Obiektyw Nikkor D

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Cresky
-#

Post autor: Cresky »

rbit9n pisze:jeśli zapoznasz się ze wzorem określającym wartość przysłony, zrozumiesz dlaczego wraz ze zwiększeniem ogniskowej, najczęściej zmienia się wartość przysłony

http://pl.wikipedia.org/wiki/Przysłona_fotograficzna
Mam nadzieję, że Bóg nie zabije kotka, ale nadal nie rozumiem :oops:

Może żaby było jaśniej, kolega napisał tak:
weesee pisze:
dejnekas pisze:o chodziło producentom [...] tworząc ustawianie przysłony w korpusie???
o dokładne ustawienie. mając zooma powiedzmy 28-70, ze światłem 2,8-4, ustawiając przysłonę pierścieniem np. 5,6, to ta wartość odnosi się do szerokiego kąta. przy 70 faktycznie będzie to 8, a przy 50 ok 6,3. zadając wartość z poziomu korpusu będzie to zawsze 5,6 bez względu na ogniskową.
Czy to oznacza, że zmiana wartości przesłony dokonywana pierścieniem na obiektywie nie jest miarodajna ?? natomiast ta sama zmiana dokonana pokrętłem z pozycji body już tak ??
Jeśli tak jest faktycznie, to znaczy że możliwość dokonania zmiany wartości przesłony z pozycji obiektywu jest instrumentem precyzyjnym natomiast z pozycji obiektywu już nie ??
Szczerze mówić myślałem że sytuacja o której pisze kolega weesee dotyczy body typu F90x, f801s połączonym z obiektywem typu G

podam taki przykład:
Body dajmy na to F80 + 35-70/2.8 D - ogniskowa 35 mm ustawiam z pozycji body przesłonę 5,6 po chwili zmieniam ogniskową na 70 mm i nadal mam przesłonę 5,6 !!!
I teraz ta sama "operacja" na F90x
Przy ogniskowej 35 mm mam przesłonę 5,6 natomiast po zmianie ogniskowej na 70 mm body wskazuje nadal 5,6 ale rzeczywistość jest inna ??

Przepraszam, że Was tak męczę ale naprawdę tego nie rozumiem
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

hmmm.... jak by to powiedzieć, masz teoretyczny obiektyw 28 - 84 mm którego średnica wynosi 28 mm (teoretycznie), otwór względny dla ogniskowej 28 mm będzie wynosić 1, a przysłona f/1, z kolei (w totalnym uproszczeniu) zakładając, że średnica jest niezmienna, dla ogniskowej 84 mm ten obiektyw miałby otwór 3, a przysłonę (zgodnie z koniecznym uproszczeniem) f/2,8.

jeśli masz możliwość poczytaj "fototechnikę" Solfa, bo to nie jest takie proste jak się wydaje.

a co do wartości, to procesorek w korpusie przelicza sobie automatycznie ogniskową i otwór względny i podaje faktyczną wartość przysłony.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Cresky
-#

Dzięki rbit9n za odpowiedź, zaczynam wreszcie rozumieć. Postaram się poszukać pozycję którą rekomendujesz.
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

książka wygląda tak http://www.allegro.pl/item759832776_fot ... _solf.html czasem niektórzy fotoamatorzy maja, ale nie za często, jako że to typowo techniczna książka. jednakowoż warto poczytać, bo dzięki temu można zrozumieć takie właśnie kurioza.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Cresky
-#

Zdobyłem polecaną książkę :-D jest świetna, dziękuje bardzo za pomoc !!!
Pozdrawiam Tomasz
ODPOWIEDZ