Ostrość w punkt...

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Ostrość w punkt...

Post autor: ModusOperandi »

Mam takie pytanie do was - jak wam się udaje (może jakieś patenty) łapać ostrość w punkt?
Nie śpieszy mi się - ostrożnie przelatuję skalę - w pewnym momencie widzę, że klin rozdzielający np. oczy powoli je łączy w całość. Oznacza to, że w tym momencie mam ostrość tam, gdzie chciałem. Kilka krotnie dałbym sobie uciąć torbę, że jest na bank dobrze a tu po wywołaniu i skanie okazuje się, że nie trafiłem. Czasami ostrość jest przed, czasami za - cholera mnie bierze wtedy. Czy to możliwe, że Kiev88CM ze szkłami Zeiss'a ma hmm przesunięty punkt ogniskowania?
Zauważyłem też, że czasami obiekt jest np ode mnie w odległości 2m - ogniskując przez kominek odległość na podziałce w obiektywie wskazuje np 3m
Stąd moje nieco wkurzające już mnie zakłopotanie.
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
jdas
-#

Post autor: jdas »

Jak kiedyś używałem Zenita to zauważyłem, że przy długich ogniskowych (rzędu 200 i więcej mm) kliny dalmierzowe przekłamują. Przy krótkich było ok. W innych aparatach nie spotkałem się z tym zjawiskiem. Może w Kievie zachodzi to samo.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

ja ostrzę tylko i wyłącznie na matówkę, bo takie mam matówki w średniakach.
sprawdź, czy lusterko lub matówka leżą jak należy. po temu przykręć aparat do statywu, ustaw ostrość na matówce, otwórz migawkę i zablokuj w trybie B, otwórz pupkę i w miejsce filmu przyłóż kalkę lub matówkę, wtedy zobaczysz, czy to co jest ostre na matówce, jest również ostre w płaszczyźnie filmu. jeśli nie, to znaczyć może, że lusterko nie leży jak należy i trzeba by wyregulować. ewentualnie matówka leży nie tam gdzie trzeba i też będzie wyregulować to.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2011, 13:47 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

rbit9n: Dzięki wielkie!

Tak właśnie zrobię jak napisałeś!

:!: Uwielbiam to forum - normalnie uwielbiam :!:
Awatar użytkownika
schabu
-#
Kontakt:

Post autor: schabu »

a nie jest przypadkiem tak że ustawiasz w punkt, ale potem przekadrowujesz trochę?
blog!
----------
Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

schabu - bardzo często jest tak, jak piszesz - doskonale sobie wtedy zdaję sprawę z tego, że płaszczyzna GO zostaje nieco przesunięta.
W tej chwili sprawdziłem na kalce i jednak delikatnie - około 1-2mm ostrość pojawiła się tak jakby film był założony nieco głębiej w kasecie. Nie wiem dokładnie ile to będzie, ale jak zużyję kasetę to wtedy wrzucę kalkę do niej i jeszcze raz dokładnie sprawdzę.
Zobaczę też jak to będzie z pozostałymi obiektywami. Być może tylko delikatnie podniosę matówkę i po problemie.
Zobaczymy...
ODPOWIEDZ