maly i przenosny powiekszalnik do czarno bialych odbitek!
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
maly i przenosny powiekszalnik do czarno bialych odbitek!
Film pierwszy wywołany! :)
teraz musze wywolac na papierze! Mam w miescie ciemnie publiczne, za ktore mozna placic i uzywac... ale wolalbym sam miec w domu taka ''przenosna ciemnie''. zastanawiam sie jakie szanse mam na to aby zrealizowac ten cel. Z tego co wiem najwiekszym problemem sa dwie sprawy: ciemność i powiekszalnik.
ciemnosc mam w lazience, tylko jest mala, w ogole nie mam miejsca w domu wiec musi to byc cos co mozna szybko rozlozyc a po uzyciu szubko zlozyc, schowac i zapomniec, a nie da sie zapomniec jak nie mozna przejsc bo na drodze stoi powiekszalnik :D
Szczególnie zależy mi na tym aby był po zlozeniu jak najmniejszy .
Musi być to tez sprzet nie polski, dość popularny, niedrogi i dobry!
Używam standardowych filmow jak na razie, lecz może to się zmienić wiec możliwość wkładania innych filmow mile widziana.
Natomiast rozmiar zdjęć jakie będę wywoływał będzie różny, ale raczej jak będę chciał cos naprawdę dużego to pojde i zaplace za ciemnie publiczna – tam maja lepszy sprzet do tego.
Tak wiec jeśli chodzi o rozmiar to jak największy możliwy aby pozostać przy przenośnej wielkości powiększalnika (który będzie się ze mna pewnie często przeprowadzac tez)
cala reszte osprzetu oczywiscie tez musze zakupic i zastanawiam sie ile bede musial na to wydac (jesli za duzo to moze lepiej wynajmowac ciemnie publiczna)...
tak wiec jesli znacie jakies triki i sprytne rozwiazania organizacyjne takiej ciemni przenosnej to zapraszam do dzielenia sie!
bo zazwyczaj radzi sie, aby za ciemnie sluzyl pokój do tego przeznaczony - a u mnie to bedzie, jak pisalem lazienka a z czasem jeszcze cos innego, przypadkowego, byle ciemnego :) ...
Dzięki i czekam na wasze sugestie!
teraz musze wywolac na papierze! Mam w miescie ciemnie publiczne, za ktore mozna placic i uzywac... ale wolalbym sam miec w domu taka ''przenosna ciemnie''. zastanawiam sie jakie szanse mam na to aby zrealizowac ten cel. Z tego co wiem najwiekszym problemem sa dwie sprawy: ciemność i powiekszalnik.
ciemnosc mam w lazience, tylko jest mala, w ogole nie mam miejsca w domu wiec musi to byc cos co mozna szybko rozlozyc a po uzyciu szubko zlozyc, schowac i zapomniec, a nie da sie zapomniec jak nie mozna przejsc bo na drodze stoi powiekszalnik :D
Szczególnie zależy mi na tym aby był po zlozeniu jak najmniejszy .
Musi być to tez sprzet nie polski, dość popularny, niedrogi i dobry!
Używam standardowych filmow jak na razie, lecz może to się zmienić wiec możliwość wkładania innych filmow mile widziana.
Natomiast rozmiar zdjęć jakie będę wywoływał będzie różny, ale raczej jak będę chciał cos naprawdę dużego to pojde i zaplace za ciemnie publiczna – tam maja lepszy sprzet do tego.
Tak wiec jeśli chodzi o rozmiar to jak największy możliwy aby pozostać przy przenośnej wielkości powiększalnika (który będzie się ze mna pewnie często przeprowadzac tez)
cala reszte osprzetu oczywiscie tez musze zakupic i zastanawiam sie ile bede musial na to wydac (jesli za duzo to moze lepiej wynajmowac ciemnie publiczna)...
tak wiec jesli znacie jakies triki i sprytne rozwiazania organizacyjne takiej ciemni przenosnej to zapraszam do dzielenia sie!
bo zazwyczaj radzi sie, aby za ciemnie sluzyl pokój do tego przeznaczony - a u mnie to bedzie, jak pisalem lazienka a z czasem jeszcze cos innego, przypadkowego, byle ciemnego :) ...
Dzięki i czekam na wasze sugestie!
Ostatnio zmieniony 27 lut 2011, 23:01 przez Len, łącznie zmieniany 1 raz.
A może coś takiego http://allegro.pl/doskonaly-powiekszaln ... 78783.html
-
- -#
- Kontakt:
-
- -#
Re: maly i przenosny powiekszalnik do czarno bialych odbitek
Łazienka ma wiele zalet zwłaszcza dostęp do wody , kłopot zaczyna się jak któryś z domowników potrzebuje z niej skorzystać.
A czy miałbyś może w jakimś pokoju wolne miejsce na szafę 2 drzwiową ?.
W którymś ze starych miesięczników fotolabor powinienem mieć szkic lub zdjęcie , tak zaadoptowanej szafy że po otwarciu szybko robisz ciemnię .
Jeśli by cię coś takiego zainteresowało to jakoś postaram się zrobić zdjęcie strony i podesłać , skanera nie mam.
A czy miałbyś może w jakimś pokoju wolne miejsce na szafę 2 drzwiową ?.
W którymś ze starych miesięczników fotolabor powinienem mieć szkic lub zdjęcie , tak zaadoptowanej szafy że po otwarciu szybko robisz ciemnię .
Jeśli by cię coś takiego zainteresowało to jakoś postaram się zrobić zdjęcie strony i podesłać , skanera nie mam.
ju_87
-
- -#
Nazywał się BETA ,MarcinD pisze:są takie walizkowe powiększalniki, nie pamiętam nazwy, ale poszukaj takich, dosyć zgrabne.
Beta + Smiena 8 + polski koreks od tego zaczynałem , ale to były lata świetlne wstecz .
P-six był dostępny tylko dla wybranych .
A w dniu dostawy do sklepu Foto jeśli byłem w kolejce nie dalej niż na 10 pozycji to miałem ten przywilej że mogłem dokonując zakupu miałem wielki przywilej wyboru : jedno opakowanie wywoływacza , lub jedna rolka filmu albo jedno opakowanie papieru.
rodzajów papieru , czułości filmu lub rodzaju wywoływacza lub utrwalacza się nie wybierało bo zawsze było to samo.
żeby mieć negatywy , papier i chemię w komplecie musiałem na to poświęcić kilka tygodni , nie było w tedy netu więc życie towarzyskie fotoamatorów kwitło w kolejkach do sklepów foto .
ju_87
Witam.
Zrób tak jak ja. Kup normalny powiększalnik i przykręć go do stołu w pokoju.
Żona po marudzi co najwyżej tydzień, później przywyknie. Jeszcze jeden plus- nie blokujesz łazienki, i wszyscy są szczęśliwi
Zrób tak jak ja. Kup normalny powiększalnik i przykręć go do stołu w pokoju.
Żona po marudzi co najwyżej tydzień, później przywyknie. Jeszcze jeden plus- nie blokujesz łazienki, i wszyscy są szczęśliwi

Ostatnio zmieniony 01 mar 2011, 10:01 przez praktis, łącznie zmieniany 1 raz.
nie, to tez nie mozliwe, musze poprostu miec cos co mozna wziasc do lazienki, obsluzyc na podlodze, wyjsc z lazienki i schowac do pudelka/szafy :)
i zastanawiam sie nad durstem m305 ktorego zaproponowal dadan mafak, np. ten http://cgi.ebay.co.uk/Durst-M305-Black- ... 415742eaf0
1. czy obiektyw 50mm F2.8 Neonon jest dobry? i czy w ogole szklo w powiekszalniku ma takie znaczenie jak w aparacie?
2. czy ten durst sie w jakis prosty sposob sklada, czy zawsze musi miec przykrecona podstawe itp.
3. czy moglby ktos mniejwiecej przblizyc mi rozmiar tego dursta, porownac do czegos, bo trudno mi oszacowac,
4. raz pisza o durscie m305 jako o ''kolorowym powiekszalniku'' a raz ze do czarno-bialych. czy sa dwie wersje m305, czy on obsluguje i cz-b i kolor, zaleznie od filmu?
dzieki!
i zastanawiam sie nad durstem m305 ktorego zaproponowal dadan mafak, np. ten http://cgi.ebay.co.uk/Durst-M305-Black- ... 415742eaf0
1. czy obiektyw 50mm F2.8 Neonon jest dobry? i czy w ogole szklo w powiekszalniku ma takie znaczenie jak w aparacie?
2. czy ten durst sie w jakis prosty sposob sklada, czy zawsze musi miec przykrecona podstawe itp.
3. czy moglby ktos mniejwiecej przblizyc mi rozmiar tego dursta, porownac do czegos, bo trudno mi oszacowac,
4. raz pisza o durscie m305 jako o ''kolorowym powiekszalniku'' a raz ze do czarno-bialych. czy sa dwie wersje m305, czy on obsluguje i cz-b i kolor, zaleznie od filmu?
dzieki!

Ostatnio zmieniony 01 mar 2011, 12:13 przez Len, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
- Kontakt:
Hubert aż taki przezorny jesteś. :) Zakopujesz powiększalniki na wypadek gorszych czasów? Dodatkowo jak dojrzeją w odpowiedniej temperaturze to będą więcej warte. A jak nie odkopiesz to znajdą je archeolodzy za 1000 lat i wymyślą, że stosowałeś je do celów rytualnych. :Ddadan_mafak pisze:....mam jeszcze2-3 takie powiekszalniki tylko gdzies zakopane...
-
- -#
- Kontakt:
- Krzysiek Łuczak
- -#