Opemus 5a

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

klauz
-#

Opemus 5a

Post autor: klauz »

Witam wszystkich na forum, po dwudziestu latach mam zamiar odbudować ciemnię w domu. Dostałem niekompletnego Opemusa 5a, po wcześniejszych zmaganiach z Krokusem 3 wydaje sie o niebo lepszy. Jednak ma braki - nie ma obiektywu, podstawy i czerwonego filtra pod obiektywem. Jakoś to muszę uzupełnić. Moje pytania: jakiej wielkości jest płyta podstawy w orginale, czy dobrym pomysłem jest zrobienie jej z białego blatu kuchennego, czy llepiej coś ciemniejszego? Jaki dokupić obiektyw do pracy na małym obrazku b&w ? Czy kaseta na film nie powinna mieć czegoś w rodzaju rynienek na tenże film ?

Klaudiusz
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

kaseta w Opemusie jest z szybkami, można dokupić wkładki bezszybkowe. Jako podstawa najlepiej się sprawdzi deska od innego powiększalnika- ja mam od Krokusa 35. Trzeba tylko solidnie przykręcić, nakładając coś na dźwignię.
Szkło do małego- może Meogon 50/2.8?
klauz
-#

Post autor: klauz »

Temat można zamknąć, koszt renowacji chyba przekroczyłby koszt całego powiększalnika. To co jest chyba trafi na złom.
corellon
-#

Post autor: corellon »

Dlaczego zaraz na złom?
Jeśli tylko masz uchwyt (ten czarny) na dole kolumny powiększalnika, którym był przykręcony do blatu to nie będzie problemu żeby dorobić podstawę (kolumna w Opemusie 5a jest pod kątem). Obiektyw na początek to jakiś Anaret 4.5/50 (na allegro po ok 40-50 zł) i można śmigać :)
jacekCz
-#

Post autor: jacekCz »

Te mityczne ramki bezszybkowe do Opemusa 5a ktoś tanio widział?
Bo zasadniczo jest zgoda, ze istnieją i tu się zgoda kończy ...
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

jeśli do piątki a są takie same jak do piątki, to ja ostatnio nabyłem takowe na ale-drogo małoobrazkowe za 15 guldenów polskich. średnioformatowe 6x6 kupiłem w podobnej cenie. trzeba sprawdzać z instrukcją nieopisane aukcje, bo te opisane sprzedają się natychmiast.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Różnią się między sobą te od 5 i 5a. Na sto procent się różnią.
Pamiętam, jak miałem Opemusa 5 i w latach 80-tych miałem ochotę na ramki bez szybkowe. W fotooptyce były od 5a, więc naiwny kupiłem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Ktoś tu kiedyś przy jakiejś okazji podawał liknki, do anglojęzycznych instrukcji meopty. Pamiętam, że w każdej instrukcji były na końcu dedykowane akcesoria, wraz z ich kodami. Wystarczy porównać.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

no tak, tylko że instrukcji do 5a można ze świecą szukać. ale nawet jeśli się różnią, to myślę, że też je miałem, ale sprzedałem, bo mi nie pasowały do karetki. chyba nawet któryś kolega z tut. forum je kupił. a może to były 6x6?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
noritsu-koki
-#
Kontakt:

Post autor: noritsu-koki »

jacekCz pisze:Te mityczne ramki bezszybkowe do Opemusa 5a ktoś tanio widział?
Bo zasadniczo jest zgoda, ze istnieją i tu się zgoda kończy ...
Ja je nawet mam, są to ramki 6x6, kupiłem na allegro za 30zł w oryginalnym pudełeczku meopty, ale najzabawniejszy jest fakt, że używam ich z powodzeniem do Opemusa 6, bo do niego po prostu pasują ;) 5a nie widziałem na oczy, ale jestem prawie pewien, że karetka jest bardzo podobna jak nie ta sama.

A i witam się, bo to tutaj mój pierwszy post.
ODPOWIEDZ