ostatnie tchnienie slajdów
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Panowie i Panie mam krótkie pytanie.Czy odbitki ze slajdów będą lepsze od negatywów??Pytanie daję dlatego ,że widzę ,że slajdy wydają już ostatnie tchnienie a chciałbym trochę pobawić się w tej technice i zakupić jakieś 20-30 sztuk slajdów i poświęcić im jakąś chwilę -zachęciły mnie wyniki samodzielnego wywołania slajdów a że proces C41 opanowałem dobrze i mam stale powtarzalne wyniki to chcę jeszcze porobić zdjęcia w tej technice.Dokładnie chodzi o odbitki ze skanu i wywołane w labie cyfrowym.
jacek
Ze skanu najlepiej wychodzi na ścianie:-) Jak dobry skanerzysta to wg mnie jest rewelacja. Ale to moja subiektywna opinia bo jestem fanem slajdów. Mam porównanie bo sam powiększam negatywy pod powiększalnikiem i robiłem Ciba też.
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
Zadam przewrotne pytanie:
masz dostęp do chemii i papierów cibachrome ?
masz dostęp do chemii i papierów cibachrome ?
Czy ostatnie tchnienie to trudno powiedzieć. Podobnie rzecz ma się z filmami cz-b, oferta ostatnimi laty mocno się ograniczyła.
Ja ostatnio tylko robię tylko slajdy, ale to raczej z wygody, bo oddaję do zakładu do wywołania. Minus to cena (ok. 22 zł).
Ostatnio też, ze slajdu zrobiłem skan cz-b i wydrukowałem zdjęcie (w zakładzie)., Efekt nawet dość dobry, biorąc pod uwagę że niewiele przy tym skanowaniu robiłem (tzn. bez żadnych fotoszopów itp obróbki).
Aha, jak masz opanowany proces C-41, to slajdy spokojnie zrobisz.
Ja ostatnio tylko robię tylko slajdy, ale to raczej z wygody, bo oddaję do zakładu do wywołania. Minus to cena (ok. 22 zł).
Ostatnio też, ze slajdu zrobiłem skan cz-b i wydrukowałem zdjęcie (w zakładzie)., Efekt nawet dość dobry, biorąc pod uwagę że niewiele przy tym skanowaniu robiłem (tzn. bez żadnych fotoszopów itp obróbki).
Aha, jak masz opanowany proces C-41, to slajdy spokojnie zrobisz.
chemię jeszcze mam, papier się trochę nadpsuł , znaczy że z czarnego zrobił się niebieski

Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
Odnosząc się tylko to tytułu tematu, to mam nadzieję, że slajdy zostaną z nami na dłużej. Ostatni urlop obskoczyłem eksperymentalnie m. in. na Agfie CT Precisa i jestem zauroczony wynikami. Muszę jeszcze tylko popracować nad procesem decyzyjnym przy wyborze obiektów do fotografowania - zwłaszcza co do ilosci klatek. Mniej znaczy więcej/lepiej. Ciekawe w jakiej cenie bedzie powracający w Q1 2018 Kodak Ektachrome....
--------------------------------------
"Należy pamiętać, że wybór ekspozycji jak również wykonanie fotografii są twórczością" - z instrukcji światłomierza Swierdłowsk 4
"Należy pamiętać, że wybór ekspozycji jak również wykonanie fotografii są twórczością" - z instrukcji światłomierza Swierdłowsk 4
AgfaPhoto CT 100 Precisa to Fuji Provia 100F. Pisałem o tym dawno temu. Ale Ciebie jeszcze na forum nie było.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Provia jest Turbo:-) czytałem gdzieś na FB że w 2018 Fuji zamyka temat slajdów:-( Oby Kodak wrócił szybko i z normalną ceną. Czekam też na Ferrarina, też zapowiadają autorski slajd.
Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
Mieli jakieś problemy w tej fabryce.
Ale ja jakoś do nich nie tęsknię, obawiam się, że nie będzie to slajd top, tylko raczej z dolnej półki.
Jeżeli Fuji zamknie produkcję slajdów, to nie libzyłby też na dobre ceny od Kodaka. Dobre ceny są możliwe gdy jest jakaś minimalna konkurencja między producentami.
Ale ja jakoś do nich nie tęsknię, obawiam się, że nie będzie to slajd top, tylko raczej z dolnej półki.
Jeżeli Fuji zamknie produkcję slajdów, to nie libzyłby też na dobre ceny od Kodaka. Dobre ceny są możliwe gdy jest jakaś minimalna konkurencja między producentami.
Chyba gdzieś czytałem o tym w historii forum. Provii nigdy nie sprawdziłem, bo dla mojej kieszeni daaawno temu (2004?) ważna była cena. Jedyny slajd z jakim miałem wtedy stycznosc z Fuji to była Sensia, a z Kodaka chyba Elite. Do analoga wracam dopiero od 2 lat. Pytanie tylko czy ewentualny upadek Fuji w segmencie slajdów bedzie miał wpływ na Agfę?
--------------------------------------
Tak, bo Agfa to już nie producent, tylko brand.
Kodak zrobił za dużo szumu wokół przywrócenia E100 żeby go sprzedawać po trzy dolce za rolkę. Zresztą dobrze wiedzą, że ile by nie powiedzieli to ludzie i tak będą szturmować sklepy.
F100 + C33 + 45D + AF10 Super
Ja chcę slajdy skanować i ewentualnie ze skanów robić odbitki w labie.Chemia Cibachrome jest już nie do dostania.
jacek
-
- -#
Gdzie na fejsie to czytałeś? Tam czasem ludzie piszą, że Ziemia jest płaska i są tacy, którzy w to wierzą.Adams pisze:Provia jest Turbo:-) czytałem gdzieś na FB że w 2018 Fuji zamyka temat slajdów:-( Oby Kodak wrócił szybko i z normalną ceną. Czekam też na Ferrarina, też zapowiadają autorski slajd.