POMOCY problem zrozciąganiem zdjęć przez nikona f55

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

waria
-#

POMOCY problem zrozciąganiem zdjęć przez nikona f55

Post autor: waria »

mam taki problem że nikon f55 z przypiętym obiektywem nikkor 50 1.8 D rozciąga mi obraz jesli robie zdjęcie poziomo a wydłuża gdy pionowo trzymam aparat. o co tu chodzi?? prosze pomóżcie bo już nie mam na to pomysłu

----------------

a zapomniałam dodać ze wychodzi mi to na odbitkach ale widac to też w wizjerze

----------------

halo nikt nie wie? patrze cały czas w ten wizjer i juz sama nie wiem czy ten obraz sie zmienia czy nie . na odbitkach to dokłądnie widac np portret kadrowany pionowo - model ma tważ wydłużoną i taką cienką haha :-) a w poziomie szeroką jak by miał świnke :-) czego to może być wina. najpierw myslałam ze to wina obiektywu że może nie pasuje ale chyba nie... no już sama nie wiem

-----------------

narazie robiłam tym aparatem na próbe zdjęcia na zwykłym filmie do c 41 i właśnie wyszły takie rozciągnięte , czy to moze być wina nie aparatu i obiektywu tylko tego kto to wywoływał tej maszyny ? chce jutro kupić film do ręcznego wołania ale nie wiem czy jest sens ... plis piszcie

scaliłem
nie pisz posta pod postem, używaj funkcji zmień!!!
Ostatnio zmieniony 07 sty 2011, 23:10 przez waria, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciejka
-#
Kontakt:

Post autor: Maciejka »

Hej !

Kup ten film do recznego wolania.

A jezeli aparat nadal bedzie tak rozciagal to chetnie bym go pozyczyl i sfotografowal pare luuubianych, prze mnie osob. ;-)

PS Pozyczysz jakby co ?
waria
-#

Post autor: waria »

oj to by była słodka zemsta sfotografować kogoś tym aparatem :-) pożycze , pożycze ;-)
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

w ksiązce T. Cypriana ( po niedzieli mogę zrobic skan ) był schematyczny rysunek wpływu przebiegu migawki na zniekształcenia fotografowanego obiektu w zaleznosci od orientacji aparatu i tego czy obiekt sierpzemieszczał czy nie i w ktora stronę, ale to wciaz tylko zniekształcenie typu ze zamiast prostokątu powstaje rónoległobok, a nie jakies takie całkowite odkształcenie...pozatym te rysunki sa dosc schematyczne, ale to moze byc jakis slad
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Stawiam na uszkodzony obiektyw.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ