Pentax 645n
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Pentax 645n
Czy w tym średnioformatywym aparacie jak zamontujemy inny obiektyw niż orginalny działa światłomierz? 

Uzależniony od fotociemni .
-
- -#
W necie w instrukcji obsługi tego aparatu,jak w Fotokurierze z 1998r. gdzie był opisany ten aparat nic na ten temat nie znalazłem,przymierzam się do niego i muszę wiedzieć o nim wszystko
ps:wiele cyfraków z zamontowaną przejściówką i innymi obiektywami niż dedykowane nie działa światłomierz a nawet nie wyzwoli się migawki-ot co.

ps:wiele cyfraków z zamontowaną przejściówką i innymi obiektywami niż dedykowane nie działa światłomierz a nawet nie wyzwoli się migawki-ot co.
-
- -#
Dobra, teraz mam dostęp do aparatu. Po upewnieniu się: patrząc w wizjer bez żadnego obiektywu zmieniają się czasy otwarcia migawki. Stad też sugeruje że nawet z denkiem od słoika zrobiło by to zdjęcie. Ale przyznam się szczerze nigdy nie próbowałem-nie mam dostępu do żadnej przejściówki i z tego co pamiętam osiągają horrendalne ceny....
P.S Jestem głupszy niż ustawa przewiduje-przecież kiedyś kupiłem przejściówkę do odwrotnego mocowania. Wg. testów podpinając obiektyw przez przejściówkę i normalnie czasy naświetlania się nie zmieniają. A przejściówka niema absolutnie żadnych styków. Stąd wg. mnie nie powinieneś mieć z niczym problemów
P.S Jestem głupszy niż ustawa przewiduje-przecież kiedyś kupiłem przejściówkę do odwrotnego mocowania. Wg. testów podpinając obiektyw przez przejściówkę i normalnie czasy naświetlania się nie zmieniają. A przejściówka niema absolutnie żadnych styków. Stąd wg. mnie nie powinieneś mieć z niczym problemów

-
- -#
Jak przeprowadziłeś próbę praktycznie to znaczy że wszystko jest na dobrej drodzeJasiek Matacz pisze:Dobra, teraz mam dostęp do aparatu. Po upewnieniu się: patrząc w wizjer bez żadnego obiektywu zmieniają się czasy otwarcia migawki. Stad też sugeruje że nawet z denkiem od słoika zrobiło by to zdjęcie. Ale przyznam się szczerze nigdy nie próbowałem-nie mam dostępu do żadnej przejściówki i z tego co pamiętam osiągają horrendalne ceny....

Ale już automatyka czasu może działać bez problemu.Jasiek Matacz pisze:No to że jak mamy aparat z innego systemu to nie będzie zapewne działać(wątpię by były przejściówki) automatyczne domykanie przysłony itp. to raczej oczywiste jest bo każdy system ma swój sposób jak to robi
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
No tak ale mi chodzi o tych "mechanicznych"automatykach. Nawet na pewno będzie działać bo bez obiektywu sam czas się dobiera odpowiedniJ.A. pisze:Ale już automatyka czasu może działać bez problemu.Jasiek Matacz pisze:No to że jak mamy aparat z innego systemu to nie będzie zapewne działać(wątpię by były przejściówki) automatyczne domykanie przysłony itp. to raczej oczywiste jest bo każdy system ma swój sposób jak to robi