Witam wszystkich na forum, po dwudziestu latach mam zamiar odbudować ciemnię w domu. Dostałem niekompletnego Opemusa 5a, po wcześniejszych zmaganiach z Krokusem 3 wydaje sie o niebo lepszy. Jednak ma braki - nie ma obiektywu, podstawy i czerwonego filtra pod obiektywem. Jakoś to muszę uzupełnić. Moje pytania: jakiej wielkości jest płyta podstawy w orginale, czy dobrym pomysłem jest zrobienie jej z białego blatu kuchennego, czy llepiej coś ciemniejszego? Jaki dokupić obiektyw do pracy na małym obrazku b&w ? Czy kaseta na film nie powinna mieć czegoś w rodzaju rynienek na tenże film ?
Klaudiusz
Opemus 5a
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
jeśli do piątki a są takie same jak do piątki, to ja ostatnio nabyłem takowe na ale-drogo małoobrazkowe za 15 guldenów polskich. średnioformatowe 6x6 kupiłem w podobnej cenie. trzeba sprawdzać z instrukcją nieopisane aukcje, bo te opisane sprzedają się natychmiast.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
no tak, tylko że instrukcji do 5a można ze świecą szukać. ale nawet jeśli się różnią, to myślę, że też je miałem, ale sprzedałem, bo mi nie pasowały do karetki. chyba nawet któryś kolega z tut. forum je kupił. a może to były 6x6?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
- noritsu-koki
- -#
- Kontakt:
Ja je nawet mam, są to ramki 6x6, kupiłem na allegro za 30zł w oryginalnym pudełeczku meopty, ale najzabawniejszy jest fakt, że używam ich z powodzeniem do Opemusa 6, bo do niego po prostu pasują ;) 5a nie widziałem na oczy, ale jestem prawie pewien, że karetka jest bardzo podobna jak nie ta sama.jacekCz pisze:Te mityczne ramki bezszybkowe do Opemusa 5a ktoś tanio widział?
Bo zasadniczo jest zgoda, ze istnieją i tu się zgoda kończy ...
A i witam się, bo to tutaj mój pierwszy post.