krzychu128 pisze: ↑04 lis 2024, 10:42
A nie chcecie po prostu w kuwetach wywoływać? Mam 4 kuwety 120x40cm i spokojnie wykonuję w nich odbitki 110x150cm. Roluję sobie papier jak taśmę magnetofonową i wychodzi równo. Tylko chemii trzeba więcej, ale przy takich metrach kwadratowych to i tak trzeba więcej ze względu na maksymalną wydajność z litra.
mrek pisze: ↑10 gru 2024, 23:29
Na spotkaniu podałeś sporą cenę za te kuwety.
Znalazłem tańszy odpowiednik https://sklep.puregreen.pl/product-pol- ... query_id=3. Co prawda tylko 117 cm długości ale i tak nie mam szerszego papieru.
Miałem kuwety ogrodnicze zanim kupiłem te transportowe z Niemiec.
Zupełnie inny komfort użytkowania.
Po pierwsze są płytsze i się chemia rozchlapuje przy wywoływaniu, po następne są bardziej wiotkie i bardzo trudno zlać chemię do baniaka.
Jak poruszysz taką, np uderzysz nogą w ciemni to chemia się „kołysze” i wylewa po ściance.
Wkurzałem się na nie i odżałowałem parę stówek na coś porządnego.
mrek pisze: ↑11 gru 2024, 05:33
Tak, to może być problem. Mam tu w Krakowie hurtownie "rolniczą". Po nowym roku mają mieć ponownie na magazynie te duże. Ocenię na miejscu.
Transportowe są o wiele sztywniejsze i wyższe.
To nie jest zwykła ścianka tylko konstrukcja podobna do plastra miodu.
Ale znam takich co korzystają z ogrodowych i są zadowoleni.
Tu jest ważna kwestia czy wchodzisz sam do ciemni czy masz kogoś do pomocy.
Już we dwie osoby dużo łatwiej operować takimi naczyniami.
Ja pracuję sam więc szukam rozwiązań aby mi było wygodnie.
Mam spory stół wodny gdzie wejdą dwie takie (nawet 150'tki) i drugi mniejszy, który mogę zalać i tam przerywać oraz płukać. Problem może być z przelewaniem do butelki. Ocenię jak będą mieli. Dzięki za informacje, a przede wszystkim za "metodę wywoływania".
mrek pisze: ↑11 gru 2024, 08:09
Problem może być z przelewaniem do butelki.
Baniak pięciolitrowy po wodzie destylowanej obcinałem w połowie i tym wybierałem chemię z kuwety i przelewałem do „butelki”. Jak jest w tej kuwecie ogrodowej 2 litry płynu to ciężko zlać bezpośrednio.