Witam!
Już od jakiegoś czasu interesuję się, samodzielnym wykonywaniem odbitek. Oczywiście chce zacząć od wykonywania czarno-białych odbitek. Filmy wywołuje w labie.
Forum śledzę na bieżąco, archiwum też przejrzałem w miarę dokładnie.
Znalazłem ogłoszenie, które mnie zainteresowało i prosiłbym o opinie, czy warto ten sprzęt nabyć, ewentualnie na co zwrócić uwagę przy jego oglądaniu.
Komplecik zawiera:
-powiększalnik krokus 66
-suszarka fotograficzny typ libella
-lampa ciemniowa
-maskownica
-minutnik
-3 kuwety
-2 szczypce
Teraz mam następujące pytania, czy powiększalnik posiada obiektyw? Wydaje mi się, że tak ale jest to chyba oryginalny obiektyw, który jest słaby z tego co czytałem. Czyli do wymiany? Drugie pytanie związane z powiększalnikiem, to chcąc w przyszłości wykonywać kolorowe odbitki musiałbym dokupić sobie obiektyw Janpol Color czy jest sposób na zamocowanie głowicy kolorowej?
Obecnie zdjęcia pstrykam, Zenitem 12XP.
Zestaw mogę kupić za 90zł, więc myślę, że w tej cenie lepszego nie znajdę. Co o tym myślicie? Będę wdzięczny za wszelkie rady.
Poniżej link do galerii:
http://imageshack.us/g/684/p1010150ub.jpg/
Gdyby ktoś z Krakowa, chciał podzielić wiedzą nie tylko online, też byłbym wdzięczny. Jeśli ktoś miałby jakaś ofertę sprzętową także proszę o kontakt.
Pozdrawiam,
Krystian
Pierwszy sprzęt - pomoc
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
- Minolciarz1979
- -#
jaki sens pchać się w robienie samemu odbitek, skoro wołasz negatywy w labie? Rozumiem odwrotnie, ale w tę strone kompletnie nie. Dla mnie całkowicie bez sensu.krycha_666 pisze:Filmy wywołuje w labie.
Nie.krycha_666 pisze:czy powiększalnik posiada obiektyw
porywasz się z motyką na księzyc pytając na obecnym etapie o kolor. Najpierw zacznij od samodzielnego wywołania negatywu BW, potem zrobienia z tego odbitki BW. Samodzielne robienie odbitek kolorowych to, ujmując rzecz delikatnie, kosmos.krycha_666 pisze:chcąc w przyszłości wykonywać kolorowe odbitki musiałbym dokupić sobie obiektyw Janpol Color czy jest sposób na zamocowanie głowicy kolorowej
dobra cena.krycha_666 pisze:Zestaw mogę kupić za 90zł, więc myślę, że w tej cenie lepszego nie znajdę. Co o tym myślicie?
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2011, 12:26 przez Minolciarz1979, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
O odbitkach kolorowych domyślam się, że to kosmos trochę się edukowałem.
Czyli czas zakupić, cz-b film i próbować przeprowadzić proces od początku do końca samodzielnie.
Pierwsze odbitki, niestety chciałbym wykonać z kolorowego filmu Superia 200. Z tego co czytałem na korexie jest to możliwe, ale będzie problem z kontrastem.
Czyli myślisz, że warto zainwestować w ten sprzęt w tej cenie?
Czyli czas zakupić, cz-b film i próbować przeprowadzić proces od początku do końca samodzielnie.
Pierwsze odbitki, niestety chciałbym wykonać z kolorowego filmu Superia 200. Z tego co czytałem na korexie jest to możliwe, ale będzie problem z kontrastem.
Czyli myślisz, że warto zainwestować w ten sprzęt w tej cenie?
- Minolciarz1979
- -#
to bardzo wielki kosmos - kolor to masz w cyfrzekrycha_666 pisze:O odbitkach kolorowych domyślam się, że to kosmos trochę się edukowałem

Najpierw opanuj wołanie filmu BW, potem zacznij się bawić w odbitki, albo od razu i to i to.krycha_666 pisze:Czyli czas zakupić, cz-b film i próbować przeprowadzić proces od początku do końca samodzielnie.
W tej cenie tak. Dokup tylko odpowiedni obiektyw. Choć ja bym obstawał za jakąś czeską konstrukcją w rodzaju Opemusa 5 czy jakiegoś Axomata. Mi się o niebo lepiej pracuje na Opemusach niż na Krokusach.krycha_666 pisze:Czyli myślisz, że warto zainwestować w ten sprzęt w tej cenie?
-
- -#
Generalnie zastanawiałem się nad Axomatem dokładnie tym: http://allegro.pl/powiekszalnik-fotogra ... 16998.htmlMinolciarz1979 pisze: Choć ja bym obstawał za jakąś czeską konstrukcją w rodzaju Opemusa 5 czy jakiegoś Axomata.
W sumie nie myślałem o średnim formacie, więc teoretycznie było by to lepsze rozwiązanie, ale nigdy nic nie wiadomo. :) O Opemusach nie myślałem , no bo jednak to inna półka cenowa.
Przekonaliście mnie. :) Lepiej zacząć coś robić niż siedzieć i czekać.
Czy jeszcze potrzebował bym czegoś, oprócz papieru i odczynników? No i podstawy do powiększalnika? Jeśli możecie polecić coś dobrego na start. Wiem, że w innych tematach znajdę info, ale zawsze milej jest jak ktoś bezpośrednio odpowie. ;)
z tą podstawą do opemusa mozesz miec problem. jego kolumna nie stoi pionowo wiec nie wystarczy sama decha, jesli brak dolnej czesci kolumny mocowanej do blatu, podejrzewam ze nie uda Ci się dorobic takiego mocowania by miec odpowiedni kąt a to bardzo wazne, jesli nie jedno z istotniejszych.
w pozostałych kwestiach sie nie wypowiem, bo łatwo jest mówić kup, jesli samemu sie kupic nie musi
w pozostałych kwestiach sie nie wypowiem, bo łatwo jest mówić kup, jesli samemu sie kupic nie musi
- Minolciarz1979
- -#