Kupiłem dla ojca Druha, jednak migawka się w nim nie odsłaniała. Chciałem go przeczyścić i nasmarować, jednak przy rozkładaniu obiektywu wypadła mi taka wygięta podkładka i nie jestem pewien, jak go złożyć spowrotem... Możecie mi podesłać zdjęcia jak macie poskładane swoje obiektywy?
Kupiłem dla ojca Druha, jednak migawka się w nim nie odsłaniała. Chciałem go przeczyścić i nasmarować, jednak przy rozkładaniu obiektywu wypadła mi taka wygięta podkładka i nie jestem pewien, jak go złożyć spowrotem... Możecie mi podesłać zdjęcia jak macie poskładane swoje obiektywy?
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie
A która podkładka? Ta trójkątna czy ta kwadratowa? Ja poskładałem swój obiektyw bez tej podkładki co to Ci wypadła i ryksztosuje jak trza
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie
A która podkładka? Ta trójkątna czy ta kwadratowa? Ja poskładałem swój obiektyw bez tej podkładki co to Ci wypadła i ryksztosuje jak trza
Nie no jak ruksztosuje to znaczy haczy czyli nie bangla.
Przynajmniej na lajbie
Dziękuję, już wiem że ta podkładka jest dociskiem dyngsa od zmiany czasu
Czym smarujecie mechanizmy migawek? Zdaje się, że to musi być jak najżadsza oliwka. O ile Druh może nie jest pod tym względem zbyt wymagający, to mam jeszcze Isolette II do ożywienia.
Kilka zdjęć z Druha.
Lubię ten aparat mimo mocnych niedoskonałości zdjęć. Mój poza tym rysuje kliszę.
Może dobra była by oliwa do maszyn? Ale ja nasmarowałem naprawdę minimalnie, po prostu nawilżyłem koniuszek chusteczki oliwką i podotykałem współpracujące części. Wpuszczenie tam choćby kropli spowodowało "pocenie" się soczewki.
A i jeszcze jedno. Mój Druh rysuje ostro do kilku metrów, zdjęcia perspektywy już ostre nie są.
Może wyjdą nieco lepsze ale po ustawieniu przysłony na f16 i zrobieniu zdjęcia, ale nie z ręki, a tylko wtedy jak unieruchomimy aparat.