Hej,
Niby pytanie banalne bo zawsze lepiej dać nadmiar ale jednak słyszałem że Rodenstock Rodagon 80/4 posiadał nadmiar by spokojnie nawet wg. informacji producenta objąć klatkę 6x7. Z kolei ze szkieł na 6x9 mam o wiele uboższe konstrukcje- Anareta 4.5/105(ostatnia wersja) i i Jupitera 23U(4.5/110), choć przyznaję że wyjątkowa miękkość Takumara 105 2.4 na pełnej dziurze w zestawieniu z miękkością tego Jupitera mogła by być ciekawa, choć to raczej jako ciekawostka
Pozdrawiam i liczę na pomoc
JM
Jasiek Matacz pisze:Hej,
Niby pytanie banalne bo zawsze lepiej dać nadmiar ale jednak słyszałem że Rodenstock Rodagon 80/4 posiadał nadmiar by spokojnie nawet wg. informacji producenta objąć klatkę 6x7.
Zgadza się. Miałem używałem przez jakiś czas zamiennie z Nikorem 105. W końcu wygrał Nikor.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jasiek Matacz pisze:Z kolei ze szkieł na 6x9 mam o wiele uboższe konstrukcje- Anareta 4.5/105(ostatnia wersja) i i Jupitera 23U(4.5/110), choć przyznaję że (...)
Męczył mnie ten Jupiter. Nie ma Jupitera 23U. Jest Industar 23U. Najczęściej oznaczany jako И 23У Czyli jak Tessar: 4 elementy w 3 grupach.
...potwierdzam - Rodagon 80mm f4 kryje 6x7. A co do reszty Twoich rozmyślań o ogniskowych do 6x7 to....ja dobieram ogniskową do formatu odbitki. Jeśli z negatywu 6x7 mam zrobić powiększenie np. 13x18 , zakładam 90 albo 105mm. Jeśli z negatywu 6x7 mam zrobić powiększenie np. 40x50 , zakładam 80mm. Generalnie chodzi o wysokość położenia głowicy (ze wszystkimi aspektami które się z tą wysokością wiążą).
Nie ma marki ale masz rację, logo to w w kwadracie trójkąt a jeszcze w środku litera "C".
Dokładnie taki zestaw jak ten:
Nie znam się, przyznam się że był za prawie darmo(bo ~10zł za nowy obiektyw od powiększalnika to darmo, i to jeszcze z pojemniczkiem+dekielkiem) to wziąłem bo ktoś chwalił na forum że fajnie miękko rysuje stąd pomyślałem o bajkowych klimatach w połączeniu z Takumarem 6x7 105/2.4