Plan budowy aparatu w "typie FKD" 13x18 lub 18x24. Do ambrotypów.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Po co czepiać się słówek.. Drewniaki nie będą tak "sztywne" jak czasem potrzeba (np silny wiatr w górach). Metalowe, żeby nie napisać heavy metalowe, są znacznie "sztywniejsze" (Toyo 45AII, Horseman FA). Kolega na samym początku pyta o gotowe plany, użyczenie aparatu. Jak ktoś ma takie plany, to by tworzył kopie aparatu i je sprzedawał. Ja bym nie pożyczył swojego aparatu do odwzorowania obcemu, bo samochód, dziewczynę i sprzęt trzeba mieć swoje.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2018, 18:11 przez sadziak, łącznie zmieniany 1 raz.
A jeszcze jedno. Gotów bym się założyć, że z dwóch pudeł kartonowych, obiektywu, kawałka kalki technicznej i lasso taśmy zbuduję "aparat", na którym zrobię wymarzony przez autora postu, ambrotyp.
I jeszcze coś innego. Nie jest potrzebny aparat, by zrobić ambrotyp. Kto zgadnie to dostanie nagrodę.
Czy masz może namiar na sprężyny do spring backa? Mmi chodzi po głowie zrobienie adaptera 8x10 tak zeby wpinać go do mojego 5x7, ale nie mogę znaleźć nigdzie sprężyn.
Ian Ruther kupił starą chałupe i tym teraz fotografuje. Tak na prawde, to stolarz nie powinien mieć z tym problemów, tylko przysiąść kantów. Mój dostał tylko założenia, obejrzał 13x18 i zrobił cały tylny standard do 50x50. Problemy to widziałbym na poziomie okuć i szyn zębatych.
Poproszę o namiar. Chętnie w Mentor Panorama 13x18 zrobię nowy tylny standard w nowoczesnym standardzie bo jego kasety są na szkłoMirekM pisze: ↑24 gru 2018, 13:17 Ian Ruther kupił starą chałupe i tym teraz fotografuje. Tak na prawde, to stolarz nie powinien mieć z tym problemów, tylko przysiąść kantów. Mój dostał tylko założenia, obejrzał 13x18 i zrobił cały tylny standard do 50x50. Problemy to widziałbym na poziomie okuć i szyn zębatych.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
od kiedy mentor jest tylko na szkło? a coś takiego jak wkładki?...
18x24 na szkło był od zawsze. Nie wiem jak ten mniejszy 6x7"
Nabyłem wkładki redukcyjne z blachy. To działa, ale zestaw zrobił się cięższy o kolejny kilogram.
Bosze..gdzie te czasy jak z mentorem chodziłem w plener...
Jak już dawno dojrzałem do tego by w takim przypadku kupić Graflexa na 4x5 cala, a reszta czyli kolodion drewnianym FKD
Jak już dawno dojrzałem do tego by w takim przypadku kupić Graflexa na 4x5 cala, a reszta czyli kolodion drewnianym FKD
Ależ ja pójdę, pójdę tylko może na wiosnę.
A daleko potrafiłeś zanieść zestaw 10 kg z odpowiednim do tego statywem?
Parafrazując Pietrzaka albo Piaseckiego: "myślałem, że na starość nie będę mógł, a tu mi się nie chce"

Idę od dołu formatów. 6x6-6x7-6x9-4x5-18x24
Kupuję coraz większe aparaty więc ten 18x24 przypadł na wiek mocno dojrzały (-: