Podział negatywów ze względy na typ ziarna

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Post autor: ulv »

JaZ99 pisze: Gdyby ktoś miał znajomego w Japonii, to wtedy jest taniej o ten VAT na granicy no i ponoć gdy kupuje się na paszport w sklepie, to też jest taniej. Niestety, nie wiem, czy to jest pewna informacja.
Masz prawie poprawne informacje. Sprawdziłem osobiście :-) W sklepach (nie wszystkich, ale w takich jak Yodobashi Camera czy Map Camera tak) można kupić bez vatu. Pracowicie wtedy wypełniają pracownicy kwitki (ręcznie) o zakupionych dobrach, kto tego aktu dokonał po czym wpinają po sąsiedzku z wizą w paszporcie. Przy wyjeździe celnik wypina z uśmiechem od ucha do ucha i komentarzem "Shoppingu!". Miło by było, ale wtedy nie oddają ani złamanego Yena, bo w sklepie był już zakup "taxfree".
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
michalkruk
-#
Kontakt:

Post autor: michalkruk »

Z tymi APXami to jakos dziwnie namotane z wikipedi
"Agfapan APX 100 History: Introduced in the early 1990s in response to the introduction of flat crystal technology by Kodak and Ilford, however maintaining a cubic crystalline structure, which is preferred by some users for its forgivingness and distinctive look.
General characteristics: While modern flat crystal films of the 100 ASA class may have slightly higher resolution and lower granularity, the user community appreciates the noticeably s-shaped density curve that is produced in most developers. It provides better than average tonal differentiation in the medium densities. The flat shoulder prevents highlights getting blocked.
"
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

ulv pisze:Masz prawie poprawne informacje. Sprawdziłem osobiście :-) W sklepach (nie wszystkich, ale w takich jak Yodobashi Camera czy Map Camera tak) można kupić bez vatu.
Mówisz w Nihongo, czy też miałeś szczęście natrafić na mówiącego jako tako po angielsku sprzedawcę? Ile jest taniej?
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Post autor: ulv »

Watashi wa Nihongo wo sukoshi shika hanasemasen ^_^
W sklepach sprzedawcy się starają i nawet jak nie mówią po angielsku (co zdarza się często) i uważają, że gaikokujin nie jest w stanie opanować ich pięknego języka w stopniu komunikatywnym to pokazanie paszportu i wymówienie magicznych słów "menzei hanbai" zazwyczaj wystarcza.
Odliczają 5% podatku. Niewiele, ale zawsze coś.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

ulv pisze:Odliczają 5% podatku. Niewiele, ale zawsze coś.
5% piechotą nie chodzi, ale faktycznie, przy niewielkich zakupach szkoda zachodu.
どうもありがとう。
timor
-#

Post autor: timor »

michalkruk pisze:Z tymi APXami to jakos dziwnie namotane z wikipedi"
Wyraźnie jest napisane, że APX ma klasyczny rodzaj emulsji a nie tabularny. Jako "odpowiedź" Agfy na Tmaxy i Delty, APX ma ciut gorszą rozdzielczość, ale dostarcza lepszego niż przeciętnie zróżnicowania tonalnego i nie ma tendencji do blokowania świateł. Dodajmy, że obróbka APX jest łatwiejsza niż Tmaxa, a ziarno (nawet z Rodinalu) przy powiększeniu 8 cali na 12 tak samo niezauważalne jak z emulsji tabularnej.
Pytanie co do Kodaka Academy 200. Pierwszy raz słyszę o tym filmie, Kodak się do niego oficjalnie "nie przyznaje" i jest sprzedawany tylko w specyficznych rejonach świata jak Indie czy Rosja no i pewnie Polska też. Wątpie, żeby tani film z kategorii "economy" miał emulsje tabularną.
Zweryfikowałbym też Ilforda SFX jako że Ilford nic nie wspomina o płaskiej emulsji tego filmu (ale robi to przy Deltach).
Z tego, co wiem, tylko trzy firmy na świecie robią T-grain: Kodak, Ilford i Fujifilm (pytanie, czy nano grain technology podpada pod "płaskie"). Nie Agfa, nie Foma i nie Maco co sprzedaje filmy Efke.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2011, 10:29 przez timor, łącznie zmieniany 1 raz.
michalkruk
-#
Kontakt:

Dajcie już spokój z tym kodak academy i fuji.. już tego nie robią..

Inaczej z agfą.. niby Adox wznowił produkcje, i Rollei sprzedaje to jako RPX -kupiłem 2szt 100ASA ale wyszło fatalnie to nie to co oryginalny APX, gorsze od Ilford pan 100.
Niby Agfa-Photo sprzedaje APX dalej, ale to w ogóle nie trzyma czułości ani czasów oryginału. Jest to jakiś materiał podobny, pewnie w środku jest 'coś' do fotografii lotniczej (aviphot) produkowany przez Agfa-Gevert Belgia. Jeżeli chcecie coś z tego mieć -proponuje naświetlać na 80ASA i przewołać.

W necie pojawiło się teraz sporo ofert z Rollei Retro 100 (ważne bez oznaczenia "s") z dopiskiem "final edition" - niby ostatnie partie oryginalnego APX, mam kilka sztuk ale jeszcze nie trzaskałem na tym..
timor
-#

Z Agfą to prawdziwy "wstyd". Kilku oportunistycznych biznesmenów wykorzystuje jej sławę sprzedając pod tym znakiem firmowym każdy "siet", który im wpadnie w rękę. A co do Adoxa, to okazało się, że nawet mając maszyny i ludzi Agfy nie tak prosto skopiować APX.
Niewiele z tych rzeczy dociera do Kanady, jedynie zupełnie prywatnymi kanałami.
Tak że szukając jakiegoś ekonomicznego filmu znalazłem sobie nową "miłość". Eastman XX - cenowo jak Kentmere (u nas) ale to film z najwyższej półki. Emulsja klasyczna, sformułowana w tym samym czasie co TX, ma wszystkie jego cechy i tylko ciut mniejszą kontrastowość, czułość (250) i ziarno. Ma także coś, czego TX nie ma: powłoki antyhalacyjne jak Tmax 400. Radzę spróbować.
michalkruk
-#
Kontakt:

Mówisz o kodaku PX - Plus X 125?? -Bo właśnie przestali to robić, a jeszcze jest dostępne, próbował ktoś?? Fajne to jest?
timor
-#

Nie, mówię o kodakowskim filmie kinematograficznym.
PX-a przestali robić i szkoda, bo fajny był.
michalkruk
-#
Kontakt:

Timor, a to niema przypadkiem maski węglowej 'rem jet'?
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

Rem-jet to maska w filmach kolorowych do procesu ECN-2.

Szpula 1000' (179 rolek) tego Eastmana XX lacznie z przesylka do Europy to 500 dolcow. Czyli 2.8 dolara za rolke. Ale dzieki za info, poszukam w Brytfannie, moze jakas wyprzedaz bedzie :-)

A Polypan to klasik czy T?
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
michalkruk
-#
Kontakt:

No właśnie się zastanawiałem czy cz-b też mają tą maskę. Nie wiem ile double X, ale vision 3 w kodak polska kosztuje 550pln za 122m, ktoś chętny?? :)
timor
-#

Nie jest remjet związany bardziej z filmem kolorowym ? W każdym razie nie wpadłem w żadne kłopoty, film przechodzi normalny proces i tylko trzeba świeżego utrwalacza, by pozbyć się różowego zabarwienia (jak Tmax ).
Jest długi tread na RRF: http://www.rangefinderforum.com/forums/ ... hp?t=52426
na temat tego filmu. I także tutaj :
http://www.project-double-x.org/
Jedyny problem: najmniejsza rolka ma 120 metrów.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2011, 20:20 przez timor, łącznie zmieniany 1 raz.
timor
-#

O, trochę się spóźniłem z tym.
Czy 2.8 dolara to dużo ? Chyba nie. Tu, gdzie mieszkam mam jeszcze jeden plus; po zakupie w e-sklepie Kodaka film mam dostarczony do domu w 25 min. :mrgreen: Moje szczęście, że mieszkam w "Hollywoodzie północy".
ODPOWIEDZ