Dzień dobry,
od jakiegoś czasu borykam się z następującym problemem - mam powiększalnik Opemus 6 i robię dużo zdjęć na formacie 6x6. Bardzo bym chciała móc zrobić odbitkę pełnej klatki, ale nie jest to możliwe. Uzyskanie czarnej ramki, wskazującej pełną klatkę, to już szczyt marzeń - już sam obraz przy pełnym odsłonięciu ramki powiększalnika jest niepełny. Mam tez negatywy w formacie 24x58mm, czyli po długości obraz powinien się zmieścić i dać pełną klatkę, ale tak nie jest.
Czy jest jakiś techniczny trik, o którym nie wiem? Czy ramkę w powiększalniku można jakoś "obrać", żeby móc mieć pełną klatkę? Może to kwestia obiektywu w powiększalniku? Czy jedynym rozwiązaniem będzie może powiększalnik z ramką 6x9? :)
pełna klatka 6x6 z ramki powięszalnika 6x6 => nie działa!
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
Jeśli w Opemusie 6 otwór światła karetki jest większy od otworu samych ramek, to powinno pomóc zastosowanie szybek antynewtonowskich.
Natomiast ogniskowa obiektywu nie powinna być mniejsza niż 75mm.
Natomiast ogniskowa obiektywu nie powinna być mniejsza niż 75mm.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 2 razy.
- figureliusz
- -#
-
- -#
Właśnie zmierzyłem z ciekawości. Górna ramka w karetce ma 60mm ale dolna już tylko 54mm (dokładnie tyle, co ramki bezszybkowe). Jeżeli tylko używasz szybek w karetce, podpiłowanie taj dolnej ramki do wymiaru 60mm powinno przynieść zamierzony efekt.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2011, 19:22 przez Pank1, łącznie zmieniany 1 raz.
Vulcania, Neptunia, Oceania...
wcześniej sprawdziłaś czy to jest tylko kwestia karetki, bo może otwór w powiększalniku nie pozwoli na większy format?
sprawdzilem u sobie i teoretycznie pełny kadr 6x6 by wyszedł, a w praktyce wymaga to dorobienia innej karetki - moze wystaczylyby 2 szybki wkladane bezposrednio do powiekszalnika i kartonowa maskownica pod spod i po bokach zeby swiatlo nie uciekalo
sprawdzilem u sobie i teoretycznie pełny kadr 6x6 by wyszedł, a w praktyce wymaga to dorobienia innej karetki - moze wystaczylyby 2 szybki wkladane bezposrednio do powiekszalnika i kartonowa maskownica pod spod i po bokach zeby swiatlo nie uciekalo
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, 08:12 przez kris75, łącznie zmieniany 1 raz.