Opemus 6 Żarówka!
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Opemus 6 Żarówka!
Pozwolę sobie odgrzebać temat.
1. Potrzebuję żarówkę 75W, ze 150W mam za krótkie czasy. Czy dalej kupuje się "zwykłe" żarówki, czy są już sensowne energooszczędne?
2. Co włożyć do głowicy Color 3 Meopty? Znów - pytanie o aktualne produkty :)
1. Potrzebuję żarówkę 75W, ze 150W mam za krótkie czasy. Czy dalej kupuje się "zwykłe" żarówki, czy są już sensowne energooszczędne?
2. Co włożyć do głowicy Color 3 Meopty? Znów - pytanie o aktualne produkty :)
Opemus 6 Żarówka!
1. Kup leda 5,5-6,5K
2. Halogen z gładkim paraboliczny zwierciadłem. Można kupić w wyposażeniu oświetlenia estradowego.
2. Halogen z gładkim paraboliczny zwierciadłem. Można kupić w wyposażeniu oświetlenia estradowego.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Opemus 6 Żarówka!
Jeśli ma neutralne kolorystycznie zwierciadło, to ok. 3200-3400 K.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Opemus 6 Żarówka!
Odnośnie żarówki do głowicy to producent wyposażał głowicę w żarówki typu HLX 64627 firmy Osram 12V/100W i takie
żarówki jak widzę są dostępne w handlu. Co do temp.barwowej producent nie pisze w katalogu ale to halogen więc
temp. będzie w granicach 3000 - 3400 K. W przypadku zamienników wartałoby sprawdzić odległość ogniska zwierciadła
od czoła zwierciadła. W oryginale wynosi ona 32 mm(wg.katalogu)bo nie wszystkie mają taką samą
żarówki jak widzę są dostępne w handlu. Co do temp.barwowej producent nie pisze w katalogu ale to halogen więc
temp. będzie w granicach 3000 - 3400 K. W przypadku zamienników wartałoby sprawdzić odległość ogniska zwierciadła
od czoła zwierciadła. W oryginale wynosi ona 32 mm(wg.katalogu)bo nie wszystkie mają taką samą
Opemus 6 Żarówka!
Dziękuję za info :) Sprawdzę jeszcze, czy to przypadkiem nie trafo poszło w głowicy - nieopatrznie zostawiłem na kilkanaście godzin włączoną...
Opemus 6 Żarówka!
No i wraca pytanie - halogen 3200K czy led 6000K? Jak do głowicy to trzymałbym się halogenowej i najlepiej takiej, jaką producent zaleca.
Opemus 6 Żarówka!
No zdecydowanie, przy głowicy filtracyjnej halogen. Przy zwykłej do kondensorów LED.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150