I wszystko jasne...
PC TEA a Negatywy Fomy
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
PC TEA a Negatywy Fomy
mnie się udało, dzięki mieszadłu magnetycznemu, jak pisałem robiłem cykl, grzanie do 95 st. C, mieszanie, kiedy temperatura spadała do 85 st. C - grzanie i mieszanie. zasadniczo przy robieniu PC-TEA kwas L-askorbinowy sypać najlepiej porcjami, po rozpuszczeniu poprzedniej dozy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
PC TEA a Negatywy Fomy
Jak widac nie jeden grzeje na tym forum 

PC TEA a Negatywy Fomy
niejeden z nas...
https://youtu.be/DH_iCLyn4G4
https://youtu.be/DH_iCLyn4G4
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
PC TEA a Negatywy Fomy
Piękny gramofon :)
A jak wychodzi ziarno w tym wywoływaczu w porównaniu do D76?
PC TEA a Negatywy Fomy
D-76 nie używałem dawno, ale powiem że w stosunku do ID-68, lub mytolu jest porównywalne.
PC TEA a Negatywy Fomy
Ilford Delta 400 wołany w TMAX 1:4 to dopiero odjazd.Powiększenia 40-50cm z małego obrazka bez ziarna.Niby to ziarno widać w lupie i niezbyt małe ale zlewa sie pefekcyjnie na odbitkack.A ta ostrość i tonalność ,że aż na chwilę odstawiłem wywołacze z pirogalolem.
jacek
PC TEA a Negatywy Fomy
samowar to taka wersja garnka, gdzie osiągasz temp. wyższą, od temperatury wrzenia wody, to tak po krótce.
PC TEA a Negatywy Fomy
Ale to dzięki temu, że panuje w nim podwyższone ciśnienie. W statystycznie normalnych warunkach panujących w naszych szerokościach geograficznych nie da się osiągnąć temperatury wody podczas wrzenia wyższej niż 100°C. A i to tylko na poziomie zero czyli morza.
Fan Pentax'a.
PC TEA a Negatywy Fomy
Racja< a pod pewnymi szerokościami geograficznymi woda wrze w dużo mniejszej temperaturze
pisanie o wrzeniu w 121 stopniach jest kuriozalne, nie zdarza się to na żadnej szerokości geograficznej, ale może nie chodzi o wodę?
sprawdzenie tego jest proste.
Po co mi stopy, skoro mam skrzydła?
FEAR - F*** Everyone And Run
FEAR - F*** Everyone And Run
PC TEA a Negatywy Fomy
Chyba pomyliłeś z szybkowarem.
By wodę ogrzać do temperatury wyższej niż 100 °C, musisz podnieść ciśnienie ponad 1000hPa. Poniżej będzie wrzała w niższej niż 100 °C
A para wodna nad wrzącą w normalnym ciśnieniu wodą będzie ZAWSZE miała niższą temperaturę niż wrząca woda.
Jeżeli ciśnienie atmosferyczne jest powyżej 1000 hPa, to nie tylko na poziomie morza.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
PC TEA a Negatywy Fomy
Bzdura. Szerokość geograficzna nie ma tu nic do rzeczy, tylko wysokość nad poziomem morza. Na K2 woda wrze w około 60 °C, u wybrzeży Sri Lanki na Oceanie Indyjskim będzie to ok 100 °C.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150