Mieszanie wywoływaczy o różnych zużyciach
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Kupiłem kuwety na większy wymiar papieru, 20x25. Chciałbym użyć wywoływacza Fomatol P, który rozrabia się na dwa litry. Rozlałem go do dwóch butelek po litr. Do jednej kuwety 13x18 mieściła się prawie cała jej zawartość. Używałem tych butelek zamiennie, zatem mają różne zużycie. Nie wiem, ile będę potrzebował wlać do takiej kuwety, ale w razie czego, czy mogę zmieszać ze sobą zawartość obu butelek?
Ostatnio zmieniony 04 cze 2022, 11:33 przez PhiLiXer, łącznie zmieniany 1 raz.
Sensowna porada. Natomiast jeżeli chodzi o to mieszanie, to ja bym mieszał, bo to ta sama chemia, jakoś się uśredni. I tak papier wywołujesz na oko i będziesz widział, co się dzieje.
PhiLiXer, do nowej kuwety też wystarczy litr wywoływacza. Będzie go - na wysokość (głębokość) - na ok 2 cm a to zupełnie wystarcza do wywołania arkusza papieru. Możesz te dwie butle zmieszać bo jest tak jak pisze PPaweł
Fan Pentax'a.
PhiLiXer, odpowiedź już dostałeś, ale pomyśl logicznie.
Masz litr roztworu zapasowego do wywoływania filmów. Masz koreks który potrzebuje 0,4 litra na jeden film 135.
Wlewasz te 0,4 litra i po wywołaniu co robisz z częściowo zużytym wywoływaczem?
Masz litr roztworu zapasowego do wywoływania filmów. Masz koreks który potrzebuje 0,4 litra na jeden film 135.
Wlewasz te 0,4 litra i po wywołaniu co robisz z częściowo zużytym wywoływaczem?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- technik219
- -#
Lux mea lex
Koledzy Cię wzięli semantyką i syntaktyką 

Niech sobie biorą, a ja dalej będę wywoływał zdjęcia przy użyciu metod wizualnej oceny stopnia zaczernienia kluczowych obszarów arkusza papieru fotograficznego 

PPaweł, Kazdy jak zyczy..
Niektóry fotografowie celowo do nowej partii dodają nieco przepracowanego wywoływacza.
Poszukaj na YT gościa Borus Peterlin.
Poszukaj na YT gościa Borus Peterlin.
Jeżeli używa się papierów RC to obraz pojawia się w czasie około 10 sekund, od zera do prawie gotowego. Trudno w takim czasie ocenić zaczernienie. Poza tym, jeżeli musisz szybciej lub później wyjmować papier z wywoływacza, to po prostu źle go naświetliłeś.