Pomiar punktowy a padający - kontrowersje i problemy
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Pamiętaj, że to co opisuje S to kalibracja aparatu cyfrowego. Robisz zdjęcia tej karty (Esposure Profile Target II - 3 zdjęcia -3, 0 i +3EV) i wczytujesz je do programu w opcji "create new profie". Program generuje Ci krzywą i wyznacza dynamiką i punkty odcięcia dla matrycy. Gdybyś chciał to zrobić dla filmu, to z tego nici. Przynajmniej ja tego jakoś sobie nie wyobrażam. Przecież nie wiemy jak mamy wywołany film itd. Nie robimy kalibracji filmu, tylko chcemy zaprogramować światłomierz do materiału.
Więc trzeba zrobić lipny profil, a potem go wyedytować. Ja przynajmniej tak to zrobiłem. Wczytałem mu trzy obrazki z targetem "II" on niby zrobił profil, a ja go zmodyfikowałem na podstawie "kalibrowania" negatywu.
Miałem to zrobić dla kilku filmów, ale to nie ma sensu, bo miejsca są tylko trzy, więc zrobiłem tylko dla neg cz-b i slajdu.
Więc trzeba zrobić lipny profil, a potem go wyedytować. Ja przynajmniej tak to zrobiłem. Wczytałem mu trzy obrazki z targetem "II" on niby zrobił profil, a ja go zmodyfikowałem na podstawie "kalibrowania" negatywu.
Miałem to zrobić dla kilku filmów, ale to nie ma sensu, bo miejsca są tylko trzy, więc zrobiłem tylko dla neg cz-b i slajdu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
tak, tak wiemJ.A. pisze:Pamiętaj, że to co opisuje S to kalibracja aparatu cyfrowego...
cyfrę no... też mam, bo muszę
A dasz odpisać?J.A. pisze:Miałem to zrobić dla kilku filmów, ale to nie ma sensu, bo miejsca są tylko trzy, więc zrobiłem tylko dla neg cz-b i slajdu.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Dam, tylko, że ostatni raz to robiłem pod macos 10.7. Teraz mam 10.10, a najnowszy soft nie chce się uruchomić, bo jest na 10.9.
Sorry taka karma.
Ale do cyfry to jest khm bez sensu. Ja w ogóle jak robię cyfrą, to po prostu robię AEB i mam w głębokim poważaniu problemy z pomiarem.
Przy analogu to co innego, zwłaszcza przy slajdzie, gdzie jeden pstryk kosztuje 2 albo więcej złotego.
Sorry taka karma.
Ale do cyfry to jest khm bez sensu. Ja w ogóle jak robię cyfrą, to po prostu robię AEB i mam w głębokim poważaniu problemy z pomiarem.
Przy analogu to co innego, zwłaszcza przy slajdzie, gdzie jeden pstryk kosztuje 2 albo więcej złotego.
Myślisz, że pliki profili będą inne pod macos niż pod windę, na której pracuję? Można to jakoś sprawdzić?J.A. pisze:Dam, tylko, że ostatni raz to robiłem pod macos 10.7. Teraz mam 10.10, a najnowszy soft nie chce się uruchomić, bo jest na 10.9.
Sorry taka karma..
Wnętrza także robię na AEB ale zachciało mi się wymienić mojego L-508 na dużo nowszy model. No i klatka robiona na RB także może kosztować parę zetJ.A. pisze:Ale do cyfry to jest khm bez sensu. Ja w ogóle jak robię cyfrą, to po prostu robię AEB i mam w głębokim poważaniu problemy z pomiarem.
Raczej nie, ale w MacOsie ich nie ma w folderze, zapewne są w bebechach programu (w pakiecie), może jest opcja eksportu, ale tego nie sprawdzę dopóki nie uruchomię softu. Najnowsza wersja się uruchamia i tyle jego pracy. Każde kliknięcie w cokolwiek wywala ją w kosmos. Po Trzech Królach zainstaluję soft na PC (win7) i zobaczymy co to da.mrek pisze:Myślisz, że pliki profili będą inne pod macos niż pod windę, na której pracuję? Można to jakoś sprawdzić?
Spoko czekam. Nie zamówiłem Sekonica w grudniu ale w teraz w styczniu to uczynię. Rozglądam się gdzie najtaniej w kraju z fakturą na firmę.J.A. pisze:Raczej nie, ale w MacOsie ich nie ma w folderze, zapewne są w bebechach programu (w pakiecie), może jest opcja eksportu, ale tego nie sprawdzę dopóki nie uruchomię softu. Najnowsza wersja się uruchamia i tyle jego pracy. Każde kliknięcie w cokolwiek wywala ją w kosmos. Po Trzech Królach zainstaluję soft na PC (win7) i zobaczymy co to da.mrek pisze:Myślisz, że pliki profili będą inne pod macos niż pod windę, na której pracuję? Można to jakoś sprawdzić?
-
- -#
Przeczytałem wszystkie posty od początku i nie znalazłem odpowiedzi.
Jak należy mierzyć światło (lub inaczej - jak mierzycie), aby uzyskać negatyw naświetlony w środek?
Do tej pory nikt nie opisał tego ani nie wyjaśnił, chociaz były spory (ktora metoda lepsza) jak i bicie piany.
Zakładamy oczywiscie, ze rzeczywista czułość jest znana oraz czasy wołania okreslone dla N, N+1 itd.
Nie interesuje mnie pomiar punktowy, ponieważ nie wierze żeby np. Hartwig go stosował do uzyskania idealnych negatywów.
PS Szkoda, że dadanmafak nie powrócił do tego tematu.
Jak należy mierzyć światło (lub inaczej - jak mierzycie), aby uzyskać negatyw naświetlony w środek?
Do tej pory nikt nie opisał tego ani nie wyjaśnił, chociaz były spory (ktora metoda lepsza) jak i bicie piany.
Zakładamy oczywiscie, ze rzeczywista czułość jest znana oraz czasy wołania okreslone dla N, N+1 itd.
Nie interesuje mnie pomiar punktowy, ponieważ nie wierze żeby np. Hartwig go stosował do uzyskania idealnych negatywów.
PS Szkoda, że dadanmafak nie powrócił do tego tematu.
Jest tylko jeden w 100% pewny sposób- pomiar punktowy.. W większości przypadków oczywiście jesli mowa o krajobrazie- ansel tak mierzył, sexton czy ross..
Czy negatywy hartwiga były w punkt... Śmiem wątpić- widziałem kilka oryginalnych powiększeń.. to był zupełnie inny rodzaj fotografii.
Na blogu niebawem opiszę jak można łatwo to zrozumieć.
Czy negatywy hartwiga były w punkt... Śmiem wątpić- widziałem kilka oryginalnych powiększeń.. to był zupełnie inny rodzaj fotografii.
Na blogu niebawem opiszę jak można łatwo to zrozumieć.
"w punkt" tzn?
Negatyw naświetlasz pod to co chcesz z nim zrobić dalej.
Czy chcesz mieć odbitkę kontrastową, czy miękką, czy robić z niego slajd.
Czy może masz scenę w której nie mieści ci się rozpiętość tonalna twojego materiału, i musisz z czegoś zrezygnować. ?
Czy np. nie masz czasu i mierzysz na szybko bo tuż obok, życie się toczy, ktoś leje się po mordzie, albo para w namiętnym uścisku, czy wybuchnie bomba:)?
Negatyw naświetlasz pod to co chcesz z nim zrobić dalej.
Czy chcesz mieć odbitkę kontrastową, czy miękką, czy robić z niego slajd.
Czy może masz scenę w której nie mieści ci się rozpiętość tonalna twojego materiału, i musisz z czegoś zrezygnować. ?
Czy np. nie masz czasu i mierzysz na szybko bo tuż obok, życie się toczy, ktoś leje się po mordzie, albo para w namiętnym uścisku, czy wybuchnie bomba:)?
Spokojnie czekam, nawiązując do dowcipu "stąd przecież dobrze widać" (-:J.A. pisze:szwajcarski, jeżeli nie interesuje Cię pomiar punktowy, to nie interesuje Cię także, N, N+1 itd.
[ Dodano: Pon 16 Lut, 2015 ]
mrek, sorry, zapomniałem o sprawie. Zaraz się tym zajme.