Witam,
Mam mały problem z aparatem Mamiya 645 PRO i obiektywem Sekor C 70mm 2.8 ( http://www.youtube.com/watch?v=UKLozkVjjZI link do filmiku z takim aparatem i obiektywem jaki mam). Problem polega na tym że zdjęcia na kliszy są naświetlone tylko w 3/4 , 1/4 lub 1/2 klatki. Nigdy nie jest wszystko naświetlone tylko jakaś część. Obiektyw ma synchronizację z lampą błyskową za pomocą kabelka (jednak nie mam tego kabelka) zastanawiam się jak ustawić obiektyw, aparat aby nie było tej synchronizacji(oczywiście NIE chce robić zdjęć z lampą), bo myślę że to najprawdopodobniej przez to. Czy ktoś miał doczynienia z tym obiektywem i mógłby mi z tym pomóc?
Dzięki.
Pozdrawiam
Mamiya 645 a sekor c 70mm 2.8 PROBLEM
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- morotegari
- -#
Witam,
Właśnie w tym rzecz że nie podłączam lampy. Po prostu jest to dość stary typ obiektywu który ma możliwość synchro z lampą. Migawka działa prawidłowo, bo jak podłączam inny obiektyw to wszystko działa dobrze. Tylko z tym obiektywem mam problemy. Miałem nadzieje że ktoś moze miał styczność z tym obiektywem.
Właśnie w tym rzecz że nie podłączam lampy. Po prostu jest to dość stary typ obiektywu który ma możliwość synchro z lampą. Migawka działa prawidłowo, bo jak podłączam inny obiektyw to wszystko działa dobrze. Tylko z tym obiektywem mam problemy. Miałem nadzieje że ktoś moze miał styczność z tym obiektywem.
Czolem!
Chociaz nie mam tego obiektywu (niestety), to kiedys czytalem na jego temat. Poniewaz ma on wbudowana migawke centralna, a Mamiya 645 jako podstawowa, migawke szczelinowa, to nalezy dokonac odpowiednik ustawien w zaleznosci, ktora migawke chcesz stosowac. Szczegoly znajdziesz na butkus.org.
Chociaz nie mam tego obiektywu (niestety), to kiedys czytalem na jego temat. Poniewaz ma on wbudowana migawke centralna, a Mamiya 645 jako podstawowa, migawke szczelinowa, to nalezy dokonac odpowiednik ustawien w zaleznosci, ktora migawke chcesz stosowac. Szczegoly znajdziesz na butkus.org.
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego
Andrzej
Andrzej