Meogon 5,6/60

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Marianov.
-#

Meogon 5,6/60

Post autor: Marianov. »

Cześć,
Chciałbym zrobić kilka większych odbitek z małego obrazka ale używam tylko obiektywu 80mm i dystans jest na tyle duży że kończy się zakres na kolumnie i tłukę głowicą w ścianę (skosy). Nie chcę pracować na tak dużym wyciągu (drgania, czasy, wygoda) więc zdałem sobie sprawę że muszę kupić szkło 50mm. Przypomniałem sobie jednak że mam takie szkiełko: MEOGON 60mm f5.6. Przypałętał się kiedyś z innym sprzętem i jakoś nie bardzo miałem potrzebę jego użytkowana. Jako że nie ma zbyt dużo informacji w internecie mam kilka pytań:
-czy jest to szkło 6-elementowe?
-jakie jest pierwotne przeznaczenie tej ogniskowej (60mm)? Do małego obrazka, 4x4, 6x4.5 czy może jest to szkło szerokokątne do 6x6 (tak jak 40/4 do małego obrazka)?
-czy warto sobie zawracać tym szkłem głowę przy założeniu wykorzystania do robienia powiększeń dużych (30x40) z filmu 35mm ?
maqsz
-#

Post autor: maqsz »

Co do jakosci, to Meogony z literka "S" porownuje sie do Compononow. Te bez sa ponoc nieco slabsze.

Na reszte pytan nie odpowiem, bo moje wiadomosci pochodzilyby z pl.rec.foto, ktora jak widze tez czytales :)
--
Maciek
ODPOWIEDZ