Witam. Idąc przez miasto wszedłem do sklepu elektrycznego i skusiłem się na pomarańczową żarówkę 15W firmy GE.
Taką jak podałem w linku tylko że na E27
http://www.interlumen.com/pdf_datasheet ... s_id=19773
Czy ktoś próbował to stosować w ciemni?
Na razie mam stare papiery FOTON BROM.
Pomarańczowa żarówka GE 15W
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Zainstaluj żarówkę tam, gdzie ma świecić i zapal. Pozostaw kawałek nienaświetlonego papieru koło powiększalnika/kuwetek (czyli w miejscu, gdzie powiększasz) na parę minut a następnie go normalnie wywołaj. Jeśli będzie biały, oznacza to że żarówka nie zaświetla papieru i możesz jej używać. Jeśli papier będzie szarawy lub co gorsza czarny, lepiej daruj sobie taki oświetlenie.
Magazynuję wiedzę i filmy
teoretycznie zolty ci powinien te stare papiery zaswietlic na szaro, pomaranczowy troche mniej, a czerwony wcale/prawie wcale, u mnie tak to wychodzi w przypadku barytów Orwo, nie wiem czy to sie moze jakos równać
jeszcze dochodzi kwestia zadymienia papieru spowodowana wiekiem także nie pomyl tego z zaświetleniem :)
jeszcze dochodzi kwestia zadymienia papieru spowodowana wiekiem także nie pomyl tego z zaświetleniem :)
A gdześ Ty grochu taką teorię wyczytał?
Stary papier był barwoślepy, czyli nie uczulony na inne zakresy niż niebieski i właśnie żółty temu staremu może zrobić najmniej. Jeżeli ORWO jest uczulone na światło żółte to znaczy, że kombinowali z podniesieniem światłoczułości ogólnej.
Z nowych papierów to tetenal i ilford bardzo dobrze znoszą już pomarańcz, a varianty fomy tylko przy czerwonym świetle.
W załączniku macie wykres przepuszczalności filtra do cz-b właśnie z czasów fotonbromów barwoślepych. Wyraźnie widać, że maksimum przepuszczalności to właśnie żółty.
Stary papier był barwoślepy, czyli nie uczulony na inne zakresy niż niebieski i właśnie żółty temu staremu może zrobić najmniej. Jeżeli ORWO jest uczulone na światło żółte to znaczy, że kombinowali z podniesieniem światłoczułości ogólnej.
Z nowych papierów to tetenal i ilford bardzo dobrze znoszą już pomarańcz, a varianty fomy tylko przy czerwonym świetle.
W załączniku macie wykres przepuszczalności filtra do cz-b właśnie z czasów fotonbromów barwoślepych. Wyraźnie widać, że maksimum przepuszczalności to właśnie żółty.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Niestety ta żarówka naświetla papier, ale tylko na szaro. Spróbuję ją pomalować i powtórzę test.
[ Dodano: Wto 08 Maj, 2012 ]
Witam ponownie. Właśnie zrobiłem próbę z inna żarówką.
http://download.p4c.philips.com/l4bt/3/ ... fs_pol.pdf
Mam z tego katalogu czerwoną na E27. Były w sklepie też na e14.
Ta żarówka nie zaświetliła starego foton bromu. Kosztowała nie całe 6 zł więc jest chyba warto kupić w zamian za specjalistyczne które kosztują 10x tyle
[ Dodano: Wto 08 Maj, 2012 ]
Witam ponownie. Właśnie zrobiłem próbę z inna żarówką.
http://download.p4c.philips.com/l4bt/3/ ... fs_pol.pdf
Mam z tego katalogu czerwoną na E27. Były w sklepie też na e14.
Ta żarówka nie zaświetliła starego foton bromu. Kosztowała nie całe 6 zł więc jest chyba warto kupić w zamian za specjalistyczne które kosztują 10x tyle