg (198.41 KiB) Przejrzano 449 razy
J.A. pisze: 18 paź 2021, 20:57 Niektórzy mają problem z dłuższymi zdaniami.
ssij se palucha, bo to twoje przymioty [(1.2) daw. med @fsociety]
... bo plemiona skazane na sto lat samotności nie mają już drugiej szansy na ziemi.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ 🐺
flonidan
-#
Posty: 431
Rejestracja: 14 lis 2009, 18:35
Lokalizacja: Gozdnica
Płeć:

Jak fotografujecie księżyc?

Post autor: flonidan »

Możę ruszałem za bardzo ręką .W tym D5000 np.w macro miałem ciągle problem z ostrością ale po zastosowaniu statywu problem skończył się.Z mojego Nikona Z5 mogę macro z ręki robić i wychodzi.Rzeczywiście ten D5000 to starutki sprzęt ale kupiłem go 10 lat temu nowego za 1/2 ceny,gość miał nazbieranych około 30 Nikonów ale jak rynek się zawalił chyba w 2008 to wszystko sprzedawał bo nie miał kasy -wtedy go kupiłem do zdjęć rodzinnych .A to nie forum dla cyfry więc nic już nie mówię.
jacek
Awatar użytkownika
powalos
-#
Posty: 1343
Rejestracja: 02 mar 2007, 21:42
Lokalizacja: Stęszew (pyrlandia)
Płeć:

Jak fotografujecie księżyc?

Post autor: powalos »

Oczywiście aparat musi umożliwić kilkukrotne naświetlenie jednej klatki (przynajmniej dwukrotne). Dawno temu robiłem tak na negatywach. Nawet B&W.
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
powalos
-#
Posty: 1343
Rejestracja: 02 mar 2007, 21:42
Lokalizacja: Stęszew (pyrlandia)
Płeć:

Jak fotografujecie księżyc?

Post autor: powalos »

J.A., oczywiście aparat musi umożliwić kilkukrotne naświetlenie jednej klatki (przynajmniej dwukrotne). Dawno temu robiłem tak na negatywach. Nawet B&W.
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8253
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Jak fotografujecie księżyc?

Post autor: J.A. »

powalos, to oczywiste.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Posty: 372
Rejestracja: 09 paź 2011, 19:43
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Płeć:
Kontakt:

Jak fotografujecie księżyc?

Post autor: Mirosław »

Wcześniejsz podniesienie lustra taż było by rekomendowane.
Uzależniony od fotociemni .
shovax
-#
Posty: 255
Rejestracja: 17 lut 2008, 18:45
Lokalizacja: praha
Płeć:
Kontakt:

Jak fotografujecie księżyc?

Post autor: shovax »

J.A. pisze: 18 paź 2021, 19:51 flonidan, czekasz aż księżyc będzie wysoko i będzie jasny. Wtedy możesz np. użyć dłuższego obiektywu, by mieć go większym niż 2 mm. Fotografujesz z czasem i przesłoną taką jaka Ci potrzebna do prwidłowej ekspozycji. Niebo przy wysoko ustawionym księżycu i relatywnie krótkim czasie, nawet jak będzie gwieździste pozostanie zupełnie nie naświetlone.
Zaznaczasz sobie w notatkach, w którym miejscu kadru jest księżyc.
Potem idziesz o szarej godzinie, tak by fajnie się zarejestrował cały krajobraz i tyle. Masz pięknego łysego w wieczornej scenerii w rozmiarze takim jak Ci pasuje. Bez HDR z 5 naświetleń.
Jutro pokażę tak zrobione na slajdzie zdjęcie.
ALE znaczy to, ze skladasz w powiekszalniku dwa negatywy na siebie, to chyba wazny punkt programu. zeby kolega nie zrobil dwoch expozycji z dwoch negatywow na papier po sobie :D
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8253
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Jak fotografujecie księżyc?

Post autor: J.A. »

Nie.
To jest podwójna ekspozycja na jednym negatywie/slajdzie.
Choć w przypadku negatywu można i składać w powiększalniku.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ