Pomarańczowa żarówka GE 15W

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

dugi1985
-#

Pomarańczowa żarówka GE 15W

Post autor: dugi1985 »

Witam. Idąc przez miasto wszedłem do sklepu elektrycznego i skusiłem się na pomarańczową żarówkę 15W firmy GE.
Taką jak podałem w linku tylko że na E27
http://www.interlumen.com/pdf_datasheet ... s_id=19773
Czy ktoś próbował to stosować w ciemni?
Na razie mam stare papiery FOTON BROM.
Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Kontakt:

Post autor: Pikusław »

Zainstaluj żarówkę tam, gdzie ma świecić i zapal. Pozostaw kawałek nienaświetlonego papieru koło powiększalnika/kuwetek (czyli w miejscu, gdzie powiększasz) na parę minut a następnie go normalnie wywołaj. Jeśli będzie biały, oznacza to że żarówka nie zaświetla papieru i możesz jej używać. Jeśli papier będzie szarawy lub co gorsza czarny, lepiej daruj sobie taki oświetlenie.
Magazynuję wiedzę i filmy
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Warto go w połowie przykryć czarnym papierem. Wtedy będzie widać czy białe to białe, czy sięt tylko wydaje białe bez punktu odniesienia.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
msierak
-#

Post autor: msierak »

ja kupiłem kilka podobnych tylko czerwonych i dodatkowo zasprejowałem na czerwono główki grubą warstwą farby akrylowej. nie zaświetla
dugi1985
-#

Sprawdzę na pewno. Dopiero po długim weekendzie. wtedy będę miał trochę czasu na pracę z fotografią w domu bo na razie to wykorzystuję dobrą pogodę. Jeżdżę z rowerkiem i aparatem gdzie tylko się da :P
Awatar użytkownika
grochu
-#

Post autor: grochu »

teoretycznie zolty ci powinien te stare papiery zaswietlic na szaro, pomaranczowy troche mniej, a czerwony wcale/prawie wcale, u mnie tak to wychodzi w przypadku barytów Orwo, nie wiem czy to sie moze jakos równać
jeszcze dochodzi kwestia zadymienia papieru spowodowana wiekiem także nie pomyl tego z zaświetleniem :)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

A gdześ Ty grochu taką teorię wyczytał?
Stary papier był barwoślepy, czyli nie uczulony na inne zakresy niż niebieski i właśnie żółty temu staremu może zrobić najmniej. Jeżeli ORWO jest uczulone na światło żółte to znaczy, że kombinowali z podniesieniem światłoczułości ogólnej.
Z nowych papierów to tetenal i ilford bardzo dobrze znoszą już pomarańcz, a varianty fomy tylko przy czerwonym świetle.
W załączniku macie wykres przepuszczalności filtra do cz-b właśnie z czasów fotonbromów barwoślepych. Wyraźnie widać, że maksimum przepuszczalności to właśnie żółty.
Załączniki
C03.jpg
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
grochu
-#

Post autor: grochu »

a nigdzie żem tej teorii nie wyczytał, tak se pomyslalem ze stare papiery o podobnej emulsji to moze bedzie podobnie:) ;-) wczoraj mojego orwo poddalem testowi no i zolty go zaswietlił na szaro, za to czerwony w ogole, na oby dwa bezposrednio swiecila slaba zarówka z filtrami przez około minute...
dugi1985
-#

Niestety ta żarówka naświetla papier, ale tylko na szaro. Spróbuję ją pomalować i powtórzę test.

[ Dodano: Wto 08 Maj, 2012 ]
Witam ponownie. Właśnie zrobiłem próbę z inna żarówką.
http://download.p4c.philips.com/l4bt/3/ ... fs_pol.pdf
Mam z tego katalogu czerwoną na E27. Były w sklepie też na e14.
Ta żarówka nie zaświetliła starego foton bromu. Kosztowała nie całe 6 zł więc jest chyba warto kupić w zamian za specjalistyczne które kosztują 10x tyle
ODPOWIEDZ