mycie i czyszczenie gratów
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Z tym kamieniem to trochę przesadzone. Wszak odkłada się on ale i rozpuszcza na bieżąco w kąpielach takich jak przerywacz, kwaśny utrwalacz a najlepiej kąpiel odwracająca do procesu odwracalnego czarno-białego która jest mieszaniną właśnie Dwuchromianu i kwasu siarkowego. Ewentualnie można przedłużyć kąpiel filmu w tym roztworze do 10 min (filmowi nic się nie stanie) i mamy dwie pieczenie na jednym ogniu: wywołany film oraz czystą szpulę od srebra i kamienia. ;) Przetestowane .
Chyba jednak nie. Moje szpulki w Kaiserze - obydwie - po blisko 80ciu negatywach zaczęły zachowywać się wysoce niestosownie. Otóż przez kilka ostatnich filmów nie udało mi się nawinąć na szpule negatywu bez zagięcia, tak oto wielokrotnie wychwalane pod niebiosa szpulki nie nadają się właściwie do użytku. Co dziwne efekt występuje również w przypadku wsuwania filmu - bez kręcenia, fakt, że wtedy jest jeden, może dwa ledwo widoczne pierścionki ale jednak ... Gotowanie szpul z "ludwikiem" pomogło niewiele ale zastosuję jeszcze patent z odkamieniaczem.kayaman pisze:Z tym kamieniem to trochę przesadzone.
Możliwość wadliwych klisz została całkowicie wykluczona.
Podczas ostatniej kąpieli (zmiękczającej) film masz na szpulach? Czy szpule nie maja kontaktu z ilfotolem/mirasolem/innym płynem?Coil pisze:Otóż przez kilka ostatnich filmów nie udało mi się nawinąć na szpule negatywu bez zagięcia, tak oto wielokrotnie wychwalane pod niebiosa szpulki nie nadają się właściwie do użytku.
T.
U mnie wszystkie kąpiele są robione w szpulach do końca (w nawilżaczu również - Mirasol), a jednak po pewnym czasie kamień i tak się odłożył - w Kaiserze.temol pisze:Podczas ostatniej kąpieli (zmiękczającej) film masz na szpulach? Czy szpule nie maja kontaktu z ilfotolem/mirasolem/innym płynem?
Tak jak pisze "Coil", klisza wchodziła leciutko do połowy swojej długości, a potem się klinowała.
Dopiero odkamieniacz pomógł.
Ale w Kaiserze to pewnie przez te metalowe kulki który zapobiegają się wysuwaniu taśmy i one się zakamieniają. Moje szpulki Jobo jeszcze nigdy nie miały takich problemów ale wywołuję w procesie odwracalnym z Dwuchromianem i Siarkowym to się czyszczą. ;)
A szpulki Kaisera dać na całą noc do Octu. Rano będzie git.
A szpulki Kaisera dać na całą noc do Octu. Rano będzie git.
Tak. Oczywiście znana jest mi teoria o niemirasolowaniu szpulek ale jakoś nigdy nie chciało mi sie robić zachodu z bezszpulową metodą ostatniej płukanki, dodatkowo o uszkodzenie emulsji przy tym nietrudno więc nie zamierzam tego zmieniać. Zatem jak się zaopatrzę w odkamieniacz nie omieszkam go użyć.temol pisze:Podczas ostatniej kąpieli (zmiękczającej) film masz na szpulach? Czy szpule nie maja kontaktu z ilfotolem/mirasolem/innym płynem?
Od prawie 1,5 roku męczyłem się ze szpulami od Krokusa. Ile pytań zadałem żeby znaleść sposób na to żeby zaczęły znów normalnie działać, nic nie pomagało.
Ale wczoraj po przeczytaniu tego wątku wsadziłem je do odkamieniacza i wieczoram nawijałem filmy z taką samą przyjemnością jak kiedyś:-)
Odkamieniacz pomógł!!!!!!
Analizując dlaczego tylko część szpul się blokowała okazało się że w Poznaniu w ciemni wołałem Jobo a w domu w Luboniu Krokusem i woda w Luboniu okazała się zabójcza:-) nie tylko do Krokusa( żelazko też skończyło życie)
Ale wczoraj po przeczytaniu tego wątku wsadziłem je do odkamieniacza i wieczoram nawijałem filmy z taką samą przyjemnością jak kiedyś:-)
Odkamieniacz pomógł!!!!!!
Analizując dlaczego tylko część szpul się blokowała okazało się że w Poznaniu w ciemni wołałem Jobo a w domu w Luboniu Krokusem i woda w Luboniu okazała się zabójcza:-) nie tylko do Krokusa( żelazko też skończyło życie)
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Oświeżę temat. Mam problem z jedną ze szpul w Kaiserze, przebieg jakieś 200 filmów. Próbowałem odkamieniacza, ale na nic. W czym rzecz: małoobrazkowy film wchodzi w jakiś 90 proc., a pozostały pasek (akurat tyle, by niemal opasać szpulę na zewnątrz) staje okoniem. Kręcenie przemienne jest niemożliwe, popychanie kończy się wyginaniem kliszy... Nie zależy to od filmu ani jego przycięcia, kulki chodzą w miarę ok. Organoleptycznie nie widzę żadnych brudów, zadziorów itp...
Co robić?
Co robić?
ja mimo wszystko proponowałbym jednak odkamieniacz do czajników, rozpuszczasz jedną kostkę na 250ml wody w temp min 60-70C i zostawiasz na godzinkę, jak mój czajnik był tak zakamieniony że grzałki w nim nie widziałem i teraz jest piękny i czysty po 3 tabletkach to i ze szpulą sobie poradzi 

to ja zabiłem Laurę Palmer...