Ile masz różnych ustrojstw na baterie i czy do każdego masz zapasową?
chyba 11 puszek - tak, do każdego co najmniej po jednym zapasie. Wiekszość na gripach, więc z akku NiCd nie ma problemu.
J.A. pisze:Pokaż mi która nie jest badziewiem made in China. Litówka w termometrze to Maxwell czy jakoś tak, na pewno nie no name. Powinna działać przynajmniej rok. Działała 3 m-ce.
Widac trafiłeś na szitMaxwell, nie na Maxwell. No Name made in China a np. Energizer czy Varta made in China to dwie rózne sprawy. Naprawde nie mam problemów z bateriami czy akku.
J.A. pisze:Zawsze mi się wydawało, że się go po prostu wkłada do urządzenia i używa. Jest inaczej?
Włóż więc baterie albo akku NiMh do mocnej lampy błyskowej i odpal kilka-kilkanasnie razy na 1/1 lub 1/2 mocy albo dla wzmocnienia efektu zrób to na mrozie

A o Prawidłowym uzytkowaniu poszczególnych rodzajów ogniw napisano kilka prac
J.A. pisze:A przyniesiesz mi obiekt zdjęciowy do ciepłego pomieszczenia?
A po co? Ja wezmę ze sobą body zasilane z gripa w którym są akku NiCd + komplet zapasu w kieszeni koło fleta
J.A. pisze:I pałi przy okazji lampy błyskowe lub inne ustroje nie zabezpieczone przed dużym prądem, jaki może taki akumulator dać.
Co pali???

Prosze Cię, nie rozśmieszaj mnie

Prawo Ohma dla obwodów prądu stałego jednoznacznie obala takie herezje (mozna, a właściwie trzeba też podeprzeć się stanami nieustalonymi dla ładowania kondensatora). Skoro lampa błyskowa dostaje na zasilaniu wymagane napięcie (np. 4x1,3V dla świezych akku), to co ma ją spalić?? To lampa decyduje jaki prad pobierze (a ścislej mówiąc jej rezystancja wewnętrzna i pojemność kondensatora) z akku, nie akku. Jesli zachowasz napięcie zasilania lampy czy innego sprzętu w odpowiednim przedziale (napięcie znamionowe dla danego urządzenia) to możesz ją zasilać z akumulatora trakcyjnego - po prostu naładuje się w rekordowo krótkim czasie:-) Zreszta do lamp Minolty mam nawet taki baterry pack własnie oparty o akku NiCd o dużej pojemności.
J.A. pisze:Musi też być prawidłowo ładowany i rozłądowywany itd
Dlatego mówię o ich prawidłowej eksploatacji. Od tego sa odpowiednie ładowarki. O naładowanie dba ładowarka o rozładowanie odpowiedni sprzęt.