Chciałbym naświetlać Ilforda HP5 na ISO 3200, niestety mój aparat ma maksymalną możliwość ISO na 1600. Jak go naświetlić? Niedoświetlić do o 1EV czy jak?
dobrze kombinujesz - 1ev . Jednakże weź pod uwagę że w niektórych aparatach, gdy ustawi się skrajną, najwyższą czułość to już korekcja na minus nie działa
BW pisze: ↑12 maja 2020, 16:10
dobrze kombinujesz - 1ev . Jednakże weź pod uwagę że w niektórych aparatach, gdy ustawi się skrajną, najwyższą czułość to już korekcja na minus nie działa
Aby się przekonać zrób pomiar tego samego motywu, np. jakiejś ściany przy włączonej i wyłączonej korekcji i już będziesz wiedział czy w Twoim aparacie korekcja na "-" jeszcze działa. Jeżeli nie to pozostaje filtr szary o odpowiedniej krotności.
można zrobić korekcję ręczna, czyli ustawiasz 1600ASA, mierzysz i w trybie ręcznym albo domykasz przysłonę o jedną działkę, albo skracasz czas otwarcia migawki o tyle samo.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
Może mało precyzyjnie się wypowiedziałem. Chodziło mi o to, że jeżeli dokonamy pomiaru dla 1600 ASA to dla pomierzonej pary przysłona/migawka - po założenie filtra szarego o krotności 2 - będziemy mieli klatkę niedoświetloną o 1EV.
Proponujesz do każdego pomiaru zdejmować filtr, a do zdjęcia zakładać?
Nie prościej pójść metodą przymykania przesłony, lub skracania czasu? Pomijam sytuację, gdy pomiar wskazuje najkrótszy czas i najmniejszy otwór przesłony przy czułości 1600.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
powalos pisze: ↑12 maja 2020, 23:30
Może mało precyzyjnie się wypowiedziałem. Chodziło mi o to, że jeżeli dokonamy pomiaru dla 1600 ASA to dla pomierzonej pary przysłona/migawka - po założenie filtra szarego o krotności 2 - będziemy mieli klatkę niedoświetloną o 1EV.
To zadziała, tyle że jeśli już ktoś stosuje materiał 3200 ASA to raczej nie po to, by tłumić światło filtrem.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.