Witam,
zaintrygowała mnie następująca rzecz, może jest to sprawa powszechna ale dla mnie jako początkującego fotochemika zupełnie nowa.
Wywołałem negatyw Rollei Retro 400s w R09 1:100. Po wysuszeniu negatywu chciałem przyjrzeć mu się oglądając pod światło żarówki. W pewnym momencie przesuwając nieco negatyw tak że nie znajdował się bezpośrednio przed źródłem światła i zaczął padać na niego cień zaczął wyglądać jak zwyczajny pozytyw.
Moje pytanie brzmi: dlaczego tak się dzieje?
negatyw wygląda jak pozytyw!?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
dzieje się tak albowiem tam gdzie na negatywie są cienie i nie ma srebra, jeśli położyć negatyw na tle czarnym będzie czarno, a gdzie na negatywie są światła i jest srebro, światło się odbija i pod pewnym kątem jest biało. ale któryś z kolegów na forum pisał, że to jest cecha negatywów niedowołanych. ale być może bredzę w malignie.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
- technik219
- -#
Nie bredzisz. Zjawisko to wykorzystywał m.in. Roman Vishniac do ratowania niedoświetlonych lub niedowołanych negatywów. Fotografował je w taki sposób, żeby odbijał się obraz pozytywowy, przez co otrzymywał ponownie obraz negatywowy, ale nieco wzmocniony.rbit9n pisze:któryś z kolegów na forum pisał, że to jest cecha negatywów niedowołanych. ale być może bredzę w malignie.
rbit9n, dobrze piszesz - rozproszenie w srebrze daje szary obraz na czarnym tle prześwitujacym przez przeźroczyste podłoże w niedoświetlonych obszarach - jak negatyw jest bledszy to lepiej to widać, bo przy gęstych zbyt duża ilość srebra blokuje rozproszone światło.
Do ratowania niedowołanych negatywów może faktycznie się nadać. Niedoświetlonych nie uratuje.
Do ratowania niedowołanych negatywów może faktycznie się nadać. Niedoświetlonych nie uratuje.