Nierówno wywołany negatyw.
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Takie "zacieki" od krawędzi filmu. Ta krawędź była w koreksie na dole szpuli. Co może być przyczyną? Kontrast "podkręcony" dla lepszego uwidocznienia. Załączony wycinek to czyste niebo, bez jakichkolwiek chmur, 90% szerokości klatki, od strony perforacji.
„Zacieki” w sensie ciemne czy jasne, bo nie wiem czy to negatyw, czy pozytyw.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- technik219
- -#
Też tak miałem jak za mało poruszałem negatywem w czasie wywoływania.
Lux mea lex
Efekt wygląda jak "Bromide drag", do wyguglowania i wyjutubowania.
D-76 1+ 1, 30 " przewrotek na starcie i 2x/30", Foma 100. Z innymi filmami taka agitacja nie dawała takich efektów.technik219 pisze: ↑15 mar 2022, 20:33 Też tak miałem jak za mało poruszałem negatywem w czasie wywoływania.
itr, To jest problem przy stand‘zie lub semi-stand‘zie ale nie przy standardowym wolaniu przy poczatkowym obracaniu puszka przez 30 sek. a pozniej co pol minuty lub po calej. Wiec odpada
technik219, Tez mialem takie podejrzenie, ale aka twierdzi, ze przewrotki sa energiczne i wystarczajaco dlugie
technik219, Tez mialem takie podejrzenie, ale aka twierdzi, ze przewrotki sa energiczne i wystarczajaco dlugie
Podobny efekt miałem ostatnio przy wywoływaniu T-max 400. Też byłem zaskoczony bo bełtałem jak zawsze od lat. Nie dochodziłem bo to był tylko jeden film. Powiem tylko, że nie było to na całym filmie.
Fan Pentax'a.
Świeża Foma z ruszanego d 76 1:3 też mi taki numer zrobiła, D76 z opakowania na Galon.... ruszałem jednak może mniej metodycznie, i raczej kojarzyłem to zastojem, lenistwem, stąd moja sugestia, ale nie był to semi stand. Także coś to dziwnie wygląda... ale skoro idzie z preforacją to coś musi być na rzeczy, może punktowo za duży przepływ wywoływacza przy tylu przewrotkach regularnie? Albo dno koreksu w ciepłej lub lodowatej kąpieli ?
To co by pozostał w takim razie.....użyć nowej szpuli - starannie nawinąć film - dobrze przygotować chemię na dobrej wodzie, a w momencie wywoływania akutacyjnego (nie na D-76) to co by to powychodziło aż strach pomyśleć....a może nie. 

Uzależniony od fotociemni .
Panowie, ten efekt nie powstaje na standach, tylko z wywoływaczami pracującymi energicznie.
W mocno rozcieńczonym wywoływaczu, różnice ciężaru między „świeżym”, a „zużytym” są zbyt małe by następowała taka samoczynna cyrkulacja grawitacyjna.
I teraz dodatkowy czynnik.
Wywoływacz zużywa się bardziej na mocno naświetlonym fragmencie kadru (niebo), w jego miejsce napływa świeży z dziurki, który jeszcze nie miał kontaktu z zarodnikami obrazu.
W mocno rozcieńczonym wywoływaczu, różnice ciężaru między „świeżym”, a „zużytym” są zbyt małe by następowała taka samoczynna cyrkulacja grawitacyjna.
I teraz dodatkowy czynnik.
Wywoływacz zużywa się bardziej na mocno naświetlonym fragmencie kadru (niebo), w jego miejsce napływa świeży z dziurki, który jeszcze nie miał kontaktu z zarodnikami obrazu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
J.A., Co jest Twoim zdaniem powodem tego efektu?