Papier Kentmere fine lustre
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Witam.
Dostałem papier Kentmere plastik fine lustre. Muszę zrobić na tym papierze trochę odbitek koledze.
Mam kilka pytań.
Czy to powierzchnia typu "perła"?
Jak to się zachowuje w stosunku do Ilforda RC lub Fomy ?
Oświetlenie ciemni jak dla Ilforda czy Fomy (ciemno-czerwono) ?
Dostałem papier Kentmere plastik fine lustre. Muszę zrobić na tym papierze trochę odbitek koledze.
Mam kilka pytań.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Lustre to faktura.
Osobiście perła bym tego nie nazwał.
Na resztę pytań nie znam odpowiedzi. Oświetlenie raczej jak dla Ilforda.
Osobiście perła bym tego nie nazwał.
Na resztę pytań nie znam odpowiedzi. Oświetlenie raczej jak dla Ilforda.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
fotopolis pisze: ↑29 lip 2020, 21:52 zastępują wycofane z oferty papiery Ilford Xpress i mają nad nimi kilka istotnych przewag. Są bardziej „tolerancyjne” i wybaczają więcej błędów początkujących fotografów, czas wywoływania jest krótszy, poziom czerni (gęstości) wyższy a sama czerń jest neutralna (nie wpada w niebieski lub brązowy zafarb).
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
eee, ale osochozi?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Utossnek
dada

dada

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
Udało się wreszcie na żywo sprawdzić ten papier.
1. Struktura powierzchni jest identyczna z Ilfordem perłą.
2. Jest około 1EV czulszy.
3. Gradacja podobna, może trochę bardziej miękki - pół stopnia.
1. Struktura powierzchni jest identyczna z Ilfordem perłą.
2. Jest około 1EV czulszy.
3. Gradacja podobna, może trochę bardziej miękki - pół stopnia.
Pozdrawiam
Darek
Darek
darekdp, innymi słowy- warto rozważyć na miejsce Ilforda Deluxe?
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
Na razie trudno powiedzieć. Zrobiłem tylko kilka próbek. Nie mam czasu na więcej.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Kentmere nie zbyt mi pasowal. Byl bardzo niekontrastowy wg mnie. Moze to kwestia dobrania wywolywacza?
w czym wołałeś? bo kupiłem ostatnio paczkę ceraty, ale ja to zasadniczo używam do plastików agfy 108, wysoko kontrastowy i zimny.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Jeśli Cię to jeszcze interesuje w poniedziałek mogę znaleźć info o tym papierze. Mam gdzieś w ciemni.darekdp pisze: ↑29 lip 2020, 21:52 Witam.
Mam kilka pytań.
A.
Porobiłem już kilka odbitek. Papier jest minimalnie mniej biały, niż analogiczny Ilford IV. Powierzchnia praktycznie ta sama. Oczywiście wszelkie dodatkowe informacje są mile widziane.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Przepraszam, za milczenie. Jeśli chodzi o powierzchnię, to przypomina baryt suszony na zimno na wolnym powietrzu. Gęstość max. D=2,20. Bardzo dobry do dużych powiększeń. Gradacja 2 bez filtracji. Był też w wersji Warmtone. Oświetlenie ciemniowe czerwone żarówki mocy 15W, filtry Kodak OC lub 1A, Ilford 902. Chemia: Agfa Multicontrast, Ilford Multigrade, Ilford 2000, Tetenal Variospeed, Kentmere VC Select. Płukanie 4-5 minut, czyli długo.