Witam, mam dość pilną sprawę (sorki naprawdę) - i nie mam się kogo zapytać...
Może się ktoś zlituje:
Mam od gościa (na próbę) Nikona FA, i nie wiem czy coś robię źle czy też ten FA jest niesprawny.
Oto co się dzieje:
Tryb program „P” jest OK.
Tryb speed ”S” też wydaje się OK, bo jak zmieniam szybkości np. zmniejszam to pokazuje coraz większe f, np na 1/2000s pokazuje f=1/2 ale na 1/60s już f=16 - to jest OK.
I w trybie S i w trybie P obiektyw (Nikkor Ai) ustawiam na największą liczbę f, np 16 czy 22 (zależy od obiektywu).
Natomiast na trybie „A” i „M” jakby nie wiedział jaka jest przesłona ustawiana.
Mówi np. na f=16 że potrzeba mu 1/30s, ale na f=8 powinien chcieć np 1/125s a tam czas się wydłuża np do 1/15s albo 1/8s.
I jak dojdę do f=1.2 to mówi np LO albo 1s
Czyli jak ja otwieram coraz szerzej przysłonę, to on myśli, że zmniejszam.
Ściągnąłem dokładny manual do FA i powinno być dokładnie odwrotnie.
Zmieniałem w każ∂ę stronę ten czujnik typu pomiaru światła (matrix/center weighted)
ADR (odczyt przesłony) okazuje na każdym obiektywnie uciętą do połowy liczbę f, ale obiektywy zapinają się ścisło i moim zdaniem dobrze, jest takie standardowe kliknięcie. tak jaby to okienko ADR było deko przesunięte stąd ścięte odczyty....
Sprawdziłem 3 obiektywy: AI, AI-S i AF-D - bo krążą (niesłuszne) plotki że obiektywy AI nie zadziałają w „P” i „S”.
Sprawdzałem też inne baterie (z Nikona FM2) i to samo (może jeszcze sprawdzę zupełnie nowe).
Oczywiście próbowałem i z filmem założonym i bez (bo przed 1 klatką jest zawsze 1/250).
Więc moim zdaniem coś jest mechanicznie nie halo, być może właśnie ten czujnik przesłony - podobno nawet może i wszystko zadziała OK a tylko LCD przekłamuje - nie wiem.
Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki za pomoc.
Nikon FA - czy uszkodzony?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Nikon FA - czy uszkodzony?
Fuji GSW690III, Pentax 67
Nikon F4, FA, FM2, D3, D3200 FS
Szklarnia Nikkorów i Pentaxów 67
IMHO uszkodzony. Masz F4 tam to działa identycznie jak w FA.
W trybie P i S realizuje dobraną przesłonę (domyka do prawidłowej wartości roboczej) po wyzwoleniu migawki?
W trybie P i S realizuje dobraną przesłonę (domyka do prawidłowej wartości roboczej) po wyzwoleniu migawki?
To sugeruje, że aparat upadł, lub był rozbierany i źle poskładany.MorgothV8 pisze:ADR (odczyt przesłony) okazuje na każdym obiektywnie uciętą do połowy liczbę
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Hmmmm ja to widzę tak, że F4 nie ma automatyki P i S na obiektywach Ai.
Bo tam musisz sam ustawić właśnie przesłonę, F4 tego NIE robi.
W F4 jest "A" i "P" na manualnych obiektywach.....
Albo ja żyję w nieświadomości.
Poza tym w D3 jest identycznie jak w F4, też musisz sam ustawić przesłonę....
Niby działa tryb full P i S a nie działa taka podstawa jak A i M, tak jakby światłomierz głupiał, albo aparat "nie wiedział" jaką ustawiłem przesłonę....
Podobno są takie sytuacje, że LCD "oszukuje" a same zdjęcia są OK.
Ale chyba muszę to body odesłać, gość ma jeszcze drugie, może się jakoś dogadamy.....
Spróbuję nówki funkiel sztuki baterii jeszcze.....
Bo tam musisz sam ustawić właśnie przesłonę, F4 tego NIE robi.
W F4 jest "A" i "P" na manualnych obiektywach.....
Albo ja żyję w nieświadomości.
Poza tym w D3 jest identycznie jak w F4, też musisz sam ustawić przesłonę....
Niby działa tryb full P i S a nie działa taka podstawa jak A i M, tak jakby światłomierz głupiał, albo aparat "nie wiedział" jaką ustawiłem przesłonę....
Podobno są takie sytuacje, że LCD "oszukuje" a same zdjęcia są OK.
Ale chyba muszę to body odesłać, gość ma jeszcze drugie, może się jakoś dogadamy.....
Spróbuję nówki funkiel sztuki baterii jeszcze.....
Poczytałem to:
http://www.throughthefmount.com/article ... i_ais.html
I jeszcze trochę i po mojemu aparat i obiektywy się zachowują OK.
Tak jakby elektronika szwankowała w A i M.
"Ząbki" chodzą płynnie na obiektywie i w aparacie, przymykają/otwierają przesłonę oraz itd.
http://www.throughthefmount.com/article ... i_ais.html
I jeszcze trochę i po mojemu aparat i obiektywy się zachowują OK.
Tak jakby elektronika szwankowała w A i M.
"Ząbki" chodzą płynnie na obiektywie i w aparacie, przymykają/otwierają przesłonę oraz itd.
Być może nie wiem o który chodzi... masz jakieś zdjęcie może?
Zarówno na obiektywnie jak i na aparacie wszelkie "ząbki" się poruszają, ten na obiektywie (Ai) nieliniowo - tak jak opisuje artykuł, poza tym na FM2 działa zupełnie sprawnie z każdym moim obiektywem.
Zarówno na obiektywnie jak i na aparacie wszelkie "ząbki" się poruszają, ten na obiektywie (Ai) nieliniowo - tak jak opisuje artykuł, poza tym na FM2 działa zupełnie sprawnie z każdym moim obiektywem.
No właśnie nie mam, FA miałem w ręku ledwo kilka razy- ale raz miałem taką historię z FE gdzie lekko podniesiony ząb przeniesienia WARTOŚCI przysłony nie do końca współpracował. Błąd w pomiarze dla A i M sugeruje właśnie ten problem.
Dokładnie chodzi o ząb na korpusie, znajdujący się na zewnętrznej stronie bagnetu, pod pryzmatem. Zahacza on o wycięcia w pierścieniu przysłon na obiektywach AI - dlatego też jeżeli ktoś nieświadomie usiłował wcisnąć szkło pre-Ai, to mógł go uszkodzić.
Dokładnie chodzi o ząb na korpusie, znajdujący się na zewnętrznej stronie bagnetu, pod pryzmatem. Zahacza on o wycięcia w pierścieniu przysłon na obiektywach AI - dlatego też jeżeli ktoś nieświadomie usiłował wcisnąć szkło pre-Ai, to mógł go uszkodzić.
No dzięki, ten ząbek wygląda OK, ale kto wie, może coś jednak nie łapie, nie widzę czy współpracuje jak zakładam obiektyw, bo ścisło przylega.
Więc albo mechanicznie może to, albo coś z elektroniką - w każdym razie body nie działa jak powinno, gość ma wysłać drugie.
Zobaczymy co i jak i albo odeśle oba i będzie zwrot, albo odeślę to co mam teraz.
THX.
[ Dodano: Śro 16 Wrz, 2015 ]
Oto jak się zakończyło:
Dotarło kolejne body Nikon FA.
Kolejne body zachowuje się dokładnie jak każe instrukcja, wszystkie tryby sa OK, a na P, S jak fizycznie ustawiona przysłona nie jest minimalna (np 16 czy 22) to jak warunki wskazują, że trzeba by użyć niższej niż ustawiona to daje fEE - co jest totalnie OK, zgodne z instrukcją oraz nie występowało na poprzednim FA.
Odesłałem uszkodzone body, zachowałem to nowe i przy okazji zmarnowałem film (chociaż kto wie, przewinąłem go na początek tak by się do kasety nie zwinął - licznik wskazywał 6, założyłem na drugim FA i zrobiłem 6 zdjęć czegokolwiek na P, S, A, M, na 7 klatce licznik czeka na kolejne zdjęcia, być może klatki 7-36 będą OK.... na nowym body)
Więc albo mechanicznie może to, albo coś z elektroniką - w każdym razie body nie działa jak powinno, gość ma wysłać drugie.
Zobaczymy co i jak i albo odeśle oba i będzie zwrot, albo odeślę to co mam teraz.
THX.
[ Dodano: Śro 16 Wrz, 2015 ]
Oto jak się zakończyło:
Dotarło kolejne body Nikon FA.
Kolejne body zachowuje się dokładnie jak każe instrukcja, wszystkie tryby sa OK, a na P, S jak fizycznie ustawiona przysłona nie jest minimalna (np 16 czy 22) to jak warunki wskazują, że trzeba by użyć niższej niż ustawiona to daje fEE - co jest totalnie OK, zgodne z instrukcją oraz nie występowało na poprzednim FA.
Odesłałem uszkodzone body, zachowałem to nowe i przy okazji zmarnowałem film (chociaż kto wie, przewinąłem go na początek tak by się do kasety nie zwinął - licznik wskazywał 6, założyłem na drugim FA i zrobiłem 6 zdjęć czegokolwiek na P, S, A, M, na 7 klatce licznik czeka na kolejne zdjęcia, być może klatki 7-36 będą OK.... na nowym body)