To ze 200 USD na ebaju. A to coś ekstra jest?
Pentax 645n pokrētło czasów odklejone
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Nie za 200 na ebayu. W Holandii posrednio.
Filmy kolorowe, które i tak chciałem nabyć, a tu mam w pakiecie.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
-
- -#
Jako były modelarz bym to skleił ale czym
O to jest pytanie. Ja bym odradzał klejenie bez zdemontowania całego pokrętła - uwaga na opary kleju, które mogą wniknąć w korpus (tak, tak, chociaż wydaje się to abstrakcją), a to nie jest korzystne. Popytaj na zagranicznych forach - piszą tam doświadczeni tą awarią, również ci, którzy sklejali sami. Jedno jest pewne, że nieudolne/nieumiejętne sklejenie przekreśla ponowną próbę.
No widzisz - temperatura powoduje u mnie obniżenie parametrów myślenia

Tak okazja - jeszcze tam jakieś gadżety są akcesoryjne - w sumie po odliczeniu filmów aparat wyszedł bardzo tanio w porównaniu do tego za ile to sprzedają na krajowym portalu.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
Masz może to uszkodzone pokrętło? Podjął bym próbę dorobienia z mosiądzu(brązu),bo też może mnie spotkać taka przypadłość.Muszę się temu przyjrzeć z bliska(wymiary).Co Ty na to?aka pisze: ↑26 cze 2020, 08:31Nie odkleiło tylko "się" urwało. Pytanie czy po raz pierwszy, czy też ktoś urwane kiedyś pokrętło przykleił. Tak czy inaczej trzeba się udać do sklepu: https://uscamera.com/product/pentax-273 ... 9-tv-dial/ i następnie do serwisu. Wymiana nie jest specjalnie skomplikowana i nie powinna być zbyt kosztowna. Odradzam próby przyklejenia bo może się skończyć nieciekawie np. przenikaniem oparów kleju do wnętrza korpusu. Swoją drogą trzeba zachować pewną staranność w operowaniu tym pokrętłem bo jest to konstrukcja dosyć nieciekawie "delikatna". A urwane pokrętło jest w zasadzie jedyną przypadłością P645N raportowaną w sieci.rysiek1996 pisze: ↑25 cze 2020, 21:30 Odkleiło się pokrętło czasów. Tarcza wewnętrzna i blokada wyboru trybu pracy i czasu są na swoim miejscu. Czy ktoś już to ,,przerobił"?
Moim zdaniem to byłoby bardzo trudne. Urywają się trzy cylindryczne, gwintowane wewnątrz wypusty o średnicy ca 3mm (wewnątrz ryflowanego pokrętła. Na zdjęciu powyżej widać pokrętło od dołu i ślady po tych wypustach, które zostały w części wystającej z korpusu, a w nich widać śruby wkręcone od dołu. Ewentualne klejenie robiłbym na wymontowanych częściach - to musi być idealnie w osi sklejone.
Wszystko można zrobić,nie chcę rozbierać mojego stąd myśl o uszkodzonym na wzór.aka pisze: ↑26 cze 2020, 13:07Moim zdaniem to byłoby bardzo trudne. Urywają się trzy cylindryczne, gwintowane wewnątrz wypusty o średnicy ca 3mm (wewnątrz ryflowanego pokrętła. Na zdjęciu powyżej widać pokrętło od dołu i ślady po tych wypustach, które zostały w części wystającej z korpusu, a w nich widać śruby wkręcone od dołu. Ewentualne klejenie robiłbym na wymontowanych częściach - to musi być idealnie w osi sklejone.
-
- -#
Mam wszystkie elementy. Jeśli nie znajdē nowego pokrętła, cóż, trzeba bēdzie coś ,,obmyśleć".
Czyli pokrętło ze skalą, przycisk i sprężynkę? Bo chyba nie rozbierałeś aparatu? Cały tzw. "AV dial" to też to co zostało w korpusie. problem polega na tym, że dokładne/porządne sklejenie wymaga wymontowania całości, wykręcenia wkrętów, sklejenia "na styk", bez "glutów" z kleju i po złożeniu montażu jak trzeba. Zdjęcie górnej pokrywy nie jest specjalnie trudne, ale muszą puścić wkręty, a to może być problemem bo są zabezpieczone klejem. Tak więc radzę, poszukaj chętnego do naprawy serwisu. Tak wygląda od spodu kompletne pokrętło (widać te wkręty, których końce widać na zdjęcie, które zamieściłeś):
-
- -#
Chętnie, ale poproszę o taki serwis:)
Do Gdyni dzwoniłeś? No chyba, że szukasz sponsora coby kupił Ci nowy korpus?
-
- -#
Korpus mogę sam kupić:) a do Gdyni dzwoniłem. W przyszłym tygodniu będzie szef i zobaczymy.