Mieszek do starego aparatu

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

miki11
-#

Post autor: miki11 »

Tomasz. pisze: 28 lut 2025, 07:00 No różnie z tym bywa. Bo o ile jeśli chodzi o materiały to często nie jest wcale źle, to już konstrukcyjnie nie zawsze jest to dobrze ogarnięte - np. czasze do lamp z otworem, który nijak nie zgrywał się z mocowaniem parasolki w lampie czy wypadające z ramki mocującej matówki do rolleiflexa. Jednak jak już ogarną co do czego i dlaczego to często jest tanio i dobrze.
Bo kupowałeś tam, gdzie się dopiero uczą. Ale - zapewniam - są tam już producenci reprezentujący wysoki poziom. Jak powiedział nasz rodak mieszkający w Kraju Środka, tu kupisz wszystko, co chcesz. Chcesz kupić tanio, proszę bardzo. Chcesz kupić dobrze, to też da się zrobić. Sądzę, że mamy zbyt słabą orientację w tym temacie. Dla naszych szukających jedynym źródłem wiedzy jest Aliex...s.
-#

Post autor: skrystos »

Ja tych mieszków kupiłem ileś :) pod fujice mają złą technologię wykonania, sprawdzą się w większych mieszkach ale nie w tym konkretnym. Zdziałać działają tanie nie są przesadnie niestety ale widać da się lepiej w tej samej kasie i to w europie :)
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Patrząc z drugiej strony, te mieszki to maleńka nisza, do tego wiele wiekowych modeli. Nie ma jak zebrać doświadczeń. I chyba się nie bardzo opłaca. To raczej rzemiosło chałupnicze.
-#

no ta firma co podesłałem żyje tylko z tego i oni rzeczywiście mierzą te paraty, ale w istocie trudno oczekiwać że każdy kupi lub wypożyczy dany aparat by dorobić idealnie bo zanim się zwróci to zajmie dużo czasu
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

skrystos pisze: 28 lut 2025, 10:06 (...) oni rzeczywiście mierzą te paraty, ...
Jak w 2007 roku zamawiałem mieszki w Camera Bellows (obecnie to chyba Custom Bellows) to z ostrożności wysłałem im poniższą dokumentację fotograficzną. Mieszki z cielęcej skóry w warstwie zewnętrznej wykonali perfekcyjnie - za dwie sztuki zapłaciłem 50 funtów + 3,5 funta przesyłka do Polski. Wtedy wydawało mi się. że to dość drogo ale przebolałem tę cenę - Agfy Isolette warte są takiego dofinansowania.

isolette_bellows_1.jpg
isolette_bellows_2.jpg
isolette_bellows_3.jpg
isolette_bellows_4.jpg
isolette_bellows_5.jpg
isolette_bellows_6.jpg
isolette_bellows_7.jpg
isolette_bellows_8.jpg
isolette_bellows_9.jpg
isolette_bellows_10.jpg
isolette_bellows_11.jpg
isolette_bellows_12.jpg
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Awatar użytkownika
skrystos
-#

To to ta sama firma co ja wrzucałem, polecam ich z całego serca
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Post autor: Tomasz. »

Z_photo pisze: 28 lut 2025, 10:28 Jak w 2007 roku zamawiałem mieszki w Camera Bellows (obecnie to chyba Custom Bellows) to z ostrożności wysłałem im poniższą dokumentację fotograficzną. Mieszki z cielęcej skóry w warstwie zewnętrznej wykonali perfekcyjnie - za dwie sztuki zapłaciłem 50 funtów + 3,5 funta przesyłka do Polski. Wtedy wydawało mi się. że to dość drogo ale przebolałem tę cenę - Agfy Isolette warte są takiego dofinansowania.
To ja w ten sposób dorabiałem płytkę obiektywową do fujimoto 450 u https://customphototools.com i powiem Wam, że dorobił to perfekcyjnie ;-) fajnie że są tacy rzemieślnicy
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

miki11 pisze: 28 lut 2025, 10:05 Patrząc z drugiej strony, te mieszki to maleńka nisza, do tego wiele wiekowych modeli.
Ta Fujica to nie taki wiekowy model.
skrystos, Zwyczajnie zastosowali za gruby materiał. Sprawdzi się w Agfie. nie sprawdzi w nowoczesnej Fujice.
Chińczycy dość często po prostu robią na pałę.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
skrystos
-#

Anglicy zrobili ze skórki, w chińskim problemem jest karton usztywniający rogi który się nie dość kompresuje i tyle.
Z_photo
-#

skrystos pisze: 28 lut 2025, 12:34 (...) w chińskim problemem jest karton usztywniający rogi który się nie dość kompresuje i tyle.
Na szkielet mieszków (przynajmniej tych mniejszych) lepiej niż karton nadaje się papier typu "kraft" - stosunkowo cienki, a wytrzymały, taki jak stosuje się na koperty w większych formatach.
Załączniki
Jak zrobic mieszek.pdf
(390.19 KiB) Pobrany 18 razy
_________________________________________________________________________________
Z_photo
-#

A propos mieszkowców: wygląda na to, że pojawi się nowy - mechaniczny, na wkłady Fuji Instax:
https://www.youtube.com/watch?v=W_ZYxYF1Nww
https://www.optyczne.pl/20853-news-TTar ... _203T.html
aka
-#

Post autor: aka »

Z_photo pisze: 28 lut 2025, 17:48 pojawi się nowy
Urodą to to nie grzeszy. Ta "komora" przyklejona do całkiem zgrabnego korpusu kłuje w oczy.
Z_photo
-#

aka pisze: 28 lut 2025, 18:36 ... "komora" przyklejona do całkiem zgrabnego korpusu kłuje w oczy.
To fakt, mogli to jakoś wyoblić, żeby bardziej pasowało do zasadniczej bryły.
Ale i tak podoba mi się bardziej niż oryginalne Instaxy. No i jest manualny, z całkiem przyzwoitym (chyba) obiektywem.
Jakby nie było, dla mnie to i tak tylko ciekawostka. :-)
Awatar użytkownika
skrystos
-#

Szkło to podobno zwykły tryplet ale biorąc pod uwagę wielkość najmniejszego materiału instax to nie ma aż takiego znaczenia. Na pewno lepsze niż plastikowe soczewki :)
ODPOWIEDZ