nikkor 80/5,6 a rodagon 4/80
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
nikkor 80/5,6 a rodagon 4/80
Kupuję właśnie obiektyw do średniego formatu i mam do wyboru
nikkor 80/5,6 i rodagon 80/4
Czytałam dużo o tych obiektywach, ale chciałam się spytać o wasze doświadczenia. Będę robiła odbitki 30/40 i 50/60 i działka przysłony niżej by się przydała bo naświetlanie minutę zamiast dwóch będzie bezpieczniejsze. Nie chodzi mi o wygodę ostrzenia bo wzrok mam dobry, ale czy np. ostrość na brzegach będzie lepsza,czy mniej winietuje, czy ziarno jest ładniejsze?
Rodagon jest o 200 zł droższy, jak różnicy nie będzie to nie chciałabym przepłacać.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
nikkor 80/5,6 i rodagon 80/4
Czytałam dużo o tych obiektywach, ale chciałam się spytać o wasze doświadczenia. Będę robiła odbitki 30/40 i 50/60 i działka przysłony niżej by się przydała bo naświetlanie minutę zamiast dwóch będzie bezpieczniejsze. Nie chodzi mi o wygodę ostrzenia bo wzrok mam dobry, ale czy np. ostrość na brzegach będzie lepsza,czy mniej winietuje, czy ziarno jest ładniejsze?
Rodagon jest o 200 zł droższy, jak różnicy nie będzie to nie chciałabym przepłacać.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Jak 6x7 , to Nikkor 5,6/80 ( pierwsza wersja - SC - jest mechanicznie Doskonala IMO ) , badz Componon 5,6/80 , albo niedoceniany Durst 5,6/80 za smieszne pieniadze :
http://www.ebay.co.uk/itm/DURST-NEONON- ... _500wt_949
Rodagon 4/80 nie kryje ( oficjalnie ) 6x7 .
http://www.ebay.co.uk/itm/DURST-NEONON- ... _500wt_949
Rodagon 4/80 nie kryje ( oficjalnie ) 6x7 .
Ostatnio zmieniony 02 mar 2012, 19:56 przez rybka, łącznie zmieniany 1 raz.
O przeprzaszam , musze sie przewalutowac ... to jest oczywiscie Kup Teraz , ale realna cena z licytacji nie powinna wyskoczyc ponad 25 EU - wyzej to zdzierstwo . Ostatnio oddalem Rodagona 4/80 gratis - jak by co , a mam do oddania kryjacego 6x6 Componona 5,6/60 .
Sofka - jesli Ci sie nie spieszy , to jutro kolega przywozi mi jakies powiekszalnikowe graty . Moze cos znajde ?
Sofka - jesli Ci sie nie spieszy , to jutro kolega przywozi mi jakies powiekszalnikowe graty . Moze cos znajde ?
Przy dużych odbitkach i gęstym negatywie jest różnica!Przy naświetlaniu 1,5 -2 minuty zaczyna mydlić.
Moim rodagonem 80/4 robię na przysłonie 5/6 ( a to wcale nie APO),a to już duża różnica, ale to zależy od egzemplarza.
Na 8 i 11 nie jest lepiej, na formacie 20/30 nie ma różnicy. Najgorzej było jak robiłem duże odbitki z ilforda xp2 - 2,5 minuty pod powiększalnikiem z przysłoną 11 i wyszła kicha, mocniejsza żarówka i obiektyw który ma przysłonę roboczą 8 i zupełnie inna odbitka.
80/4 polecam do dużych odbitek, a ostrzenie też lepsze.
Moim rodagonem 80/4 robię na przysłonie 5/6 ( a to wcale nie APO),a to już duża różnica, ale to zależy od egzemplarza.
Na 8 i 11 nie jest lepiej, na formacie 20/30 nie ma różnicy. Najgorzej było jak robiłem duże odbitki z ilforda xp2 - 2,5 minuty pod powiększalnikiem z przysłoną 11 i wyszła kicha, mocniejsza żarówka i obiektyw który ma przysłonę roboczą 8 i zupełnie inna odbitka.
80/4 polecam do dużych odbitek, a ostrzenie też lepsze.
Arnold - a probowales 6x7 ? Rode'k mydlil mi wlasnie przy tym formacie , a nie widzialem roznicy miedzy nim a Nikkorem wlasnie do przyslony 8 dla formatu 6x6 , potem wygrywal Nikkor nie tracac tak na jakosci . Ostatnio " prostowalem " nim odbitke na przyslonie 45 i cale pole bylo wzglednie ostre , a poklon to z 45 stopni mialem ...
Abstrachujac od ukladu odniesienia - i tak najczesciej pracuje na WA Componon'ie 5,6/80 ...
Piszac "oddac 5,6/60 " mam na mysli jedynie zwrot kosztow wysylki z IRL .
Abstrachujac od ukladu odniesienia - i tak najczesciej pracuje na WA Componon'ie 5,6/80 ...
Piszac "oddac 5,6/60 " mam na mysli jedynie zwrot kosztow wysylki z IRL .
Ostatnio zmieniony 02 mar 2012, 20:26 przez rybka, łącznie zmieniany 1 raz.
6/7 nie robiłem, wszystko zależy od egezemplarza. Mi rodagon pasuje, jakość odbitek bez zarzutu, ma blokadę do wartości roboczej, podświetlaną skalę przysłon, przełącznik na płynną pracę przysłony co przy światłomierzu powiększalnikowym który mam się odrobinę czasem przydaje. W małym tylko nikkor 2,8/50, a miałem i nikkora 40/4 i rokkora 2,8 i rodagona wa 4/40 i i Hoye 2,8 i wszystko chyba co wyprodukowano oprócz APO. Szukałem najlepszego na świecie obiektywu, a skończyło się na pierwszym, którego kupiłem po anarecie.
-
- -#
- Kontakt: