Negatywy WEPHOTA

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

junkers_ju-87
-#

Negatywy WEPHOTA

Post autor: junkers_ju-87 »

Witam
Czy ktoś z was testował negatywy Wephota ? kiedyś produkowane jako ORWO.
Interesują mnie opinie osób które już wywoływały ten współcześnie produkowany materiał.
Co do ORWO to temat jest znany.
ju_87
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

Cześć.

Testowaać to mam zamiar od dluższego czasu, gdzie mozna to kupic?
A niech mnie TSS pokąsa!
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

rayman pisze:Cześć.

Testowaać to mam zamiar od dluższego czasu, gdzie mozna to kupic?
Pod koniec przyszłego miesiąca na znanym portalu aukcyjnym
ju_87
LD
-#

Re: Negatywy WEPHOTA

Post autor: LD »

junkers_ju-87 pisze:Witam
Interesują mnie opinie osób które już wywoływały ten współcześnie produkowany materiał.
Z ORWO to nie ma nic wspólnego, Wephota NP15 (Efke PL25), NP22 to Foma 100 a NP27 to Foma 400. Kupowałem bezpośrednio u producenta format 2,25x3,25' (cięty na moje życzenie) i takie informacje od nich uzyskałem co do klisz. Czyli wszystko jasne, to tylko dystrybutor.
Kupić możan tutaj:
http://www.wephota.de/
http://www.lumiere-shop.de/index.php?pa ... ie&cat=330
ito
-#
Kontakt:

Re: Negatywy WEPHOTA

Post autor: ito »

LD pisze:
junkers_ju-87 pisze:Witam
Z ORWO to nie ma nic wspólnego, Wephota NP15 (Efke PL25), NP22 to Foma 100 a NP27 to Foma 400. Kupowałem bezpośrednio u producenta format 2,25x3,25' (cięty na moje życzenie) i takie informacje od nich uzyskałem co do klisz. Czyli wszystko jasne, to tylko dystrybutor.
Kupić możan tutaj:
http://www.wephota.de/
http://www.lumiere-shop.de/index.php?pa ... ie&cat=330
potwierdzam,uzyskałem takie same informacje
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

LD pisze:Wephota NP15 (Efke PL25), NP22 to Foma 100 a NP27 to Foma 400.
... a za jakiś czas NP 15 to będzie Polypan, NP 22 ORWO Filmotec UN 54, a NP 27 - ORWO N 74, jak to zwykle bywa kiedy firma dystrybucyjna wynegocjuje korzystniejsze warunki cenowe z innym kontrahentem. Ale jak ładnie się nazywa... Wephota. Wephota, nie kupuj w worku kota. Dobrze, że zaopatrzyłem się w większą ilość RR 400 z jednej partii to teraz wiem na czym stoję. Gdybym "łapał" po kilka rolek, to pomimo tego, że z jedną nazwą, miałbym galimatias, że hej. Uważam, że lepiej trzymać się producenta źródłowego, nawet niech to będzie Foma, a przynajmniej odpadnie myślenie: czy film, który mam w aparacie to Foma, Efke, Ilford, czy jeszcze coś innego i jak to wołać.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

...
technik219 pisze:czy jeszcze coś innego i jak to wołać.
Amen.
Dać wódki temu panu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
technik219
-#

J.A. pisze:Dać wódki temu panu.
:-D
Jakby co, to może być Ballantines, Bushmills, Jack Daniels, Śliwowica Paschalna lub inna 70%, Zakarpacki, Szabo VSOP, i tak dalej w tym guście. Nie pogardzę też Golden Loch'em z Biedronki - gładko przechodzi :-D
rybka
-#

Post autor: rybka »

Napisz poprostu - ''niech ciepie '' ;-)
A co do ORWO N54 i 74 to nie pogardzil bym , gdyby ktos zaczol to konfekcjonowac . W znosnej cenie . Pzd .
Awatar użytkownika
technik219
-#

rybka pisze:A co do ORWO N54 i 74 to nie pogardzil bym , gdyby ktos zaczol to konfekcjonowac . W znosnej cenie . Pzd .
Ja również, pod warunkiem, że na pudełku będzie napisane, że w środku jest właśnie UN 54, a nie że to jakaś Wephota NP 22 i dalej radź sobie człowieku sam. A wcześniej w takim samym pudełku była Foma 100, a jeszcze wcześniej FP 4+. O czym na pudełkach nie było żadnej wzmianki i nie wiadomo, czy aktualny film wołać tak jak wywoływany w zeszłym roku.
PS_
Nie chciałbym być źle zrozumiany: nie zaprzeczam, że Zenitem, Kiewem czy Fedem można zrobić piękne zdjęcie. Można. I wiele takich zdjęć zrobiono. Rzecz w tym, że nie chcę sprzętu, którego używając muszę uważać, żeby go nie zepsuć. Chcę koncentrować się nad tym co i jak fotografuję, a nie na tym by prawidłowo naciągać migawkę, by w odpowiedni sposób naciskać wyzwalacz i na mnóstwie innych głupich rzeczach. To przeszkadza, odbiera wiele radości z fotografowania. Kiedyś nie było innego wyjścia i trzeba było cieszyć się tym, co się miało. Teraz fotografowanie Zenitem jest czymś w rodzaju samoograniczania się i ascezy: uboga w czasy migawka, wstrząsy, masa i rozdęte gabaryty aparatu, wizjer jak dziurka od klucza itd. Chyba, że ktoś uczynił sobie z tego swój program.
rybka
-#

Post autor: rybka »

Mozna kupic cale 400 ft u dystrybutora ... tylko to siedzenie w ciemni i ciecie na kawalki ... niech to ktos zrobi za mnie . Pzd.
ODPOWIEDZ