cześć
przymierzam się do jakiegoś sprzętu 645 i w związku z tym mam kilka pytań odnośnie aparatu mamiya 645 pro.
przejrzałem średnioformatowe wątki i nie udało mi się znaleźć tych kilku rzeczy które by mnie interesowały. ale jeżeli jednak już gdzieś wcześniej było i się powtarzam, to prośba o linka do wątku.
więc tak:
1. trzymając aparat normalnie, rozumiem ze kadr jest poziomy, tzn. tak jak małym obrazku?
2. ponieważ większość zdjęć chciałbym kadrować w pionie, pytanie jak wygląda praca z aparatem (założony pryzmat ale bez gripa) w przypadku obrócenia go o 90 stopni - jest to wygodne i nieproblematyczne (trzymanie aparatu, pokrętła, przyciski itd.)?
3. chciałbym używać szkła z pentacona six'a, podłączone przez przejściówkę. i teraz sprawa która najbardziej mnie interesuje - czy zachowane będzie automatyczne przymknięcie przysłony dopiero w momencie naciśnięcia migawki? tzn. czy np. przy przysłonie 5.6, przejściówka na czas kadrowania zapewnia dociśnięcie popychacza przysłony (tak żeby przed zrobieniem zdjęcia widzieć na matówce obraz dla pełnego otwarcia przysłony), a zwolnienie go dopiero po naciśnięciu migawki (czyli ustawienie przysłony na 5.6)?
z góry dzięki za odpowiedzi.
pzdr.,
krzysiek.
edit:
4. jeszcze jedna rzecz - jak procentowo wygląda pokrycie kadru widzianego przez pryzmat?
mamiya 645 pro, a obiektywy z pentacona six'a
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
mamiya 645 pro, a obiektywy z pentacona six'a
Ostatnio zmieniony 09 sty 2011, 14:50 przez chris-gda, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: mamiya 645 pro, a obiektywy z pentacona six'a
witaj, mam co prawda 645 Super, ale to prawie to samo 
ad 1. tak, kadr jest poziomy. Film przesuwa się w roll-kasecie z góry na dół .
ad 2. kwestia gustu i przyzwyczajenia. Mnie nie przeszkadza.
ad 3. niestety. Przejściówka zapewnia tylko mechaniczny montaż szkła do aparatu. Ustawiasz ostrość, przymykasz przysłonę i pstryk. Chyba, że jest taka przejściówka z automatyką, ale nie słyszałem.
ad 4. nie wiem

ad 1. tak, kadr jest poziomy. Film przesuwa się w roll-kasecie z góry na dół .
ad 2. kwestia gustu i przyzwyczajenia. Mnie nie przeszkadza.
ad 3. niestety. Przejściówka zapewnia tylko mechaniczny montaż szkła do aparatu. Ustawiasz ostrość, przymykasz przysłonę i pstryk. Chyba, że jest taka przejściówka z automatyką, ale nie słyszałem.
ad 4. nie wiem

Witam
Sorki, ale kombinujesz jak "qń pod góre"
. Jak chcesz używac obiektywów typu kiev/pentacon to kup po prostu kieva/pentacona-wyjdzie taniej i szybciej
.
Sorki, ale kombinujesz jak "qń pod góre"

Ostatnio zmieniony 16 sty 2011, 21:05 przez maj, łącznie zmieniany 1 raz.
szkla bardzo lubie i chce dalej uzywac,maj pisze:Witam
Sorki, ale kombinujesz jak "qń pod góre". Jak chcesz używac obiektywów typu kiev/pentacon to kup po prostu kieva/pentacona-wyjdzie taniej i szybciej
.
za to puszke juz troche mniej, no i do tego coraz bardziej dochodze do wniosku ze kwadrat to chyba jednak nie do konca moja bajka. a przerabianie pentacona na 6x4,5 to dopiero jest kombinowanie:)
Zainwestuj w nożyczki, ewentualnie w linijke i skalpel lub użyj "zoom-a cyfrowego" przy powiększaniuchris-gda pisze:przerabianie pentacona na 6x4,5 to dopiero jest kombinowanie:)

Użyj innych "szkieł" (byleby nie wschodnioeuropejskich) i może zmienisz zdaniechris-gda pisze:szkla bardzo lubie i chce dalej uzywac

Ostatnio zmieniony 20 sty 2011, 13:31 przez maj, łącznie zmieniany 2 razy.
Masz już odpowiedzi na wszystkie pytania, ja mogę tylko dopisać, że tak naprawdę to tylko 2 obiektywy od Pentacon Sixa nadają się do Mamiyi 645 - to Flektogon 4 / 50 mm oraz Biometar 2,8 / 120 mm, reszta jest całkowicie niepraktyczna, ale jak ktoś chce to może się męczyć 
Brak automatyki przysłony nie jest zbyt dużym utrudnieniem, bo działa automatyka czasu naświetlania w pryzmacie przy blendzie roboczej - nastawiasz ostrość przy pełnej blendzie, przekręcasz pierścień przysłony o tyle działek (skoków) ile chcesz i przyciskasz spust (o ile czas jest dobry).
Osobiście nie słyszałam żeby jakieś różne systemy mocowania obiektywów miały przejściówki pozwalające na wykorzystanie wszystkich możliwości szkła (poza Tamron adaptall, ale to już inna bajka)

Brak automatyki przysłony nie jest zbyt dużym utrudnieniem, bo działa automatyka czasu naświetlania w pryzmacie przy blendzie roboczej - nastawiasz ostrość przy pełnej blendzie, przekręcasz pierścień przysłony o tyle działek (skoków) ile chcesz i przyciskasz spust (o ile czas jest dobry).
Osobiście nie słyszałam żeby jakieś różne systemy mocowania obiektywów miały przejściówki pozwalające na wykorzystanie wszystkich możliwości szkła (poza Tamron adaptall, ale to już inna bajka)
-
- -#
Witam
sorki że odkopuje stary temat ale też na chwile obecną poszukuję sprzętu 6x4,5
gdzie można podpinać szkiełka psixa , natknąłem się na przejściówkę psix -> mamiya 645 i mam w związku z tym kilka pytań .
Czy pasuje to do każdej z serii 645 ? MAMIYA 645 1000S również ?
Jeśli tak to którą najlepiej i najtaniej kupić ( proporcje cena / jakość i czy wszystkie
mają wymienne kasetki bo chciałbym mieć co najmniej 2 kasetki, w kievie 60
wkurza mnie brak możliwości zmiany filmu kiedy mam taką potrzebę / ochotę .
I czy wie ktoś czy a jeśli tak to gdzie można dostać przejściówki w jakiejś
normalnej cenie, te co widziałem oferowane są po 150 pln a to już trochę
przegięcie jak dla mnie :/
pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi :)
sorki że odkopuje stary temat ale też na chwile obecną poszukuję sprzętu 6x4,5
gdzie można podpinać szkiełka psixa , natknąłem się na przejściówkę psix -> mamiya 645 i mam w związku z tym kilka pytań .
Czy pasuje to do każdej z serii 645 ? MAMIYA 645 1000S również ?
Jeśli tak to którą najlepiej i najtaniej kupić ( proporcje cena / jakość i czy wszystkie
mają wymienne kasetki bo chciałbym mieć co najmniej 2 kasetki, w kievie 60
wkurza mnie brak możliwości zmiany filmu kiedy mam taką potrzebę / ochotę .
I czy wie ktoś czy a jeśli tak to gdzie można dostać przejściówki w jakiejś
normalnej cenie, te co widziałem oferowane są po 150 pln a to już trochę
przegięcie jak dla mnie :/
pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi :)