W porządku, nie mam nic przeciwko dłuższemu naświetlaniuKEEK pisze:Maco 820 w tym przypadku bedzie mial czulosc 3 ISO lub mniejsza.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Wszystko zależy na jaki zakres fal jest uczulony dany film, są takie filmy które nie nazywają się IR, ale mają zakres tych fal.dr_feelgood pisze:1) czy używając filtr IR, potrzebuję również filmu uczulonego na podczerwień? czy wystarczy zwykły film?
Tutaj nie chodzi ile bezpośrednio zabiera filtr światła tylko tylko na jakim zakresie fal działa, np. jak masz film IR 860nm to filtr wypadałoby użyć o podobnych parametrach czyli 860nm.dr_feelgood pisze:2) czy używając filmu IR wystarczyłoby zastosować filtr czerwony (redukcja światła o 3EV) do uzyskania dobrych efektów?
Nie testowałem, ale chińskie podróbki kuszą cenami.dr_feelgood pisze:3) czy tanie filtry, np. MASSA IR spełniają swoją rolę?
Na każdym filtrze podane indywidualnie - jest to kilka działek przysłony.dr_feelgood pisze:4) jaka jest redukcja światła (ile EV) przy zastosowaniu takiego filtra, bo z tego co wiem są dosyć ciemne?
niektóre superpanchromatyczne są przeciągnięte do podczerwieni. najlepiej poczytać specyfikacje filmów lub przeszukać flickra.dr_feelgood pisze:1) czy używając filtr IR, potrzebuję również filmu uczulonego na podczerwień? czy wystarczy zwykły film?
dla rollei'a IR400 z filtrem cokin p007 z 400ASA robi się 3 - 6ASA w zależności od warunków. w sumie podobnie traktowałem eFKe IR820.dr_feelgood pisze:4) jaka jest redukcja światła (ile EV) przy zastosowaniu takiego filtra, bo z tego co wiem są dosyć ciemne?