MGIV Deluxe RC - problemy

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

Jasiek Matacz pisze: a z ciekawości, jakie są ceny Tetanala w stosunku do wyrobów Ilforda?
w fotonegatywie:
x-press 18x24/100 ark. -- 207 zł
vario TT 18x24/100 ark. -- 227 zł

IV MG 24x30/50 ark. -- 254 zł
vario TT 24x30/50 ark. -- 204 zł

co do suszenia barytu, to ostatnio odszedłem od metody na szybie. suszę 8 godzin na sznurku, potem wkładam na 24 godziny pod ciężar i powiększenie jest wystarczająco gładkie, żeby je przykleić bez obaw na tekturę i oprawić.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
kal800
-#

Post autor: kal800 »

@rbit9n - możesz mi na PW skrobnąć parę słów w paru żołnierskich słowach jak to suszysz?
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

kal800 pisze: @rbit9n - możesz mi na PW skrobnąć parę słów w paru żołnierskich słowach jak to suszysz?
e tam od razu PW.
najpierw płuczę jak należy.
potem moczę w sistanie.
po wymoczeniu wieszam na sznurku nad kuwetą żeby sistan ściekł.
kładę na suszarce do bielizny na noc, czyli na osiem godzin. wcześniej wieszałem na sznurku, ale na barycie często zostają odciski po spinaczu.
kiedy papier jest w dotyku suchy, wkładam powiększenia do książki i przykładam kilkoma innymi, żeby się prasowało. w przypadku większych powiększeń wkładam je między arkusze tektury i też przykładam książkami. zostawiam na 24 godziny. i tyle. czasem się pojawi jakaś falbanka, ale niewielka.

można też skrócić procedurę i po suszeniu uprasować powiększenia żelazkiem. kładziemy zdjęcie emulsja do dołu na tekturze i prasujemy po papierze. ważne, że żeby prasować na sucho, bez pary.
i tyle.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
kal800
-#

rbit / dzięki! chyba ogarnę!

pisałem o PW, bo nie chciałem dostać opr za powtarzanie wątku miliard razy, a z tego co się zdążyłem zorientować, jest to największe zagadnienie wszytkich ściemniaczy na całym świecie :)
flickr.com/kal800
kal800
-#

@rbit9n - możesz jeszcze napisać parę słów o płukaniu? na plastiku po utrwaleniu, wrzucam papier do wanny z wodą i tyle, trzymam to w wodzie godzinkę, potem dolewam trochę mirasolu i płuczę jeszcze chwilę.

jak z barytem?
flickr.com/kal800
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

kal800 pisze: trzymam to w wodzie godzinkę, potem dolewam trochę mirasolu i płuczę jeszcze chwilę.
Chociaż zwracałeś się w swoim poście do Kolegi rbit9n to wejdę w słowo:
Jeśli producent papieru zaleca 10 minut płukania to tyle trzeba płukać. Jeśli zaleca 1/2 godziny to też trzeba płukać 1/2 godziny. Nie krócej i nie dłużej. Wydawałoby się, że im dłużej, tym lepiej. Ale jednak nie. Podczas zbyt długiego moczenia w wodzie wypłukaniu ulegają niektóre dodatki do emulsji poprawiające kontrast obrazu i inne jego właściwości, tzw. luminofory. Żelatyna ulega nadmiernemu rozpulchnieniu i staje się bardziej podatna na uszkodzenia, a nawet może spłynąć z powodu wypłukania składników wiążących ją z podłożem. Poza tym woda wnika w sam papier pomiędzy warstwami laminującymi, narusza jego strukturę. Wszystko to dotyczy jednakowo papierów na podłożu RC jak i barytowanych. Jednym słowem - przesada i nadgorliwość nie jest wskazana, a może okazać się szkodliwa. Powiedziałbym: zamiast przesady raczej staranność.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

technik219 pisze: Powiedziałbym: zamiast przesady raczej staranność.
No właśnie, ale nie przesadzałbym z tym "nie dłużej".
Jak baryt poleży w wodzie godzinę, zamiast pół to raczej niewiele mu się stanie. Mimo wszystko lepiej po pół godziny za długo niż 10 min za krótko.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
kal800
-#

no dobra, koniec końców:

mając wywoływacz, przerywacz, utrwalacz, lavaquick, mirasol, kuwety, suszarkę do bielizny, oraz dużą książkę, jestem w stanie wywołać, utwalić, wypłukać oraz wysuszyć poprawnie naświetlony arkusz papieru na podłożu barytowym?

pytam, ponieważ właśnie spaliłem mosty i zostałem bez plastiku, mam tylko FB, a weekend ciemniowy nadchodzi.
flickr.com/kal800
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Tak.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
kal800
-#

a bez hypo clean - da radę wypłukać FB? bo lavaquick nie dotarł, może jeszcze jutro...
flickr.com/kal800
Arturel
-#

Post autor: Arturel »

Tak.
kal800
-#

dzięki i wybaczcie te głupie pytania, ale najwyraźniej czuję respekt przed tym barytem, jeżeli nie strach :)

kal
flickr.com/kal800
Awatar użytkownika
costa
-#
Kontakt:

Post autor: costa »

rbit9n pisze:...kładę na suszarce do bielizny na noc, czyli na osiem godzin. [..] kiedy papier jest w dotyku suchy, wkładam powiększenia do książki i przykładam kilkoma innymi, żeby się prasowało
Czy ostatnią pracę, jaką mam od Ciebie, była tak suszona?

Od jakiegoś czasu eksperymentuję z emulsją na papierze ręcznie czerpanym. Po próbach okazało się podobnie: trzeba w odpowiednim momencie (też mniej więcej po 8h) wziąć papier z suszarki i włożyć pod ciężarek (ja używam zestawu szyb "barytowych", a samo powiększenie obłożone kartonem :). Wtedy po kilku dniach jest ok, i nie ma "falbanki" na krawędzi.
kal800
-#

a propos ciężarków to sobie pomyślałem o granicie - granitowy blat, na to bibuła, fotka, kolejna bibuła i granit. zastanawiam się ino czy nie za ciężkie
flickr.com/kal800
Arturel
-#

Post autor: Arturel »

Niechętnie udzielam rad, ale... najważniejsza jest sama fotka. To czy zrobisz (już) na barycie dobrze wypłuczesz, oprawisz w materiały acid free, jest naturalnie istotne, ale nie najważniesze. Pracuj nad powiększeniem jak najlepszym, od formatu 24x30 już można wykonać b.dobrą fotkę ze wszystkimi niuansami. Tyle, i aż tyle.
ODPOWIEDZ