aka pisze: ↑04 lis 2024, 15:41
A ta konieczność ciemności to z czego wynika?
Jak wspomniano - papier maszynowy, do naświetlania w "maszynach" kolorowymi diodkami (laserami?). Uczulowy panchromatycznie, najwyraźniej bez dziury w czułości na kolorowe światło
Dla formatów od 30x40 wzwyż zrobiłem maskownice (3szt) z płyty meblowej, zawiasów okiennych i profili aluminiowych. Do tego wyciąłem laserem z nierdzewki ramki pod papier 30x40, 40x50, 50x60, wszystko kwadrat i prostokąt. Zaletą sztywnych ramek jest fakt że zawsze trzymają kąty proste i wymiar co do milimetra (co jest ważne przy zamawianiu paspartów) i fakt że możesz przykładając ramkę do papieru równo odciąć z roli lub wyciąć kwadrat. W zasadzie mając taki szablon zrobisz to w ciemnościach. To rozwiązanie podejrzałem u Anity Andrzejewskiej, ona ma powycinane takie ramki z kartonów i trzymają papier nawet w kiepskich maskownicach.
Adams pisze: ↑15 lis 2024, 13:51
Może jakiś forumowicz chciałby wykonać takowe :)
Był post dżentelmena który oferował podobne rozwiązanie. Musisz poszperać na forum.
To jest moja “najsilniejsza” umiejętność - szukanie czegoś w internecie . Ostatnio same porażki - jakiś SI nie ułatwia . Same oferty . Poszperam wieczorem - chyba będzie okazja żeby jakiś dobry trunek otworzyć :)
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam