Minolta Dynax 4 czy 5

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

dziurka1989
-#

Minolta Dynax 4 czy 5

Post autor: dziurka1989 »

Witam.
Mam pytanie.
Chciałbym kupić Minoltę Dynax ale nie specjalnie wiem którą ?
Tą z numerem 4 czy 5 ? Która ma większe możliwości i która robi jakościowo lepsze zdjęcia.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
wienczyslaw5
-#

Post autor: wienczyslaw5 »

Dziurka --- bez urazy --- ale skąd Tyś się wyrwał chłopie ? Gdzieś wcześniej pisałeś , że masz w domu 10 aparatów --- to po cholerę ci jeszcze jeden ? Naucz się robić tym co masz . Czy ty sądzisz iż jak kupisz Minoltę to będziesz robił lepsze zdjęcia ?
Jeśli tak to ... nie tędy droga chłopie --- dobre zdjęcie to 99,99% człowiek a reszta to sprzęt . Czy myślisz , że Minolta robi lepsze zdjęcia niż np.Smiena albo Zenit --- nie --- Minolta ma tylko większe możliwości , większy zakres czasów itp --- ale zdjęcia robi dokładnie takie same .
zatwardziały analogowiec
dziurka1989
-#

:)
aparat nie jest dla mnie, ja ma już aparaty z których jestem zadowolony i robię nimi zdjęcia także nie szukam cudów...po prostu to ma być na prezent.
dlatego pytam, kogoś kto miał ten aparat w ręce...

Bez agresji.
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Post autor: Minolciarz1979 »

dziurka1989 pisze:Chciałbym kupić Minoltę Dynax ale nie specjalnie wiem którą ?
Tą z numerem 4 czy 5 ? Która ma większe możliwości i która robi jakościowo lepsze zdjęcia
Najlepsze jakościowo zdjęcia robi Minolta Dynax 9, potem 7, potem 9xi :-P
A teraz powaznie - odpuść sobie te puszki. To amatorka z plastiku (chyba, że szukasz dla amatora pstrykacza). W tej cenie 100 razy lepszym zakupem jest Dynax 7000i lub lepiej 8000i
wienczyslaw5 pisze:Czy myślisz , że Minolta robi lepsze zdjęcia niż np.Smiena albo Zenit --- nie --- Minolta ma tylko większe możliwości , większy zakres czasów itp --- ale zdjęcia robi dokładnie takie same .
Obiektywy Minolty też są tej samej jakości co do Zenita i Smieny? Powtarzalność czasów migawki Minolty tez ta sama co Zenita czy Smieny?
wienczyslaw5 pisze:dobre zdjęcie to 99,99% człowiek a reszta to sprzęt
Przesadzasz - Kubica w syrenie raczej nie da rady blondynce z, dajmy na to 3 miesięcznym stażem jazdy, ale w Camaro z 5,7 l.
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

minolciaż, porównanie godne podziwu
ciekaw jestem czy jesli dam swojej dziewczynie hasela a tobie smiene to tez zrobi lepsze zdjęcie od ciebie :) z Twoich porównan wynika ze tak, mimo iż ona nie ma wiekszego pojecia o robieniu zdjęc, ale w 5 minut wyłuszczę jej podstawy i stajecie w szranki ok?
dziurka1989
-#

dziękuje bardzo za pomoc.
A jednak można było zachować kulturę wypowiedzi :)
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Malfas pisze:ciekaw jestem czy jesli dam swojej dziewczynie hasela a tobie smiene to tez zrobi lepsze zdjęcie od ciebie :)
Daj jej hassela, nastaw na tryb P ( o ile jest tam jakaś automatyka - nie znam systemu) a mi złoma i mozesz się zdziwić, jak mnie wyjdą zjarane klatki, albo calkowicie niedoświetlone :-) Ja mówiłem o 3 miesięcznych podstawach :-)
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

a tam trzy miesieczne podstawy, ty podwazyłes fakt najważniejszy w fotografii, sprzet ulatwia ale nie robi zdjęc, a porownanie z samochodami zupelnie nietrafioe
oba dojadą do celu? zapewne, choc jest duze ryzyko ze blondynka wypadnie z trasy na pierwszym zakresie
a skoro twierdzisz ze nie umiesz zrobic zdjęcia zwyklym aparatem, aparatem sprawnym a nie zlomem, to ja ci wspołczuje, powinienes przerzucić się z analoga na cyfre, bo z tą cała automatyka to u Ciebie tylko się to różni tym ze zamiast matrycy masz klisze i nie masz podglądu na żywo
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Malfas pisze:a porownanie z samochodami zupelnie nietrafioe
oba dojadą do celu? zapewne, choc jest duze ryzyko ze blondynka wypadnie z trasy na pierwszym zakresie
Moje porównanie jest tak samo dobre jak twoje twierdzenie, że 99,99% zdjęcia to człowiek. Dla mnie to kompletna bzdura, jesli chodzi o procenty.
Malfas pisze:twierdzisz ze nie umiesz zrobic zdjęcia zwyklym aparatem, aparatem sprawnym a nie zlomem, to ja ci wspołczuje, powinienes przerzucić się z analoga na cyfre, bo z tą cała automatyka to u Ciebie tylko się to różni tym ze zamiast matrycy masz klisze i nie masz podglądu na żywo
Co ja powinienem, to ja doskonale wiem. Akurat ja od dobrych 6-8 lat korzystam w aparacie tylko z trybu A i M. Nawet cyfraki mam bez podglądu na zywo i kompletnie nie jest mi to potrzebne do szcześcia. Do szczęścia jedynie potrzebuję porządnego światłomierza w aparacie i tego wymagam od swoich sprzetów. I tu Cię zaskoczę, bo zaczynałem od cyfry, dopiero gdy znudziła mnie jej banalność, to przesiadłem się na analoga. Także kompletnie nie trafiłeś ze swoją radą. i jeszcze jedno - swoją przygodę z aparatami tradycyjnymi zacząłem od Minolt AF, a nie od Smien i Zenitów i czy to mnie czyni kims gorszym od tych, co robią zdjęcia na Smienach czy innych Zenitach? Równie dobrze mógłbyś twierdzić, że prawdziwy kierowca to ten, co ma niesynchronizowaną skrzynię biegów, a ten, co ma automata to amator.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2011, 20:54 przez Minolciarz1979, łącznie zmieniany 1 raz.
dziurka1989
-#

mam ostatnie pytanie czy aparat ten ma podgląd głębi ostrości?

a także czy podłączenie obiektywów M42 sprawia jakieś trudności?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

podgląd na pewno ma D5. z M42 współpracuje, ale z tego co wiem, trzeba jakaś korektę wprowadzić.

to fakt co pisał minolciarz, że D5 jest strasznie plastikowa, ale ja ją lubię.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
dziurka1989
-#

może to i lepiej, że lekkie i plastikowe, bo dla dziewczyny. a narzeka, że źle jej się fotografują ciężkim aparatem - filigranowa postura :)

D5 można teraz kupić za 80 zł z obiektywem kitowym.
na bazarze bez obiektywu za 30-40.

byłbym wdzięczny gdyby ktoś miał próbkę zdjęć jakie robi .

pozdrawiam.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

niestety nie używam kita, większość zdjęć robię MAF 1,7/50. zamiast kita natomiast używam MAF Xi 3,5 - 4,5/28 - 105, zw względu na długi koniec. ogólnie tzw. kity minolty są bardzo fajne, tylko jak to kity ciut ciemne.

ps. kita nieużywanego (3,5-4,5/28-80) mogę odstąpić, gdybyś potrzebował.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2011, 15:22 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

rbit9n pisze:niestety nie używam kita, większość zdjęć robię MAF 1,7/50
To też swego rodzaju kit - podstawowa stałka Minolty ogólnego zastosowania :-P
rbit9n pisze:MAF Xi 3,5 - 4,5/28 - 105
A to już klasa - zwłaszcza z 7, 9xi.
rbit9n pisze:3,5-4,5/28-80
A to szkło bardzo miło wspominam, o ile pamiętam to ma 8 listków na przysłonie?
Ostatnio zmieniony 29 lis 2011, 15:47 przez Minolciarz1979, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Minolciarz1979 pisze:A to szkło bardzo miło wspominam, o ile pamiętam to ma 8 listków na przysłonie?
chyba siedem.

ODPOWIEDZ