Heh ... Dzięki oKuba, nie widziałem wcześniej tego oświadczenia Ilforda. Z zainteresowaniem i zaniepokojeniem śledzę ten wątek z powodów o których tutaj ilford-hp5-plus-niezliczone-plamki-na-n ... 15892.html
Sądziłem, że już poprawnie zdiagnozowałem problem u siebie a tu takie kwiatki :(
Plamki na negatywie
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
Plamki na negatywie
Bronica GS-1
Mamiya Super 23
Mamiya Super 23
Plamki na negatywie
Bocianowski, Pamietam, pamietam. Wywolujac z koncentratu ciezko winic wywolywacz, a efekt jest naprawde podobny. Niby Ilford uporal sie z problemem, ale rozne sluchy chodza..
Plamki na negatywie
Dziękuję bardzo za tę informację! Nie przypuszczałem, że Ilford boryka się z takimi problemami. Jutro spokojnie obejrzę rpxa 100, którego właśnie wywołałem i dowiem się, czy z moją chemią wszystko w porządku. A z drugiej strony, czy rzeczywiście rpxy mają te same problemy?
Plamki na negatywie
Też się z tym spotkałem niedawno :( Efekt silny na ostatnich klatkach 120, wcześniej mało widoczny.
Plamki na negatywie
U mnie jest dokładnie to samo. Pierwsze kadry prawie zupełnie czyste, reszta niestety do wyrzucenia...
Wrzuciłem do powiększalnika negatyw rpx 100 wywołany w tej samej chemii, co FP4. Jest czysty, tzn bez żadnej plamki. Czyli problem w filmie, a ja tyle się nakombinowałem z wymienianiem roztworów etc.

-
- -#
Plamki na negatywie
I to mnie złości, żeby nie powiedzieć wku...
radek Dzięki za podzielenie się wynikami testów.
Bronica GS-1
Mamiya Super 23
Mamiya Super 23