ORWO NP27

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

ORWO NP27

Post autor: nord »

Dostałem od kolegi negatyw ORWO NP27 (typ120) z roku 1979. Czy ktoś z Was wie jak to naświetlić i jak wywołać?
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

Cześć.

Wywoływałem 16mm taśmę filmową NP7 (kinowy odpowiednik NP27) z terminem do 1983. Od początku była trzymana w chłodni, więc naświetlałem na 25 DIN.

Wywoływałem w D-76 1+0 9-10 min, 1+1 przez 15min (tak figuruje w moich notatkach). Wyszło fajnie :)

Co do mieszania: Ciągłe, wolne obroty przez pierwszą minutę, potem delikatne obracanie przez 10s każdej minuty.

Moczyłem też w A-49. 1+2, czas 18min. Mieszanie ulotkowe, czyli : "Ciągłe obracanie koreksem przez pierwszą minutę, po każdych 30 sek. jeden obrót koreksem ( ok. 3 sekundy na obrót)"
A niech mnie TSS pokąsa!
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

rayman pisze:Cześć.

Wywoływałem w D-76 1+0 9-10 min, 1+1 przez 15min (tak figuruje w moich notatkach). Wyszło fajnie :)
wielkie dzięki. szczerze mówiąc bardzo liczyłem na informacje z D76 lub D23.
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Nie ma sprawy :)

Do wysokoczułego (szczególnie tak mocno po terminie), poleciłbym raczej D76. Jest bardziej energiczny i alkaiczny, powinien dać mniejsze zadymienie :)

Moje taśmy wyszły ok, ale tak jak mówiłem - od początku do końca zalegały w chłodni WFDiFu, potem u fotografa w lodówce. Możliwe że Twój trzeba będzie poświecić ciut mocniej.
A niech mnie TSS pokąsa!
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

moje ORWO pochodzi z zapasów nieistniejącego już od dawna zakładu fotograficznego. dostało mi się trochę nienaświetlonych płyt szklanych i szitek oraz całą skrzynie naświetlonych i wywołanych płyt. wszystko leżało w piwnicy w miarę stabilnej temperaturze.
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Co kto lubi, mnie Orwo zawsze podobało się w D-76 1+1 lub 1+3. Fajny, niski kontrast (taki mi osobiście odpowiada) i ładna "plastyka" :)
A niech mnie TSS pokąsa!
ODPOWIEDZ