Nadruk z papieru na wywołanym negatywie....

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Marianov. pisze:Ja czytałem kiedyś (gdzieś w internecie, nie pamiętam już gdzie) że nadruki z papieru na filmie pojawiają się w wyniku złego przechowywania filmów - zbyt duża wilgotność lub zbyt wysoka temperatura,
Oczywiście. Ale oczywiście dla filmów przechowywanych długo, aż do upływu terminu "ważności" i przekroczenia go. Nie jest jednak normalne, żeby takie coś pojawiało się na filmach przechowywanych w lodowce w temperaturze powyżej "0" i kiedy do upływu terminu "ważności" pozostał co najmniej rok.
Marianov. pisze:przy czym nie ma na to konkretnej reguły
Wychodzina to, że filmów z nadrukiem "Rollei" nie dotyczą żadne reguły :evil:
Marianov. pisze:chyba dużo zależy od składu chemicznego
Od tego wszystko zależy. Ja myślę tak: zabrakło papieru, więc zlecili druk nie martwiąc się o parametry papieru i farby - ciemny lud wszystko kupi. Mogli odkupić od np. Ilforda, ale to kosztuje (jakość). Zauważcie, że filmy "wiadomej" marki na "R" są cenowo zaraz po chińszczyźnie. Nie bez powodu chyba. Mały obrazek jeszcze-jeszcze, ale średni - kicha z wodą.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

technik219 pisze:No to mamy odpowiedź: winien papier. I mamy środek zaradczy: filmów Rollei używać tylko zimą ;-) :evil:
Jedyny pewny środek zaradczy, to nie używać wcale.
:mrgreen:
technik219 pisze:Od tego wszystko zależy. Ja myślę tak: zabrakło papieru, więc zlecili druk nie martwiąc się o parametry papieru i farby - ciemny lud wszystko kupi. Mogli odkupić od np. Ilforda, ale to kosztuje (jakość). Zauważcie, że filmy "wiadomej" marki na "R" są cenowo zaraz po chińszczyźnie. Nie bez powodu chyba. Mały obrazek jeszcze-jeszcze, ale średni - kicha z wodą.
Przypuszczam, że właśnie tak było.
A "R" po ładnym starcie kilka lat temu, po prostu sadzi kloca za klocem w fotograficzne podwórko.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2011, 10:13 przez J.A., łącznie zmieniany 2 razy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Co do 120stek - zgoda: nie brać. Ale 135, zwłaszcza z początkowych partii jest w porządku.
Zebrane w sieci:
Rollei Retro 400S=Agfa Aviphot 400S=Agfa ASP 400=(?)Rollei IR 400 (identyczne wykresy czułości spektralnej),
Agfa RPX 400=Kentmere 400
Maco Cube 400=ORWO TC 27
Rollei Superpan 200=Rollei Universal=Agfa Aviphot 200
Rollei Retro 100(IIwersja)=EFKE KB 100=Adox 100
Adox HS 100 ART=EFKE PL 100
... i jeszcze więcej.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
praktis
-#
Kontakt:

Post autor: praktis »

A ja miałem taką samą sytuację z adox-ami chs 25.
Trzymane w lodówie, szczelnie zamknięte, nie po terminie.
Również nie znam przyczyny tegoż zjawiska.
Pięć negatywów z tej samej partii. Na wszystkich odbity papier to co było na papierze.
ODPOWIEDZ