Przy okazji pierwszego logowania witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczow. A teraz do rzeczy. Czy obiektyw w czasie podlaczania do body, a wiec z napieta migawka (jak wg instrukcji - przeciecie wskazuje na punkt) ma otwarta migawke, tak jak np w Bronica SQ?
Pozdrawia Jedrek
Obiektyw do Hasselblad
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Dzieki rybka.
To mam niestety problem. Obiektyw ktory dzisiaj przyszedl poczta (Planar 2,8/80 CF - nota bene moj pierwszy do Hasselblad) da sie przylaczyc do korpusu, ale niestety pozostaje zamkniety i nie da sie takze wyzwolic. Zeby go odlaczyc, trzeba posluzyc sie srubka dostepna od strony magazynku. Wyglada na to, ze Planar musi wrocic do sprzedawcy
.
Pozdrawiam
To mam niestety problem. Obiektyw ktory dzisiaj przyszedl poczta (Planar 2,8/80 CF - nota bene moj pierwszy do Hasselblad) da sie przylaczyc do korpusu, ale niestety pozostaje zamkniety i nie da sie takze wyzwolic. Zeby go odlaczyc, trzeba posluzyc sie srubka dostepna od strony magazynku. Wyglada na to, ze Planar musi wrocic do sprzedawcy

Pozdrawiam
Pozdrawia Jedrek
Nie wiem jak w haśkach, ale w mamkach RB, RZ na zdjętym obiektywie da się naciągnąć i wyzwolić migawkę. Bardzo możliwe, że ktoś po zdjęciu obiektywu właśnie wyzwolił migawkę. Naciągnięcie jej ponowne powinno rozwiązać problem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"