Paterson Focus Finder

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

zaphod
-#
Kontakt:

Paterson Focus Finder

Post autor: zaphod »

No dobra, pewnie wyjdę na głupka, ale muszę zapytać. Kupiłem lupę do ustawiania ostrości Patersona i nie mam pojecia jak jej używać. Składa się z kostki z matową szybką i lustrem w środku oraz lupki na zawiasie. Może mi ktoś jak debilowi wyjaśnić w jaki sposób te dwa elementy mają do siebie pasować i jak tego używać?
Awatar użytkownika
grochu
-#

Post autor: grochu »

szczerze mowiąc nie kojarze takiego focus findera, mam dwie sztuki patersona, jedna to typowa kostka druga to typowy mikroskop, ale że niby kostka z lupą na zawiasie? nawet wyguglowac nie potrafile, hmmm
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

Awatar użytkownika
grochu
-#

wlasnie bralem to pod uwage szperając, ale chyba to nie to, bo ani to paterson ani to zawiasowe
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

Takie coś -> http://www.rockycameras.com/paterson-da ... 1577-p.asp tylko nie ma żadnego zdjęcia z tym drugim elementem z soczewką. Kombinowałem wczoraj i podejrzewam, że montuje się go przed ekranem, bo w sumie tylko tam pasuje. Mniej więcej już to ogarnąłem, ale dawno nie miałem takiej zagwozdki z żadnym sprzętem;)
Awatar użytkownika
grochu
-#

mnie to sie wydaje że tą lupe się montuje przed matówką na przodku, w końcu tak jak w lustrzance viewfinder powiększa obraz rzucony na matówke tak tutaj tą role przejmuje ta lupka? jezeli w ogole dobrze sobie to wszystko w głowie zobrazowałem... ale lepiej mnie nie słuchaj, ja świeżak jestem :-P
ODPOWIEDZ