jakie obiektywy do nikona F4

Wszystko o aparatach, akcesoriach, sprzęcie ciemniowym.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

flonidan
-#
Posty: 431
Rejestracja: 14 lis 2009, 18:35
Lokalizacja: Gozdnica
Płeć:

jakie obiektywy do nikona F4

Post autor: flonidan »

Mam problem .Mam Nikona F4 do którego nie mam topowych obiektywów.Mam Nikona F60 i F55 i do nich mam kilka obiektywów szczególnie serii D ,jeden Tamron 90mm już pod cyfrówkę ale na pełną klatkę oraz jeden obiektyw Sigma 20mm z serii Art .I moje spostrzerzenia ,że dziwnie te nowe obiektywy działają z F4 i nawet chodzi autofokus ,co prawda wolno ale chodzi.Natomiast w obiektywach serii D dobrze ,że chodzi automatyka przesłony,bo autofokus nie działa,nie działają te obiektywy z konwerterem dla Nikona T4 (POWIĘKSZENIE 1,6).Moja prośba gdzie znaleść jak spasowywać obiektywy do Nikona i które będą działały z konwerterem .Jedyny obiektyw który działa z pełną automatyką i autofokusem i z tym konwerterem do stary Soligor 70-300mm -dziwnie śmiga jak trzeba ale ten obiektyw to klekot i zabawka,czasem go używam bo ma piękny bokeh.
jacek
Awatar użytkownika
BW
-#
Posty: 169
Rejestracja: 30 maja 2013, 23:01
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć:

jakie obiektywy do nikona F4

Post autor: BW »

to raczej konwerter trzeba dobrać by działał z F4 i obiektywami AF i AF-D. Jak obiektyw działa bezpośrednio na korpusie a nie chce przez konwerter to wina leży po stronie konwertera. Obiektywy Nikkor AF i AF-D z F4 działają dobrze i bez problemów z nikonem F4 i to nawet na programie z nie domkniętą przysłoną (czego nie ma w cyffrówkach). Jeżeli u Ciebie nie chcą współpracować to coś jest nie tak ze sprzętem. Co do działania autofokusa w F-4 to w roku 1988 był rewelacyjny, ale przy dzisiejszych możliwościach systemów AF można o nim powiedzieć że zaledwie działa.
flonidan
-#
Posty: 431
Rejestracja: 14 lis 2009, 18:35
Lokalizacja: Gozdnica
Płeć:

jakie obiektywy do nikona F4

Post autor: flonidan »

Co do aparatu jestem pewiem ,że działa dobrze.Może rzeczywiście coś z tym konwerterem jest coś nie tak.Po wpięciu konwertera np. do f55 i f60 aparat pokazuje migające F to tak jakby nie widział obiektywu.
jacek
ODPOWIEDZ