Obiektyw powięszalnikowy 75/80mm rekomendacje
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Jakie obiektywy 75/80mm M39 możecie polecić do odbitek 40x50 i większych z negatywów 6x6?
Obecnie używam Rodenstock Rodagon 80mm f4.
Obecnie używam Rodenstock Rodagon 80mm f4.
Jeśli powyższy obiektyw nie odpowiada Twoim wymaganiom to spróbuj obiektywów apochromatycznych, np.:
- Apo-Rodagon-N 4/75
- Apo-Rodagon-N 4/80
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Tu poczytaj, może się przyda: viewtopic.php?p=63595#p63595
Rodagon 80mm f4 to świetne szkło, jeśli jest czyste i bez wad. Spokojnie powiększysz 50x60cm nawet na otwartej przysłonie. Mam, używam. Jakikolwiek 75mm odradzam.
Na otwartej?
Każdy z moich obiektywów powiększalnikowych dawał -1 -2 EV w rogach jeśli był otwarty. Przymknięcie do przysłony roboczej, zwykle dwie działki, daje mi -0,1 -0,2 EV w rogach. Dla niektórych par: kondensory - obiektyw mam -0,4 EV.
Powiększalnik kondensorowy Durst 138. Pomiary niezależne dla wielkości negatywu. Oczywiście kondensory i ogniskowe obiektywów zmieniane dla każdego formatu.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Twoje obserwacje korespondują z tym, co deklaruje producent Rodagona:
Źródło: https://www.photocornucopia.com/archive ... 4.8-80.pdf
_________________________________________________________________________________
Racja. Zbyt skrótowo napisałem. Przy kondensorowym devere nie mam problemów. Oczywiście z głowicą kolorową też. Z kolei w kondensorowym Magnifaxie4 jest problem rozkładu światła (przy neg. 6x9 tragedia). Natomiast miałem na myśli ostrość w całym zakresie. Jest ostro bo to konstrukcja sześciosoczewkowa. Czterosoczewkowe (Rogonary, Omegarony, wszytstkie czechosłowackie którymi robiłem) mają problem na otwartej, ale wystarczy przymknąć i jest ok. Mam nadzieję, że wyjaśniłem i pomogłem.
Meogony S ponoć są bardzo dobre.
Pewnie tak, podobno to Schneidery. Tylko cena ich jest identyczna jak markowych. Choć tych ostatnich wersji bym unikał. Lubię całklowicie metakowe konstrukcje.
Dziękuję bardzo za Wasze odpowiedzi i linki do innych źródeł!
Ja tym Rodagonem obecnym naświetlam zwykle na f8.
W międzyczasie zdążyłem się zorientować, że S-K Componon-S 80mm f4 jest też niezłym obiektywem. czy ktoś może ew potwierdzić lub zaprzeczyć?
Ja tym Rodagonem obecnym naświetlam zwykle na f8.
W międzyczasie zdążyłem się zorientować, że S-K Componon-S 80mm f4 jest też niezłym obiektywem. czy ktoś może ew potwierdzić lub zaprzeczyć?
Ctein na stronach 88. - 90. zamieszcza ranking obiektywów powiększalnikowych:
https://ctein.com/booksmpl.htm
https://ctein.com/booksmpl.htm
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Mojego nie opisał :( Trudno, i tak go używam niewłaściwie, bo nie do tego formatu co trzeba... Choć w sumie tego drugiego też nie opisał. Ale ważna jest tam inna myśl: papier jest drogi, twój czas jest drogi, nie warto oszczędzać na obiektywie.