Odkręcenie sprężyny w Durst L1200
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Cześć. Czy ktoś z Was rozkręcał wózek poruszający się po kolumnie w Durst L1200? Muszę sprawdzić stan jednej rolki. Podczas poruszania słychać i czuć wyraźne bicie. Nie wiem czy coś się do niej przykleiło czy się wyszczerbiła. Obawiam się, że wiąże się to z odkręceniem sprężyny i nie wiem czy dam radę ją przykręcić z powrotem do kolumny.

Instagram
Hasselblad: 500C/M, 553ELX, XPAN
Durst: M70, M805, L1200 z Heiland LED i Splitgrade system
Żyjesz?
W Durst 138, sprężyna niwelująca ciężar głowicy, podobno już zabijała przy niewprawnym demontażu.
Oryginalny klucz do niej ma z metr długości
W Durst 138, sprężyna niwelująca ciężar głowicy, podobno już zabijała przy niewprawnym demontażu.
Oryginalny klucz do niej ma z metr długości
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Żyję, żyję
Z braku czasu na dłubanie poszedłem na skróty. Kupiłem nową kompletną kolumnę. Niestety niższą wersję, ale nie robię dużych powiększeń więc jest ok. Starą w wolnej chwili zreperuję i może uda mi się skompletować drugiego L1200 
Wrzucam fotę dwóch kolumn jako ciekawostkę. Wcześniej nie wiedziałem, że są dwie wersje.

Wrzucam fotę dwóch kolumn jako ciekawostkę. Wcześniej nie wiedziałem, że są dwie wersje.
- Załączniki
-
- IMG_5176.JPG (64.12 KiB) Przejrzano 682 razy
Instagram
Ja właśnie rozpracowuję jak skasować luzy w prowadzeniu głowicy Dursta 138 po kolumnie. Głowica jeździ na dwóch łożyskach kulkowych i czterech mniejszych rolkach (nie widzę w nich łożysk). Każde z tych kółek ma po dwie śruby pchające skośne elementy dociskające ośki. No budzik marki Błonie był mniej precyzyjny
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko